Ανοικτή επιστολή - πρόσκληση για συμμετοχή στον Διεθνή Διαγωνισμό «World Food Gift Challenge» Κύριο

2 Φεβρουαρίου, 2022 3484

Γ. Χατζημάρκος: «Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη Γαστρονομία με τον πρωταγωνιστή τον μικρό και τα μεσαία παράγωγα των νησιών μας»

«Οι μεγαλύτεροι στους παραγωγούς μας και τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας, δεν δίνονται στα λόγια και η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχές. Με στρατηγικούς συμμάχους τα δραστήρια Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και τις άξιες διοικήσεις τους στην παραγωγή έργου, καλούμε σήμερα κάθε μικρό και μεσαίο παράγωγο του Νοτίου Αιγαίου να υποβάλει την υποψηφιότητά του, μέχρι την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, στον διεθνή διαγωνισμό “World Food Gift Challenge2022 ”, με τη βεβαιότητα ότι οι πλούτοι των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και η δημιουργικότητα των ανθρώπων μας θα μαγέψουν τη διεθνή κριτική επιτροπή». Με τα παραπάνω λόγια, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου απευθύνει πρόσκληση στα μικρότερα και μεσαία παράγωγα των νησιών, στα οποία δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να συμμετάσχει στο “World Food Gift Challenge 2022”.

Το «World Food Gift Challenge» είναι ένας διαγωνισμός για τη βράβευση και τη διεθνή προβολή υψηλής ποιότητας χειροποίητων τροφίμων και ειδών χειροτεχνίας που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Φέροντας για πρώτη φορά τον διεθνή διαγωνισμό στο Νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να υποστηρίξει τους τοπικούς, μικρούς και μεσαίους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων και να αναδείξει τις ιστορίες που συνδέουν τα προϊόντα τους με τον τόπο τους. . Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αξιοποιεί τον διεθνή διαγωνισμό ως πλατφόρμα, που θα επιτρέψει στους τοπικούς παραγωγούς να επωφεληθεί από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα, σε συνδυασμό με την αναζήτηση των επισκεπτών για αυθεντικότητα, μοναδικότητα και βιώσιμα προϊόντα.

Γ. Χατζημάρκος: «Η επένδυση στη γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε»

Αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης συμπληρώνοντας ότι «Η συνεχής τουριστική επιτυχία των νησιών μας, που δεν ανακόπηκε ούτε μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας, περνά και μέσα από τη Γαστρονομία. Στην αυγή της νέας χρονιάς, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη Γαστρονομία, θέτοντας στο επίκεντρο τα μικρότερα και μεσαία παράγωγα από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» και κλείνει την επιστολή καλώντας τους νησιώτες της να μοιραστούν μια ιστορία για τη μοναδική διατροφική κληρονομιά του τόπου μας.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Γαστρονομία

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καλλιέργησε, ανέδειξε, ταξίδεψε και παρουσίασε τη Γαστρονομία, τα τελευταία χρόνια, με επαγγελματισμό, σχέδιο και αφοσίωση στην εξωστρέφεια. Υπηρέτησε τον τίτλο της Περιφέρειας Γαστρονομίας, με δράσεις και πρωτοβουλίες που άφησαν εποχή στην ιστορία του θεσμού και κέρδισαν, στο πρόσωπο νέων νησιωτών, διαδοχικές διακρίσεις και βραβεία, στον διαγωνισμό «European Young Chef Award», συγκεντρώνοντας, σε πέντε μόλις χρόνια, δύο. χρυσά και δύο αργυρά βραβεία.

Παράλληλα, εξασφάλισε την προστασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της Ονομασίας Προέλευσης μιας μεγάλης σειράς αγροτικών προϊόντων και έδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β' βαθμού, την ευκαιρία σε όλα τα παράγωγα, όλων των νησιών, να συμμετάσχουν σε όλες τις εθνικές και τις κυριότερες Ευρωπαϊκές εκθέσεις τροφίμων και ποτών.

Με την ίδια αφοσίωση αλλά και μεγαλύτερη ορμή, τώρα που φθίνουν τα περιοριστικά μέτρα και οι απαγορεύσεις, που επέβαλε η πανδημία, επιστρέφει δυναμικά με συσκευές κατά το παρελθόν αλλά και με νέα έργα, που δίνουν αξία στο μόχθο δημιουργικών ανθρώπων, αναβαθμίζουν το επίπεδο της εμπειρίας. , που τα νησιά του Ν. Αιγαίου προσφέρουν και παράγουν προστιθέμενη αξία στο τελικό τουριστικό προϊόν.