Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Η καταστροφή του Αγίου Γεωργίου, & της Πάρου (;), από τις ανεμογεννήτριες - φωτο - βίντεο!

19 Μαρτίου, 2017

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε δεν είναι εικονική πραγματικότητα, ή φωτορεαλιστική απεικόνιση, δηλαδή φωτογραφίες επεξεργασμένες σε πρόγραμμα του υπολογιστή, αλλά μια, πέρα για πέρα, πραγματικότητα!

Οι φωτογραφίες είναι από το πρόσφατο παρελθόν, από το σήμερα και δεν αποκλείεται να επαναληφθούν και στο νησί μας την Πάρο στο άμεσο μέλλον αν τελικά δεν αποφύγουμε την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων με 32 ανεμογεννήτριες τεραστίων διαστάσεων.

Αυτό που θα συμβεί στην Πάρο, αν δεν αποτρέψουμε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, συνέβη ήδη στο ακατοίκητο νησί του Σαρωνικού Άγιος Γεώργιος όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί 23 ανεμογεννήτριες, όπως αυτές που έχουν προγραμματισθεί να έρθουν στο νησί μας. Οι φωτογραφίες, από τις εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο νησί του Αγίου Γεωργίου -και το τελικό αποτέλεσμα- είναι αποκαλυπτικές για την καταστροφή του περιβάλλοντος που προκάλεσαν.

Όσοι και όσες παίρνετε το πλοίο από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες έπειτα από μια ώρα και κάτι διαδρομής αν στρέψετε το βλέμμα σας προς τα δεξιά θα δείτε όχι μια εικονική πραγματικότητα αλλά μια πραγματικότητα με τις ανεμογεννήτριες τέρατα να δεσπόζουν αφού έχουν καταλάβει ολόκληρο το ακατοίκητο νησί του Αγίου Γεωργίου, το ανατολικότερο νησί του Σαρωνικού!

Δημοσιεύουμε στοιχεία, αλλά και αποκαλυπτικές φωτογραφίες, από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί του Αγίου Γεωργίου.

___________________________________________________

Έτοιμο το αιολικό πάρκο Αγ. Γεωργίου - ή Σαν Τζώρτζης- στα ανοιχτά του Σουνίου από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

30 Μαΐου 2016

Τις επόμενες εβδομάδες, 50.000 νοικοκυριά της πρωτεύουσας, για παράδειγμα μιας περιοχής που αγγίζει τα όρια του Περιστερίου, θα ανάβει και θα σβήνει τους διακόπτες του ηλεκτρικού χωρίς να επιβαρύνει διόλου το περιβάλλον. Τουναντίον, το περιβάλλον θα είναι σύμμαχος καθώς από αυτό θα προέρχεται η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που θα φτάνει στην πρωτεύουσα.

Ο λόγος για το αιολικό πάρκο, στην νησίδα Άγιος Γεώργιος -ή Σαν Τζώρτζης- στα ανοιχτά του Σουνίου όπου η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ολοκλήρωσε ένα πρωτοποριακό έργο ισχύος 73,2 ΜW.

Πρόκειται για μια επένδυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ - περίπου ενάμιση χρόνο. Με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο θα μεταφέρεται στο Λαύριο και από εκεί στην υπόλοιπη Αττική, μέσα από το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 60.000 τόνων πετρελαίου και την αποφυγή άνω των 180.000 τόνων εκπεμπόμενων ρύπων.

Το συγκεκριμένο έργο πέρα από το μέγεθος και την συμβολή του σε οικονομία και μείωση της ρύπανσης έχει και μία ιδιαίτερη πρωτιά. Είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που δημιουργείται στην Ελλάδα και η ειρωνεία θέλει να αντιστρέφονται οι ρόλοι και αντί να είναι η πρωτεύουσα αυτή που τροφοδοτεί το νησί με ενέργεια, είναι το ξερονήσι αυτό που θα καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 50.000 νοικοκυριών της Αθήνας, που αντιστοιχούν στο 1% των νοικοκυριών της χώρας.

Το παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα του αναξιοποίητου θησαυρού που κρύβουν οι θάλασσες μας. Με μέση ετήσια παραγωγή ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ υπολογισμένη σχεδόν στις 3.000 μεγαβατώρες και συντελεστή φορτίου 33% αντί 25% που είναι ο μέσος όρος των Αιολικών Πάρκων που λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα, η επένδυση είναι η πλέον πρωτοποριακή στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, ωστόσο αξιοποιεί ένα απειροελάχιστο μόλις μέρος του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου.

Η αιολική ενέργεια είναι βασικός πυλώνας της ενεργειακής επανάστασης που έχει αρχίσει να συντελείται σε όλο τον κόσμο, για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και στενά οικονομικούς. Σήμερα, ο «ασκός του Αιόλου» είναι ανοικτός για καλό και δίνει καθαρή ενέργεια σε κόστος ανταγωνιστικό με εκείνο των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος ρύπανσης των τελευταίων και παρά τις πολύ χαμηλές τιμές τους! Ήδη, ακόμη και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή το Ντουμπάϊ, που οι οικονομίες τους εξαρτώνται εντελώς από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, προσπαθούν να στραφούν σε άλλες μορφές ενέργειας και οικονομικής δραστηριότητας.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία την επένδυση αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στην συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα καθώς η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 664 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 386 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Συνολικά, λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 937 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ τα επόμενα χρόνια θα προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.

πηγή: http://www.forkeratea.com/2016/05/blog-post_89.html

_____________________________________________

Ετοιμάζουν περιβαλλοντικό έγκλημα στον Άγιο Γεώργιο

21 Μαΐου 2015

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Είκοσι τρεις (23) γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν στο ακατοίκητο νησί Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην αρχή του Σαρωνικού κόλπου αναμένεται να αλλάξουν για πάντα τη θέα από τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου και τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα, καθώς το νησάκι βρίσκεται σε απόσταση 12 μιλίων και είναι ορατό από αυτόν.

Το αιολικό πάρκο που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στη νησίδα Αγιος Γεώργιος (ή Βελβίνα ή Σαν Τζώρτζης) από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα είναι ισχύος 73,2 MW (69 MW κατά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και θα αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες. Ο τύπος της ανεμογεννήτριας που θα τοποθετηθεί, Vestas V90, έχει συνολικό ύψος 130 έως 150 μέτρα, όταν το μέγιστο ύψος του νησιού είναι μόλις 289 μέτρα.

Τα «στραβά μάτια»

Σύμφωνα με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Άγιο Γεώργιο γνωμοδότησαν θετικά 28 υπηρεσίες 8 υπουργείων. Έτσι, οι υπηρεσίες που έδωσαν θετική γνωμοδότηση και κυρίως οι διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και το τμήμα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, φαίνεται ότι δεν έλαβαν διόλου υπόψη τους ότι οι επιπτώσεις αυτής της επένδυσης καθίστανται καταστροφικές σ’ ένα τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και έναν τουριστικό πόλο και πόρο ταυτόσημο με την Αττική, σχεδόν όσο και η Ακρόπολη.

Η νομιμοποίηση της μετατροπής του Αγίου Γεωργίου σε αιολικό πάρκο κρύβει σοβαρές παραβλέψεις και παρατυπίες κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Φύσης. Πρώτιστα, γιατί η περιοχή του Σουνίου έχει κηρυχθεί από το 1980 αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μια τέτοια εγκατάσταση δεν επηρεάζει το τοπίο.

Κατά δεύτερο, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο άρθρο 9 καθορίζει ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων για την Αττική. Συγκεκριμένα αναφέρονται 4 περιοχές όπου δύνανται να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το νησί Άγιος Γεώργιος. Στο παράρτημα IV, δε, γίνεται ειδική μνεία να ελέγχεται η θέση χωροθέτησης όταν πρόκειται για την Αττική καθώς και η ένταξη στο τοπίο.

Εξάλλου, στη βραχονησίδα έχει ήδη κατασκευαστεί δρόμος απ’ άκρη σ’ άκρη 11,5 χιλιομέτρων και με πολλαπλές διακλαδώσεις μήκους 5 χιλιομέτρων προς τις βάσεις των ανεμογεννητριών. Για να κατασκευαστούν ο κεντρικός δρόμος και οι διακλαδώσεις του έχουν γίνει παρεμβάσεις, επιπεδοποιήσεις στο έδαφος/ανάγλυφο του νησιού. Υπάρχει εκτεταμένο ενεργό εργοτάξιο καθ’ όλο το μήκος του νησιού.

Κατά πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, ποντίζεται ήδη το υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης. Επίσης έχει ήδη κατασκευαστεί λιμενικό έργο (κρηπίδωμα και επιχωματώσεις), για την κατασκευή του οποίου απαιτείται απόφαση υπουργού Οικονομικών για παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου.

«Παράνομα τα έργα»

Σύμφωνα με τους Φίλους της Φύσης, τα έργα που κατασκευάστηκαν είναι παράνομα διότι η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή τους έγινε με δυο αποφάσεις του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αναρμοδίως, λόγος για τον οποίο ανακλήθηκαν, και στη συνέχεια εκδόθηκε υπουργική απόφαση από τον Γκίκα Χαρδούβελη στις 20.1.2015, η οποία επίσης είναι παράνομη διότι παραχωρεί τον αιγιαλό για κατασκευή έργων τα οποία είναι ήδη κατασκευασμένα αλλά «δεν νομιμοποιεί τυχόν υφιστάμενα έργα»!

Οι Φίλοι της Φύσης απέστειλαν επιστολή στα αρμόδια υπουργεία με την οποία αμφισβητούν τη νομιμότητα της επένδυσης, τονίζοντας ότι οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους τουριστικούς μας πόρους ως κόρη οφθαλμού, να αντιστεκόμαστε σε τέτοια εγκλήματα που «βιάζουν» τοπία χαρακτηρισμένα ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και μνημεία με τη σπουδαιότητα του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι τα ακατοίκητα νησιά είναι «ακατοίκητα» για τους ανθρώπους αλλά είναι κατοικήσιμα για τη χλωρίδα και την πανίδα και ιδιαίτερα για τα μεταναστευτικά πουλιά που προτιμούν αυτά τα νησιά για ξεκούραση και για αναπαραγωγή και ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες της προετοιμασίας και της τοποθέτησης των 23 ανεμογεννητριών και να ακυρωθεί το έργο.

πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/etoimazoyn-perivallontiko-egklima-ston-agio-georgio

___________________________________________________

Οι πρώτες φωτογραφίες από τα έργα για το αιολικό πάρκο στο νησάκι του Αγ. Φεωργίου στο Σαρωνικό

Η ακατοίκητη νησίδα του Αγίου Γεωργίου ή Σαν Τζώρτζη, στα ανοικτά του Σουνίου, έχει μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο προκειμένου να δημιουργηθεί το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα καθώς η νησίδα των 4.300 στρεμμάτων βρίσκεται σε απόσταση 12 μιλίων από το Σούνιο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου (2010 και τροποποίηση το 2014) στο νησί εγκαθίστανται 23 ανεμογεννήτριες και υποσταθμός ανύψωσης της τάσης, που θα συνδεθεί με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο μέσω υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης.

Για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, δημιουργήθηκε κεντρικός δρόμος 11,5 χλμ. και εργοταξιακοί δρόμοι 5 χλμ., ενώ η κορυφογραμμή του νησιού «ισιώθηκε» με επιχωματώσεις και καθαιρέσεις.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) είχε εκφράσει αντιρρήσεις, επισημαίνοντας ότι ο Άγιος Γεώργιος είναι μεταναστευτικός σταθμός, χώρος αναπαραγωγής ή μόνιμο ενδιαίτημα για αρκετά είδη από θαλασσοπούλια.

Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο όσους ενδιαφέρονται ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος είναι τα μελλοντικά σχέδια -οι ανεμογεννήτριες στον Σαν Τζώρτζη θα αποτελέσουν «μπούσουλα»- για αιολικά πάρκα σε βραχονησίδες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρίας, από τις 722 ακατοίκητες νησίδες (από 20 έως 5.000 στρέμματα) στη χώρα μας, οι 479 (το 66%) ανήκουν στο δίκτυο Natura, γεγονός που δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που υπάρχουν.

Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, από τον πολιτικό μηχανικό και δημοτικό σύμβουλο Μαρκοπούλου Βασίλη Μεθενίτη.

πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/26022/

_____________________________________________

Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Άγιο Γεώργιο - βίντεο

20 Αυγούστου 2016

Το αιολικό πάρκο στη νησίδα Άγιος Γεώργιος (ή Βελβίνα ή Σαν Τζώρτζης) κατασκευάστηκε από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα είναι ισχύος 73,2 MW (69 MW κατά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και θα αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες. Ο τύπος της ανεμογεννήτριας που θα τοποθετηθεί, Vestas V90, έχει συνολικό ύψος 130 έως 150 μέτρα, όταν το μέγιστο ύψος του νησιού είναι μόλις 289 μέτρα!

 

 

  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« October 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31