Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Όταν η ετερογονία των σκοπών βρίσκει εφαρμογές στην Πάρο

25 Απριλίου, 2019

Η ετερογονία των σκοπών που έγινε περισσότερο γνωστή από τον Αριστοτέλη και που έχει να κάνει, με λίγα λόγια, με τη λογική του «άλλο ήσουν και άλλο προέκυψες» μας παραπέμπει το τελευταίο διάστημα σε πολλά φαινόμενα τη προεκλογικής ζωής στο νησί.

Εξηγούμαι: Σύμφωνα με το λεξικό Δημητράκου: Ετερογονία των σκοπών είναι «ο υπό του Βουντ διατυπωθείς νόμος των ψυχικών φαινομένων, καθ’ όν αιτία τις παράγει αποτέλεσμα διάφορον του επιζητουμένου».

Αναρωτιέστε γιατί το επικαλούμαι. Μα όσα ζούμε προεκλογικά στην Πάρο και ειδικά με όσους συντάσσονται είτε επικοινωνιακά είτε με υποψηφιότητες με τον Κώστα Ροκονίδα, δεν εξηγεί τον παραπάνω ορισμό? Άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις και διαδρομές προσπαθούν να μας πείσουν ότι ταυτίζονται με ιδεοληψίες που κάποτε ξόρκιζαν και έφτυναν τον κόρφο τους και μόνο στο άκουσμα του ΚΚΕ.

Σέβομαι απόλυτα κάθε ιδεολογία. Είναι άλλωστε επιταγή της Δημοκρατίας να αποδεχόμαστε κάθε διαφορετική άποψη. Και σε καμία περίπτωση δεν τα βάζω με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι άνθρωποι έχουν κάποιες ιδέες για την επιχειρηματικότητα για τον κρατισμό και για μια σειρά θεωρήσεων που σίγουρα έχουν τη δική τους αξιακή λογική και ας προσπαθούν, όπως έκανε πρόσφατα μια υποψήφια του συνδυασμού, να τα ωραιοποιήσει. Δεν θα σταθώ σε όσα η ίδια υποστήριξε σε άρθρο της γιατί, δεν θεωρώ ότι αξίζει να απαντήσει κανείς σε κατηγορίες του τύπου «ο Κωβαίος ευθύνεται για τα μνημόνια (!)» που προσπάθησε να μας «σερβίρει» με διάφορες άλλες ατεκμηρίωτες αιτιάσεις που μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Γιατί τι άλλο να της απαντήσει κανείς αφού δεν κατάλαβε (ή έκανε ότι δεν καταλαβαίνει) όταν υποστήριξα το πολύ απλό επιχείρημα ότι κάθε ψηφοφόρος πρέπει να ψηφίζει αυτόν που επιλέγει με βάση την ταύτιση των απόψεων που έχει με όσα του υπόσχεται και όχι με βάση την αντιπάθεια που μπορεί να έχει στον αντίπαλό του? Αν δηλαδή πιστεύεις στις ικανότητες του Α ψηφίζεις τον Α. Όχι να ψηφίσεις τον Α επειδή ο Β σου ξίνισε. Απλά πράγματα.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί. Αυτό που με ξενίζει είναι για όσους έχουν συνταχθεί και παρεισφρήσει σε ένα περιβάλλον εντελώς ξένο με τα δικά τους «πιστεύω» με μοναδικό σκοπό να αποκτήσουν ένα πολιτικό «σωσίβιο». Γιατί, το θέμα δεν είναι η πολιτική στέγη, αλλά η επιβίωση κάτω από αυτήν.

Πιστεύω ότι οι νοήμονες συμπατριώτες μας που, ευτυχώς, είναι πολλοί, μπορούν να κάνουν τις δικές τους αναγωγές σε πρόσωπα και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ

 

 

  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« May 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31