Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος παραμένουν στην κορυφή της αγοράς εξοχικής κατοικίας

15 Φεβρουαρίου, 2020

Το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα διαχέεται από τις βασικές αγορές της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Πάρου και σε άλλους προορισμούς.

Ετσι, η ζήτηση για την αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και κατά το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση αγοράς της εταιρείας συμβούλων Algean Property. Σε αυτήν επισημαίνεται μάλιστα πως οι εναλλακτικοί προορισμοί προσελκύουν πλέον σημαντικό αριθμό υποψηφίων αγοραστών τόσο λόγω της διάχυσης του θετικού αποτυπώματος του ελληνικού τουρισμού, όσο και της ανάπτυξης της αγοράς βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων.

«Η ζήτηση για παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα ήταν υψηλή τη διετία 2018-2019, με επίκεντρο κυρίως τις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για παραθαλάσσια ακίνητα είτε ακόμη και για πιο απομακρυσμένα σπίτια. Η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών, ως πιο αναγνωρίσιμοι τουριστικοί προορισμοί.

Ωστόσο, μερίδιο αποσπούν και άλλοι προορισμοί ανά την Ελλάδα, που προσφέρουν πλέον ικανοποιητικές αποδόσεις σε αγοραστές, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη, ενώ λόγω των υψηλών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού ανεβαίνουν πλέον και πιο εναλλακτικοί προορισμοί, όπως η Μεσσηνία στην Πελοπόννησο, η Κως και η Σύμη στα Δωδεκάνησα και η Λευκάδα και η Ζάκυνθος στο Ιόνιο, αναφέρει χαρακτηριστικά η Algean για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Ο κτηματομεσιτικός οίκος εκτιμά πως θα καταγραφεί και περαιτέρω αύξηση των τιμών λόγω της υψηλής ζήτησης τόσο στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος (Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδος) όσο και στα μητροπολιτικά κέντρα. Εδώ, καταλύτης παραμένει η ζωηρή ανάπτυξη της δραστηριότητας των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων. «Οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού αφενός έδωσαν σημαντική ώθηση στις αποδόσεις των ακινήτων, φέρνοντας στον «αφρό» περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, και αφετέρου δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγοράς βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, δίνοντας δυναμική στο εγχώριο real estate».

Οι αποδόσεις της δεύτερης κατοικίας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα το 2019 και μάλιστα ήταν σαφώς πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου, σημειώνει η Algean. Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη βρίσκονται στους κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2019, με ακαθάριστες αποδόσεις (gross average yield) που φθάνουν το 8,2%, 6,5% και 6,3% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Algean. Οι άλλοι προορισμοί στο «Top 10» των αποδόσεων περιλαμβάνουν τη Σκιάθο (6%), το Πόρτο Χέλι (5,1%), τη Ρόδο, τη Χαλκιδική και τα Χανιά (4,8%). Συγκριτικά αναφέρεται πως οι αποδόσεις αυτές ήταν υψηλότερες από άλλους ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, όπως το Σεν Τροπέ (3,9%), η Μαρμπέγια, (4,3%) και η Νίκαια (4,2%).

Οι αναλυτές της Algean επισημαίνουν πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έφθασαν το 1,13 δισ. ευρώ το 2018 με έκρηξη 172,1% σε σύγκριση με το 2017, που ανήλθαν σε 415 εκατ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕΕΛΛ +0,38%, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα έφτασαν τα 737 εκατ. (σχεδόν διπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο του 2018), με τις εκτιμήσεις για το σύνολο της περυσινής χρονιάς να τις ανεβάζουν στα 2 δισ. ευρώ.

 

Πηγή : naxospress.gr 

  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« July 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31