Το σπουδαίο γεγονός της Κατοχής που επιμένει να θυμάται η Ιερά Μονή Λογγοβάρδας Κύριο

24 Ιουλίου, 2018 1521

Η περιώνυμη Μονή Λογγοβάρδας της Πάρου, επιμένει να θυμάται ένα σπουδαίο γεγονός της Κατοχής που πολλοί το λησμονούμε, και καλεί κάθε χρόνο αυτή τη μέρα (σ.σ. 23 Ιουλίου) τους Παριανούς στην Λειτουργία που γίνεται εις ανάμνησιν του θαύματος της διάσωσης 125 νέων από εκτέλεση, το 1944.

Το θαύμα έγινε εκεί, στο Μοναστήρι, όταν ο τότε ηγούμενος, άγιος γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, κάλεσε εκεί τον Γερμανό Διοικητή που είχε πάρει την απόφαση της «τυφλής» εκτέλεσης ως αντίποινο για ένα σαμποτάζ που έγινε.

Εκεί, στην Μονή, πέρασε αρκετές ώρες ο Γερμανός με τη συνοδεία του, εκτίμησε την φιλοξενία των μοναχών καθώς και την ασκητικότητα και απλότητά τους, και μετά από κάποια θαυμαστά περιστατικά που συνέβησαν, άλλαξε γνώμη, υποχώρησε στην παράκληση του γέροντα Φιλοθέου και χάρισε τη ζωή στους 125 προς εκτέλεση Παριανούς, που θα βύθιζε όλο το νησί στο πένθος...

Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο γεγονός που λύγισε τον άκαμπτο Διοικητή ήταν ότι, την ώρα που έφευγε, και αφού ήδη είχε αρνηθεί την ματαίωση της εκτέλεσης, ο Γέροντας του ζήτησε μία άλλη χάρη:
να έρθει στον τόπο της εκτέλεσης και να εκτελεστεί πρώτος εκείνος (ο Γέροντας) και μετά οι 125...

Αυτή η πρόταση και πρόθεση του Γέροντα συγκίνησε τον Γερμανό και έγινε το θαύμα... Άλλαξε απόφαση και τους χάρισε τη ζωή!

Σε ανάμνηση λοιπόν του θαύματος, κάθε χρόνο γίνεται Λειτουργία και λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας.

Στο τέλος η Μονή παραθέτει γεύμα στους παρισταμένους: ρεβύθια, ψάρι, γιαούρτι και το φημισμένο λογγοβαρδίτικο κρασί, από τα αμπέλια της Μονής.

Είναι μια όμορφη σύναξη κάθε χρόνο, που μας θυμίζει το χρέος της ευχαριστίας προς την Παναγία, μέσα στην Μονή της οποίας συντελέστηκε το θαύμα της ματαίωσης της θανατικής καταδίκης των 125 νέων του νησιού.

Κείμενο - φωτο: Μπέτη Μπιζά

 

Εδώ η πρόσκληση της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας

 

{gallery}loggobarda_23-7-18{/gallery}