Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Η σχέση μητέρας και κόρης σε μια ψυχαναλυτική προοπτική

15 Ιανουαρίου, 2020

Την σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης στο πλαίσιο της ψυχανάλυσης θα μας παρουσιάσει η Ηρώ Ζουμποπούλου – Ψυχαναλύτρια ΜΑ, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 στις 12 το μεσημέρι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχίλοχου Πάρου. Η εκδήλωση θα διαρκέσει 60 λεπτά και η είσοδος είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου 

Πολλές γυναίκες οδηγήθηκαν στο κατώφλι της Ψυχανάλυσης εξαιτίας δυσκολιών με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπες στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Κατά τη διάρκεια της ψυχαναλυτικής τους διαδρομής ανακάλυψαν ότι οι παραπάνω δυσκολίες σχετίζονταν ως ένα βαθμό με τη σχέση που είχαν οι ίδιες με τη μητέρα τους. Η σχέση μιας κόρης με τη μητέρα της είναι ικανή να αποβεί καθοριστική για τις προσωπικές επιλογές αλλά και για τη στάση της γενικότερα στη ζωή. Από πολύ νωρίς, η μητέρα είναι αυτή που παρέχει στο παιδί τροφή, ασφάλεια, προστασία και ανακούφιση.

Κάτω από ποιες συνθήκες, παρόλα αυτά, αυτή η τρυφερή σχέση είναι πιθανόν να μεταμορφωθεί αργότερα στη ζωή σε πεδίο εχθρότητας, φθόνουκαι ψυχρότητας; Τι διακυβεύεται πίσω από τον ανταγωνισμό; Είναι δυνατόν η άνευ όρων μητρική αγάπη να αποβεί ζημιογόνα;

Σύμφωνα με την ψυχανάλυση, η μητέρα είναι το πρώτο αντικείμενο αγάπης της κόρης και αναπόφευκτα ο αντίκτυπος αυτής της σχέσης αντηχεί κατόπιν στη ζωή
της. Αυτή η θεμελιώδης σχέση φέρει μια βαθιά πολυπλοκότητα. Ο σκοπός αυτής της ψυχαναλυτικής ομιλίας είναι να φωτίσει και να εξηγήσει σκοτεινές, όχι και τόσο γνωστές πτυχές αυτής της μοναδικής σχέσης για κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Τον παραπάνω σκοπό θα τον επιτύχουμε βασισμένοι στην ψυχαναλυτική διδασκαλία των Ζίγκμουντ Φρόυντ και Ζακ Λακάν.

Να σημειωθεί ότι η ψυχαναλυτική ομιλία απευθύνεται και σε άντρες καθώς τα ίχνη της ιδιαίτερης σχέσης που θα μελετήσουμε ανιχνεύονται και επηρεάζουν κατόπιν τη σχέση με τον σύζυγο/σύντροφο.

  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« September 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30