Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 - ParosIn.gr

Παρουσίαση του προγράμματος «Taste the seasons»

της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην

Ημέρα Γαστρονομικού Τουρισμού στο Μιλάνο

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, συνεχίζει να ανοίγει δρόμους και να «συστήνει» την αιγαιακή γαστρονομία σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του είδους.

Το πρόγραμμα «Taste the seasons» που υλοποιείται στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας, παρουσιάστηκε στην Ημέρα Γαστρονομικού Τουρισμού, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Τουρισμού ΒΙΤ 2018 στο Μιλάνο.

Η Ημέρα Γαστρονομικού Τουρισμού διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Bergamo και την Επιτροπή East Lombardy 2017, παρουσία tour operators, travel agents, δημοσιογράφων και food bloggers που εξειδικεύονται στον γαστρονομικό τουρισμό.

 

 

Την παρουσίαση έκανε η επικεφαλής της επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», Χάιντι Λαζάνη, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δράσεων των 117 εταίρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης.
Η συμμετοχή και παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην Ημέρα Γαστρονομικού Τουρισμού, έδωσε τη δυνατότητα να προβληθεί διεθνώς ο πλούτος της γαστρονομίας των νησιών της Περιφέρειας καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κουζίνας και της υψηλής διατροφικής αξίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε ειδική αναφορά στη διεθνή παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων της, μέσα από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις του είδους, όπως είναι οι Sial, Anuga, Tuttofood Milano, στη γαστρονομική εκδήλωση James Beard Foundation στη Νέα Υόρκη όπου θα λάβει μέρος τον προσεχή Μάρτιο, καθώς επίσης και στις διακρίσεις που έχει κατακτήσει η Περιφέρεια, όπως το European Young Chef Award 2016, το χρυσό Βραβείο «European Gastronomic Festival 2016» αλλά και στις διακρίσεις επιχειρήσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπως το Gelato Palladion στην Ρόδο που διακρίθηκε στον Παγκόσμιο διαγωνισμό παγωτού Gelato World Tour, διοργάνωσης του Ιταλικού Υπουργείου Ανάπτυξης κ.α.

 

0-02-05-814087591643111596a3300ac9ccb6fa4c3d3aa6b3d961414aa563b485c7897a full

 

Παράλληλα, στην Ημέρα Gαστρονομικού Τουρισμού στο Μιλάνο, εκτός από τις δράσεις που υλοποιούνται, παρουσιάστηκαν και οι στόχοι που έχει θέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης και υπηρετούνται μέσω του προγράμματος «Taste the seasons». Οι στόχοι είναι:

1. Να καταστεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεθνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμό, αξιοποιώντας τις διεθνείς τάσεις.
2. Να αναδειχθεί η αξία και η ιστορία της Αιγαιακής γαστρονομίας ως πρότυπο υγιεινής διατροφής και παράλληλα να αυξηθεί ο αριθμός των χαρακτηρισμένων και πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων
3. Να επεκταθεί η χρήση τοπικών προϊόντων σε όλη την τουριστική αλυσίδα
4. Να εκπαιδευτεί ο καταναλωτής να ζητά (πχ στα εστιατόρια), να αγοράζει (από τοπικούς παραγωγούς) και να καταναλώνει τοπικά προϊόντα
5. Να δοθούν κίνητρα στους νέους για να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης με παραδοσιακές μεθόδους.

Ρόδος, 12 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

 

Στην κατηγορία: Ν. Αιγαίο

27750544 2032566930339325 3841672554024069622 n

 

 

 

Στην κατηγορία: Πολιτισμός

Δυο παιδιά από τον «Πλοηγό Αντιπάρου» έδωσαν το παρών και έθεσαν υποψηφιότητα για τη Μικτή Κυκλάδων. Είναι η δεύτερη χρονιά όπου ομάδα (έστω και παιδική) από την Αντίπαρο παίρνει μέρος στο επίσημο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης της Ε.Σ.Κ.Κ. και αντιπροσωπεύεται με αθλητές της, στα κλιμάκια των Κυκλάδων. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για να συνεχιστεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια, αποτελούν οι αναγκαίες και απαραίτητες υποδομές με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, η έλλειψη των οποίων είναι κάτι περισσότερο από εμφανής στο νησί της Αντιπάρου.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, κ. Ανδρέας Μαύρος, μαζί με τον προπονητή του Μαρπησσαϊκού, κ. Ευάγγελο Μουρογιάννη, είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν με 18 αθλητές, που προέρχονται από τον ΑΟ Πάρου, τον Μαρπησσαϊκό, τον Πλοηγό Αντιπάρου, τον Πανναξιακό, τον ΑΠΑΣ Τα Φανάρια και την ΑΕ Σαντορίνης, βγάζοντας τα δικά τους συμπεράσματα και έχοντας παράλληλα μία πρώτη εικόνα για το έμψυχο υλικό που μπορεί να απαρτίσει τις μικτές μας ομάδες.

Από την πλευρά τους οι αθλητές αντεπεξήλθαν επάξια και είχαν την ευκαιρία να μυηθούν και να γνωρίσουν τα μυστικά του αθλήματος, σε ένα τριήμερο γεμάτο με μπάσκετ, παίρνοντας ένα ακόμα εφόδιο για τη συνέχεια. Η Ε.Σ.Κ.Κ. άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα παιδιά αποτελούν το μέλλον στην καλαθοσφαίριση των Κυκλάδων και πάνω σε αυτά πρέπει να δουλέψουμε. Συγχαρητήρια στην Ε.Σ.Κ.Κ., τους προπονητές και τις ομάδες της Πάρου, που φιλοξένησαν το camp της Μικτής Κυκλάδων.

«Πλοηγός Αντιπάρου»

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.parosin.gr/details/date/2018/2/12#sigProIdaa1306990a

 

 

Στην κατηγορία: Αθλητισμός

Για την παρουσία του δήμου Πάρου στις τουριστικές εκθέσεις αλλά και για το πλάνο τουριστικής προβολής που έχει σχεδιαστεί μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Μεσόγειος στο Κόκκινο 105,4» και στην εκπομπή «Γραμμή Παροναξίας» που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Πάνος Καρανίκας ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.

 

 

 

Στην κατηγορία: Πολιτική
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 14:44

Θέλω να ξέρω... το σκορ στον αθλητισμό μας

Αθλητισμός: Μεγάλες, διεθνείς διοργανώσεις, προσέλκυση αθλητικού τουρισμού και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων στα νησιά

Απολογισμός του έργου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2017

Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και η ενίσχυση μέσω αυτού των αφίξεων στους μήνες εκτός τουριστικής αιχμής, η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων διεθνούς επιπέδου με την συνεργασία των αντίστοιχων Διεθνών Ομοσπονδιών και η συντήρηση μεγάλου αριθμού αθλητικών εγκαταστάσεων στα νησιά, παρά το γεγονός ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά στους Δήμους, ήταν οι άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η Περιφερειακή Αρχή στον τομέα του Αθλητισμού, στη διάρκεια του 2017.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αξιοποιώντας τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, τα μοναδικά τοπία φυσικού κάλλους και τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά των νησιών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, επεδίωξε συνεργασία με Σωματεία, Αθλητικές Ενώσεις, Ομοσπονδίες καθώς και άλλους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που καλλιεργούν τον Αθλητισμό στα νησιά της ΠΝΑ, για την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων υπερτοπικής σημασίας που σκοπό είχαν την διασύνδεση της αθλητικής προβολής με την τουριστική ανάπτυξη των νησιών. Παράλληλα, διοργάνωσε δράσεις με στόχο την διατήρηση του αθλητικού ιδεώδους στα νησιά της και τη διάδοσή του στους νέους, καθώς και δράσεις που ενισχύουν τη σχέση των παιδιών-νέων με τον αθλητισμό και μέσα απ’ αυτόν την προαγωγή των υγιών προτύπων ζωής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια ξεκίνησε τις συνεργασίες με Διεθνείς Ομοσπονδίες, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας UCI, αφού νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν μακρά παράδοση στην ποδηλασία αλλά και μελλον αξιοποίησημο μπροστά τους. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017 πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο τρεις μεγάλες διεθνούς ακτινοβολίας ποδηλατικές εκδηλώσεις με τη συνεργασία της UCI, τοπικών και αθλητικών φορέων. Οι αγώνες International Rhodes Grand Prix 1.2 UCI, InternationalRhodesTour 2.2 UCI και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών «UCIGranFondoRhodesTour» έβαλαν ξανά τη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο στο παγκόσμιο καλεντάρι ποδηλασίας. Μετά από 14 χρόνια, αναβίωσε ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ρόδου (International Tour of Rhodes), στον οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 160 ποδηλάτες από 28 εθνικές και επαγγελματικές ομάδες. Το 2018 η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και σε ένα αακόμα νησί με παράδοση στην ποδηλασία, την Κω.

Διοργανώθηκε το 1ο Ανοικτό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στις 5-7 Μαΐου (1st World Taekwondo Beach Championships) και το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πούμσε στις 2-3 Μαΐου. Το Ανοικτό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό ήταν μία κορυφαία αθλητική εκδήλωση που εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο και φιλοξενήθηκε στο κολυμβητήριο του ΝΟΡ, που διαμορφώθηκε κατάλληλα για τις ανάγκες των αγωνισμάτων. Η διοργάνωση έφερε στη Ρόδο περίπου 2000 άτομα (1500 αθλητές και 500 συνοδούς) και ενίσχυσε με τον καλύτερο τρόπο τον αθλητικό τουρισμό. Μαγευτικά πλάνα από το πρωτάθλημα και από το νησί ταξίδεψαν μέσω της EBU σε όλη την Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο. Στα εγκαίνια του πρωταθλήματος, στον Προμαχώνα αγίου Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη White Card Campaign που μας εξασφάλισε την υποψηφιότητα για το βραβείο Peace and Sport 2017 και τη συμμετοχή της Περιφέρειάς μας στο Ετήσιο Διεθνές Φόρουμ του Διεθνή Οργανισμού "Peace and Sport". Η δεύτερη θέση που κατέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Διεθνή διαγωνισμό του White Card Campaign, ανάμεσα σε 638 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 183 χώρες, αποτελεί και την παρακαταθήκη να είναι το Νότιο Αιγαίο η πρώτη περιοχή στον κόσμο και η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα φιλοξενήσει τον διεθνή οργανισμό Peace & Sport στην πρώτη του έξοδο απο την έδρα του, το Μονακό.

Στην Πάρο, με την παράδοση στον ναυταθλητισμό φιλοξενήθηκε με επιτυχία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοίας Κατηγορίας Σκαφών 420 και στην Σαντορίνη για μια ακόμη χρονιά ένα εντυπωσιακό αθλητικό event με παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη - ξεπερνούν τα 160 τα τηλεοπτικά δίκτυα που το παρουσιάζουν σε μισάωρη εκπομπή- το 7o Red Bull Art of Motion που συγκέντρωσε τους κορυφαίους αθλητές parkour & freerunning από όλο τον κόσμο.

Συνδιοργανώθηκε με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου ο 4ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου. Με πάνω από 2000 δρομείς, από την Ελλάδα αλλά και από 12 χώρες του εξωτερικού, με 400 εθελοντές και την στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας, έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός.

Επίσης, συνδιοργανώθηκε με τον Αθλητικό Σύλλογο Ιστιοπλόων ανοιχτής θαλάσσης (ΑΣΙΑΘΡ) ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας RODOS CUP 2017 και στην Σύρο, το ιδιαίτερο και εξαιρετικά προβεβλημένο TRIMORE Syros Triathlon 20117
Αναλυτικά οι 74 αθλητικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά της ΠΝΑΙ το 2017:

ΡΟΔΟΣ

• - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ & ΔΥΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ "International Rhodes Grand Prix" - "International Tour of Rhodes" 2017
• - ΑΓΩΝΑΤΡΙΑΘΛΟΥ OCEAN LAVA RHODES OLYMPIC TRIATHLON 2017
• - Β ́ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2017
• - ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ RODOS CUP 2017
• - ΔΕΥΤΕΡΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ RHODES THROWDOWN "GITTEST ON THE ISLAND" ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ CROSS FIGHTING GLUB ΡΟΔΟΥ
• - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ BEACH TAEKWONDO & ΚΑΙ ΤΟΥ 13ου ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥΜΣΕ
• - ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ IPSC MEDITERRANEAN EXTREME OPEN 2017
• - ΤΡΙΑΘΛΟ ΑΠΟΛΛΩΝ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ OCEAN LAVA RHODES 70,3 TRIATHLON
• - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
• - ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ CAMP ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ

ΚΩΣ

• - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ OPTIMIST & LASER 4,7
• - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
• - FINAL FOUR ΜΠΑΣΚΕΤ ME ΑΜΑΞΙΔΙΟ
• - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΣ
- ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΠΠ-ΠΚ Β ́ 18

ΠΑΤΜΟΣ

- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

KΑΡΠΑΘΟΣ/ΚΑΣΟΣ

• - 9ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
• - 5ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ BEACH VOLLEY ΜΑΙΚ ΜΑΣΤΡΑΝΔΡΕΑΣ CUP ΛΕΡΟΣ
• - 8ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ "ΓΙΩΡΑΝ ΣΙΛΝΤ"

ΣΥΜΗ

• - 3ης ΑΝΑΒΑΣΗ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΣΥΜΗΣ

ΑΜΟΡΓΟΣ

- AUTHENTIC BIG BLUE 2017-ΑΓΩΝΕΣΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ

ΑΝΔΡΟΣ

• - 1ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
• - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΝ 2006-07
• - 2ος ΑΓΩΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

• - 6ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ 24,4χλμ
• - ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
• - 3o ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΟΥ -ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΜΙΝΙ & ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ

ΔΟΝΟΥΣΑ

- 10ς ΑΓΩΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ - ''ΓΥΡΟΣ ΔΟΝΟΥΣΑΣ

ΘΗΡΑ

- ART OF MOTION SANTORINI 2017

ΙΟΣ

• - 2ος ΟΜΗΡΕΙΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
• - IOS ISLAND 3 ON 3 INTERNATIONAL TOURNAMENT

ΜΥΚΟΝΟΣ

• - ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
• - 29ΟΙ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
• - ΔΗΛΕΙΑ 2017

ΝΑΞΟΣ

• - ΤΟΥΡΝΟΥΑ 5χ5 ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΣΤΗ ΝΑΞΟ
• - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
• - NAXOS TRAIL RACE
• - ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ. ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
• - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ
• - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ CAMP ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ - ΧΑΛΚΕΙΟΥ 1-3/ΤΡΙΠΟΔΩΝ 4-6/ΑΓ.ΑΡΣΕΝΙΟΥ 7-9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - PERSONAL TRAINING CAMP 4-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΝΑΞΟΣ
• - ΜΗΛΩΣΙΑ 2017
• - ΝΑΞΑΘΛΟΝ
• - 1ο CAMP ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ
• - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΑΡΟΣ

• - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΟΠΛΟΪΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΚΑΦΩΝ 420
• - 7ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΑΡΟΥ
• - 8ος ΓΥΡΟΣ ΠΑΡΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
• - PAROS BEACH HANDBALL TOURNAMENT
• - ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
• - 3ος ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΣΑΜΙΝΑ
• - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΑΡΠΗΣΣΑ ΠΑΡΟΥ
• - 2ος ΒΕΛΕΝΤΖΕΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

ΣΥΡΟΣ

• - ΑΓΩΝΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ''ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 2017''
• - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΟΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΦΕΛΛΟ
• - TRIMORE SYROS TRIATHLON 2017
• - ΤΕΛΙΚΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Κ16-Κ14-Κ12
• - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
• - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ «MINI VIKELAS CUP 2017
• - ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ SYROSRUN 2017
• - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
• - ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ‘ΒΙΚΕΛΕΙΑ 2017»
• - 6Ο ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ BEACH VOLLEY ΒΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ
• - SYROS CITY TRAIL
• - 2Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
• - ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΒΟΛΛΕΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΟΣ-ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ
• - ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ '' ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ '' 2017
• - 1ος ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ ΣΠΡΙΝΤ & SUP
• - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΠΠΑΣΙΑΣ - 10 ΧΡΟΝΙΑ ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
• - 23ο ΔΡΟΜΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
• - ΕΝΔΟΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ & ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Στη Σαντορίνη, διοργανώσαμε τους ΑΓΩΝΕΣ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ SANTORINIEXPERIENCE 2017

ΣΕΡΙΦΟΣ

- SERIFOS SUNSET RACE 2017

ΤΗΝΟΣ

• - TINOSRUNNINGEXPERIENCE 2017
• - ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΛΟΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Στον τομέα του Αθλητισμοού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιμετώπισε τη μεγάλη πρόκληση της συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων των νησιών της που παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα λόγω της οικονομικής ή διοικητικής αδυναμίας των Δήμων των νησιών να ανταπεξέλθουν στην παραπάνω αρμοδιότητα τους.

Φωτισμός, χλοοτάπητες, εκσυγχρονιμοί αποδυτηρίων ήταν τα συνήθη αιτήματα που έφτασαν στην Περιφέρεια, ως τελευταία ελπίδα υλοποίησης των έργων. Η Περιφερειακή αρχή ανταποκρίθηκε στο έπακρο στα αιτήματα αυτά, εντάσσοντας δεκάδες έργα συντηρήσεων αθλητικών υποδομών στο δικό της Τεχνικό Πρόγραμμα μέσω Προγραμματικών ή και Διαβαθμιδικών Συμβάσεων Συνεργασίας με τους Δήμους.

Στη Ρόδο, ήδη έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις στα γήπεδα στο Καρακόνερο, στα Αφάντου, στην Εμπωνα, στην Παστίδα, στις Φάνες, στα Απόλλωνα κ.α., καθώς επίσης στην Πάτμο, στην Κάρπαθο, στος Λειψούς και ακολουθούν εντός του 2018 και τα υπόλοιπα χωριά της Ρόδου και νησιά της Δωδεκανήσου.

Για τις Κυκλάδες, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας για το 2017, ποσό που εγγίζει τα 3 εκ.€ για τον σκοπό αυτό και εντός του 2018 ξεκινούν και εκεί οι αντίστοιχες παρεμβάσεις προκειμένου η νεολαία των νησιών να έχει στην διάθεσή της αθλητικές υποδομές σύγχρονες και ασφαλείς

Ρόδος, 12 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραφείο Τύπου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

 

Στην κατηγορία: Ν. Αιγαίο

Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε την περασμένη Παρασκευή 9/2 ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη του Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού και δημάρχων από τις Κυκλάδες.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πρόσκληση συνεργασίας που έστειλε το Υπουργείο για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος δημιουργίας συνεργατικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα μέσω αξιοποίησης σχολάζουσων γαιών σε δύο μικρά κυκλαδονήσια.
Το πιλοτικό πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων που υπάρχουν, σε συνδυασμό με τα ευεργετήματα της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας όπως αυτά περιγράφονται στον ν.4430/2016.

Μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα στηρίξει το πρόγραμμα αυτό σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς των νησιών που θα επιλεγούν, αφού επιχειρείται ανάπτυξη που στόχο έχει την καθετοποιημένη λειτουργία συνεργατικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Τιτάνια όπου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πρόσκληση που έχει απευθύνει η Περιφέρεια για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Νοτίου Αιγαίου που σκοπό έχει τη συνένωση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, οι οποίες σε συνεργασία με τις Αρχές θα μεριμνούν για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων, την προβολή και την προώθησή τους.

 

 

Στην κατηγορία: Ν. Αιγαίο

Γιώργος Χατζημάρκος στην ΠΕΔ: Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για να αποτραπεί το 2018, η διοικητική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο

Την ανάγκη να δοθεί από κοινού η μάχη, προκειμένου να αποτραπεί εντός του 2018, η διοικητική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια της πρώτης για το νέο έτος, συνεδρίασης του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο κ. Χατζημάρκος, ενώπιον του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου, ο οποίος έκοψε τη βασιλόπιτα της ΠΕΔ, του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Δωδεκανήσου, Δημήτρη Κρεμαστινού και των βουλευτών Δημήτρη Γάκη, Μάνου Κόνσολα και Γιάννη Βρούτση, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους, ο κίνδυνος διοικητικής κατάρρευσης της Αυτοδιοίκησης εντός της τρέχουσας χρονιάς είναι ορατός, για μια σειρά παραμέτρων που κορυφώνονται μέσα στο 2018 και επηρεάζουν συνδυαστικά τη λειτουργία της.

Η πρώτη παράμετρος είναι η συνεχής επιβάρυνση των διαδικασιών, οι οποίες, αντί να απλουστεύονται, γίνονται πιο πολύπλοκες, με νέα νομοθετήματα που τίθενται σε ισχύ.
Δεύτερη παράμετρος είναι η υποστελέχωση της Αυτοδιοίκησης, που παραμένει ως χρονίζον άλυτο πρόβλημα, παρά τα συνεχή διαβήματα της Περιφέρειας στα συναρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό, τόσο της ίδιας της Περιφέρειας, όσο και των ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης, εντείνεται ακόμη περισσότερο, λόγω των νέων αρμοδιοτήτων που από την έναρξη του 2018 έχουν μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, με πρόσφατο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων μεταφέρεται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις Περιφέρειες και ειδικότερα στο τοπικό παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος, που αποτελεί υπηρεσία και όργανο των κατά τόπους Περιφερειών.
Επίσης, στις Περιφέρειες μεταβιβάστηκε η διαχείριση των φραγμάτων άρδευσης, όπως και η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών.
Σε επίπεδο τεχνικών έργων, η νομοθεσία που διέπει τη δημοπράτησή τους, αλλάζει σχεδόν κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η δημοπράτηση έργων από την πλειοψηφία των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου. Οι Δήμοι αυτοί στρέφονται στην Περιφέρεια για την δημοπράτηση των έργων τους. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ουδέποτε αρνήθηκε βοήθεια στους Δήμους και αυτό αποτυπώνεται στις 146 εν ισχύ προγραμματικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα.

Από το βήμα της ΠΕΔ, ο Περιφερειάρχης κάλεσε όλους τους κοινοβουλευτικούς του Νοτίου Αιγαίου να δώσουν συντονισμένα και από κοινού τη μάχη για να αποτραπεί η διοικητική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης, η οποία, με τα σημερινά ισχύοντα, θεωρείται δεδομένη.

0-02-05-a2a62fcfe0ccd6c1e02b395c24d0f6587720925b4b2be1949f9c51e0b02a43a7 full

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Χατζημάρκος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη της ΠΕΔ για τις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την δημιουργία δομών στο Νοσοκομείο της Ρόδου, που θα ανακουφίσουν τους νησιώτες που δίνουν τη μάχη κατά του καρκίνου. Όπως είναι γνωστό, εξασφαλίστηκε και ψηφίστηκε προσφάτως από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Προγραμματική Σύμβαση για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ), στην θέση της παλαιάς Νεφρολογικής Κλινικής που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Προ ημερών εξάλλου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος παρέλαβε και την μελέτη για την κατασκευή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος.
Το θέμα του Ογκολογικού ήρθε προς συζήτηση, με εισήγηση του πρώην δημάρχου Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη, ο οποίος χαιρέτισε τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας ως ιδιαιτέρως σημαντικές για τους κατοίκους των νησιών και ζήτησε να στηριχθεί η προσπάθεια αυτή με την από κοινού άσκηση πιέσεων προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν.

Ρόδος, 12 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραφείο Τύπου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

 

 

Στην κατηγορία: Ν. Αιγαίο

Πρωτογενής τομέας: Δίπλα στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, με στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και εξωστρέφεια

Απολογισμός του έργου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2017

H ενίσχυση, στήριξη και ανάδειξη της τοπικής παραγωγής προϊόντων και η διασύνδεσή τους με την “βαριά βιομηχανία” του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο, ποτέ πριν δεν ήταν τόσο ψηλά στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο την τελευταία τριετία, με πολιτικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής, που αποτυπώνουν πλήρως τη φιλοσοφία με την οποία η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, προσεγγίζει τον πρωτογενή τομέα. Με κεντρικό άξονα την εξωστρέφεια και την πρόσβασή τους στις αγορές του εξωτερικού, τα τοπικά προϊόντα κατακτούν μέρα με την ημέρα τη θέση που τους αξίζει.

Ο τίτλος της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 που για πρώτη φορά διεκδίκησε και κατέκτησε ελληνική Περιφέρεια, αποτελεί χαρακτηριστικό “δείγμα γραφής”.

Ο τίτλος απενεμήθη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Ιανουάριο του 2017. Μέσα από το πρόγραμμα Taste the Seasons, το οποίο χτίστηκε σε συνεργασία με τους 117 κοινωνικούς εταίρους στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, η Περιφερειακή Αρχή στοχεύει στην ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε διεθνή Γαστρονομικό Προορισμό, έναν στόχο που έθεσε από την αρχή της θητείας της. Επιπλέον στο επίκεντρο της πολιτικής της, βρίσκεται και η ανάδειξη, προβολή και πιστοποίηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρά ταυτόχρονα στην πάγια δέσμευσή της για πιστοποίηση όσο περισσότερων τοπικών προϊόντων είναι εφικτό ώστε να δοθεί ώθηση σε αυτά αλλά και στις τοπικές οικονομίες των νησιών. Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση του ροδίτικου μελεκουνιού, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προ ολίγων εβδομάδων εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ΚΥΑ, το αίτημα της ονομασίας «ΚΡΑΣΟΤΥΡΙ ΚΩ /ΤΥΡΙ ΤΗΣ ΠΟΣΙΑΣ» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ε. Ένωσης. Η σχετική απόφαση διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της Πιστοποίησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της.

Το Φασόλι της Κατταβιάς, η Σιτάκα της Κάσου και το Μέλι της Καλύμνου είναι τα τρία επόμενα προϊόντα που έχουν σειρά Τα σχετικά αιτήματα για την πιστοποίησή τους βρίσκονται στο τελικό στάδιο έκδοσης της εγκριτικής απόφασης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την αποστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο της ανάδειξής της σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 , η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε σε 6 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό:

-Anuga 2017, η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε 7-11 Οκτωβρίου 2017 στην Κολωνία και στην οποία η Περιφέρεια και οι παραγωγοί των νησιών συμμετείχαν για πρώτη φορά.

-ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2017 που πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως και τις 30 Ιανουαρίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, με 32 εκθέτες από 16 νησιά με την συνδρομή και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, του στρατηγικού κοινωνικού εταίρου της Γαστρονομικής Περιφέρειας.

-“Detrop 2017 & στην 6η Διεθνή Έκθεση Oenos” που πραγματοποιήθηκαν 3 με 6 Μαρτίου 2017 στο Διεθνές Εκθεσιακό &Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με 11 εκθέτες από 6 νησιά της ΠΝΑΙ καθώς και στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση», που πραγματοποιήθηκε από 18 έως 21 Μαΐου 2017 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 9 εκθετών από 7 νησιά.

-TUTTOFOOD 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε από 8 έως 11 Μαΐου 2017 στο Μιλάνο στην Ιταλία, με τη συμμετοχή 5 εκθετών από 4 νησιά της ΠΝΑΙ. Οργανώθηκε παράλληλη γαστρονομική εκδήλωση σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας.

-Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής, 11 με 23 Αυγούστου 2017 στην Κρεμαστή την οποία η ΠΝΑΙ στήριξε οικονομικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της

-Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017 και στο οποίο συμμετείχαν 30 μελισσοκόμοι από 11 νησιά της Περιφέρειας.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 27 γαστρονομικές εκδηλώσεις με διεθνείς φορείς και τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019. Για πρώτη φορά όχι μόνο στην ιστορία των νησιών του ΝοτίουΑιγαίου αλλά και της χώρας, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου παρουσιάστηκε στον Ναό της Γαστρονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο James Beard Foundation της Ν.Υόρκης, όπου η ΠΝΑΙ οργάνωσε συνέντευξη τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν σημαντικοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι που εξειδικεύονται στην γαστρονομία και τον τουρισμό, food και lifestyle bloggers, travel writers, gastronomy writers.

Συνδιοργανώθηκαν:

Με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων τοπικοί διαγωνισμοί μαγειρικής για την ανάδειξη εκπροσώπου της ΠΝΑΙ στο European Young Chef Award 2017, σε 4 νησιά της Περιφέρειας - Ρόδο, Κω, Σαντορίνη και Τήνο- στους οποίους πήραν μέρος σεφ από 18 έως 26 ετών. Ο νικητής του διαγωνισμού εκπροσώπησε την ΠΝΑΙ στο European Young Chef Award 2017, στην Ισπανία.

Με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την εκδήλωση προβολής γαστρονομικού οινοτουρισμού του Αιγαίου με τίτλο «Τα κρασιά του Αιγαίου στην Αθήνα» που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2017 στο ξενοδοχείο King George ΙΙ στην Αθήνα. Πήραν μέρος 13 οινοποιοί από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Με τον ΣΕΤΚΕ, εκδήλωση για την παρουσίαση του «Καλαθιού του Πρωινού του Νοτίου Αιγαίου» στις 26 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 2ου Ανοικτού Συνεδρίου της, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Xenia, στην Αθήνα.

Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και τον Δήμο Σίφνου , το11ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” 7, 8 & 9 Σεπτεμβρίου 2017 στη Σίφνο, το μεγαλύτερο αντάμωμα πολιτιστικών συλλόγων των Κυκλάδων.

Με τον Δήμο Αμοργού, η Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού από 18 έως 24 Σεπτεμβρίου 2017. Δράση με παγκόσμια εμβέλεια και προβολή και προοπτικές ανάδειξής της ως σταθερού ετήσιου θεσμού.

Με το Δήμο Πάτμου, η «Εβδομάδας Γαστρονομίας Πάτμου» όπου οι γυναίκες του νησιού ξετύλιξαν τις μαγειρικές τους δεξιότητες.

Με τον Πολιτιστικό – Οικολογικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου Νάξου, το Φεστιβάλ Πατάτας 2017 στις 15 Ιουλίου 2017 στη Νάξο

Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προδρόμου “ΣΚΟΠΑΣ Ο ΠΑΡΙΟΣ” Προδρόμου Πάρου, του Δήμου Πάρου και της Κ.Δ.Ε.Π.Α. ΠΑΡΟΥ, το 3ο Διήμερο Φεστιβάλ Ρεβυθάδας 29 και 30 Ιουλίου 2017 στην Πάρο

Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο 'Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ” Ποσειδωνίας Σύρου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, η εκδήλωσης “Το τράβηγμα της πεζότρατας και το ψήσιμο της σαρδέλας” 2017 στην παραλία των Αγκαθωπών Σύρου στις 5/08/2017

Με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Ζεφυρίας Μήλου “Η Χώρα” και τον Δήμο Μήλου, η παραδοσιακή γιορτή “Βεντέμα” Μήλου.

Υποστηρίχθηκαν οι εκδηλώσεις:

-Γιορτή Φράουλας-Π.Σ. ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ "ΒΙΛΑΝΟΒΑ
-Γιορτή Χρυσόμηλου- Π.Σ. ΑΦΑΝΤΟΥ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ
-2η Γιορτή "ΜΑΚΚΟΥΚΙ"- Π.Σ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΟΣΚΙΝΟΥ
-3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Εδεσμάτων- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ο ΔΙΓΕΝΗΣ
-Φεστιβάλ Παραδοσιακής Ροδίτικης Γαστρονομίας- Π.Σ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΥΘΙΩΝ
-10η Γιορτή Γεωργού και Κτηνοτρόφου- Π.Σ. ΜΟΝΟΛΙΘΟΥ "ΝΕΑ ΖΩΗ"
-Γιορτή του μελιού -ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ "Ο ΘΥΜΑΡΙΤΗΣ"
-60η Γιορτή του κρασιού- Π.Σ. ΕΜΠΩΝΑΣ "ΑΤΤΑΒΥΡΟΣ"
-Γιορτή του μελιού & της Σούμας- Π.Σ. ΣΙΑΝΝΩΝ "Η ΒΡΑΣΙΑ"
-10η γιορτή Γιαπρακιού- Π.Σ. ΣΑΛΑΚΟΥ "ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ"
-Γιορτή της φράουλας- Τ.Κ. ΚΑΤΤΑΒΙΑΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
-Γιορτή του Καρυδιού- Π.Σ. ΔΙΜΥΛΙΑΣ "ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΙ"
-12η Γιορτή Λουκουμάδων και Τηγανίτας στην Δ.Κ. ΑΡΧΙΠΟΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΠΟΛΗΣ «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ»

Στη διάρκεια του έτους και προκειμένου να οικοδομηθεί μια ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και τους παραγωγούς, έλαβαν χώρα ενημερωτικές συναντήσεις με επαγγελματίες του Πρωτογενή και Δευτερογενή Τομέα της οικονομίας καθώς και με εκπροσώπους των συνεταιρισμών/ομάδων (Αγρότες, Αλιείς). Θέματα των συναντήσεων ήταν τα προβλήματα των παραγωγικών κλάδων, ο επαναπροσδιορισμός Στρατηγικής Πρωτογενή Τομέα ανά νησί και περιοχή, η ενημέρωση για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πραγματοποιήθηκε σειρά ενημερωτικών συνελεύσεων και συναντήσεων στα νησιά με τοπικούς φορείς και παραγωγούς όπως στην Κω, την Σύρο, την Κάλυμνο, τη Λέρο, τη Νάξο, τους Λειψούς, τη Νίσυρο, τη Χάλκη, την Αμοργό , τη Ρόδο, στην Κάσο. Στην Αμοργό, εγκαινιάστηκαν τα δημοτικά σφαγεία, ένα έργο που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού, λαμβάνοντας υπόψη και ακολουθώντας όλους τους διεθνείς κανόνες πιστοποίησης και προδιαγραφών και έχοντας εξασφαλίσει τον ειδικό κωδικό από το ΥΠΑΑΤ για την εξαγωγή των σφαγίων εκτός Αμοργού, που δίνει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία.

Στην διάρκεια του 2017 προωθήθηκαν λύσεις σε προβλήματα των κτηνοτρόφων του Νοτίου Αιγαίου όπως:

Ζητήθηκε απο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σε σύσκεψη εργασίας στην ΕΝΠΕΕ να υπάρξει χρηματοδότηση και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τα Διαχειριστικά Σχέδια των βοσκοτόπων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λόγω του έντονου νησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειάς μας ενώ επισημάνθηκαν τα προβλήματα που απορρέουν από την ένταξη γεωργικής γης στους δασικούς χάρτες.

Στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα, ζητώντας η νέα προκήρυξη να δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους αγρότες των νησιών να ωφεληθούν, με άξονα τη νησιωτικότητα και της ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.

Αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, ζητήθηκε να περιληφθούν εγγειοβελτιωτικά έργα γεωργικής εκμετάλλευσης (πχ αρδεύσεις), η δυνατότητα επενδύσεων σε μεταποίηση των προϊόντων της εκμετάλλευσης και η δυνατότητα χρηματοδότησης ποσοστού επί της αγοράς γεωργικής γης, που δεν προβλέπονται.

Κατατέθηκε υπόμνημα με ένα φάσμα θεμάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στο Νότιο Αιγαίο ένα στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσιρώνη στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, όπου τέθηκαν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας καθώς και ζητήματα που αποτελούν κοινούς στόχους μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου. Βασικότερο όλων ήταν το θέμα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών τα οποία η χώρα δεν διαθέτει, με αποτέλεσμα να απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με υπέρογκα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η Περιφερεική αρχή δεσμεύτηκε να προχωρήσει την προκήρυξη για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων, ευθύς αμέσως μόλις το Υπουργείο ετοιμάσει το πρότυπο προκήρυξης και όταν οι Δήμοι καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία που αρνούνταν μέχρι τότε να δώσουν. Επίσης, η Περιφέρεια προτίθεται να χρηματοδοτήσει στο σύνολό του το έργο της εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών στο Νότιο Αιγαίο, μη περιμένοντας την εξεύρεση και την κατανομή των σχετικών πόρων από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος, οι κτηνοτρόφοι να μείνουν το 2019 χωρίς επιδοτήσεις.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των εκχωρημένων πόρων του ΠΑΑ 2014-20 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εντάχθηκαν 140 νέοι γεωργοί, με συνολική χρηματοδότηση 3,1 εκατ. ευρώ. Δρομολογήθηκε επίσης η 2η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ίδιο μέτρο και για το μέτρο που αφορά τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Όσον αφορά τις Σφαγειοτεχνικές Εγκαταστάσεις, η συνεχής προσπάθεια και οι συντονισμένες ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για τον εκσυγχρονισμό και λειτουργία των σφαγειοτεχνικών υποδομών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Νομοθεσίας, οδήγησε στη σημερινή λειτουργία όλων των υφιστάμενων σφαγείων. Μετά τη Νάξο, την Τήνο τη Μύκονο, την Άνδρο και την Κέα, σειρά πήραν η Αμοργός και η Νίσυρος τα σφαγεία των οποίων λειτουργούν πλέον σήμερα όπως απαιτούν η Ευρωπαϊκή και της Ελληνική Νομοθεσία, ενώ πολύ κοντά στη έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης βρίσκονται τα σφαγεία στο νησί της Κάσου.

Κομβική πρωτοβουλία στον Πρωτογενή Τομέα συνιστά η έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να φέρει κοντά όλους τους εταίρους της αλυσίδας, όλους τους φορείς που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην παραγωγή, την αγορά, την πώληση των τοπικών προϊόντων. Η Αγροτική Σύμπραξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναμένεται να αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία θα συστρατευθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς που έχουν έμπρακτο ενδιαφέρον αλλά και όφελος από τη ζητούμενη αναδιάρθρωση και επαύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα. Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν, θα είναι πολλά και σημαντικά για τον ιδιωτικό τομέα (παραγωγούς, επιχειρήσεις, επιστημονικά και ερευνητικά εργαστήρια κ.λ.π.) και αφορούν κυρίως στην αύξηση της παραγωγικότητας, των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, της εστίασης και του τουρισμού, όπως επίσης στην πρόσβαση στη γνώση και την καινοτομία που θα οδηγήσει στη βελτίωση του προφίλ των επιχειρήσεων και στην καλύτερη προώθηση των ποιοτικών προϊόντων τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Ρόδος, 10 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραφείο Τύπου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

 

 

Στην κατηγορία: Ν. Αιγαίο
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« February 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28