Μικροφράγματα στην Πάρο Κύριο

3 Ιουνίου, 2022 7074

Ένα σημαντικό πιλοτικό έργο για το νησί μας, για εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας!

Ξεκίνησε χθες η κατασκευή των μικρών λίθινων αναβαθμών στον Καβουροπόταμο της Πάρου. Συνολικά, 33 μικροφράγματα θα κατασκευαστούν σε μια απόσταση 1300 μέτρων, αποσκοπώντας κυρίως στην i) στην τροφοδότηση και τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και ii) στη δημιουργία μικρών εστιών βιοποικιλότητας στις ρηχές λιμνούλες θα σχηματιστούν από τους αναβαθμούς. Παράλληλα, τέτοια έργα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πλημμυρών για τις αστικές περιοχές καθώς και την διάβρωση των εδαφών.

Το έργο πραγματοποιείται από το WWF Greece, το MedINA (Mediterranean Institute for Nature and Anthropos), το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, τον Δήμο Πάρου (Municipality of Paros) τη ΔΕΥΑ Πάρου.

Τις επόμενες 4 ημέρες η ομάδα Boulouki και το Paros Festival οργανώνουν και συντονίζουν ένα εργαστήρι φυσικής δόμησης όπου 15 εθελοντές θα βοηθήσουν στην κατασκευή και θα διδαχθούν τον τρόπο κατασκευής των μικροφραγμάτων από πετράδες του νησιού. Στην συνέχεια οι μάστορες με τα συνεργεία τους, θα συνεχίσουν την κατασκευή μέχρι να ολοκληρωθούν τα 33 μικροφράγματα που υπάρχουν στον αρχικό σχεδιασμό.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://med-ina.org/.../%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4.../

mikrofr paros 1

mikrofr paros 2

mikrofr paros 3

mikrofr paros 4

mikrofr paros 5

mikrofr paros 6

mikrofr paros 7

mikrofr paros 8

mikrofr paros 9