Εκτυπώστε την σελίδα

Γιατί πρέπει να ξέρουμε με τι και με ποιους έχουμε να κάνουμε

03 Μαΐου, 2019

Σε κάθε προεκλογική περίοδο ακούγονται πολλά. Και είναι λογικό να μπερδεύεται ή και να παραπλανάται το εκλογικό Σώμα, παρερμηνεύοντας προθέσεις ακόμα και υποσχέσεις.

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι το ΚΚΕ δεν έχει αποστεί από τις θέσεις του σε όλους τους τομείς. Ίσως γι’ αυτό, δικαίως, έχει χαρακτηριστεί δογματικό. Όπως και νάχει όμως, επειδή εδώ στην Πάρο, «χτυπάει την πόρτα» της Δημαρχίας πρέπει να ξέρουμε με τι και με ποιους έχουμε να κάνουμε. Και να ξέρουν και εκείνοι που ενώ προέρχονται από άλλες ιδεολογικές αφετηρίες, δέχτηκαν το «πολιτικό σωσίβιο» που τους πέταξε ο Ρόκο όταν διαπίστωσαν ότι είναι ξέμπαρκοι.

Ανέτρεξα λοιπόν σε ένα άρθρο του «Ριζοσπάστη» τον « Ιούνη» του 2014 με τίτλο «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον Τουρισμό» και παραθέτω τα κυριότερα σημεία του:

- Ο τουρισμός και οι διακοπές στο πλαίσιο του καπιταλισμού είναι πολυτελές εμπόρευμα και όχι κοινωνικό δικαίωμα.

- Το δικαίωμα στις διακοπές είναι κοινό συμφέρον των μισθωτών, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων, ανάγκη που μπορεί να ικανοποιηθεί ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μόνο στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

- Μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο θα εξασφαλιστούν ο ελεύθερος χρόνος και ο οργανωμένος κοινωνικός τουρισμός, θα εξαλειφθεί η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής.

- Η εργατική εξουσία θα μπορεί με κεντρικό σχέδιο και αντίστοιχη περιφερειακή εξειδίκευση να κατανέμει αναλογικά τους παραγωγικούς πόρους, δημιουργώντας ισόμετρα σε όλη την Ελλάδα ένα δίκτυο με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, καταλύματα, θέρετρα, χώρους αναψυχής, κέντρα διασκέδασης και πολιτισμού.

- Την ίδια στιγμή που το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι η πλήρης ικανοποίηση της ανάγκης του τουρισμού για όλους τους εργαζομένους προϋποθέτει την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, οργανώνει την πάλη για τις αντίστοιχες διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος.

- Οργανώνει την πάλη ενάντια στην επιχειρηματική εκμετάλλευση, είτε αυτή γίνεται μέσω καπιταλιστών είτε μέσω φορέων της Τοπικής Διοίκησης.

Δεν αναζητώ εξηγήσεις ενστερνισμού αυτών των απόψεων από τους ακραιφνείς της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αλίμονο. Είναι σαφές ότι αποδέχονται αυτές τις θέσεις. Διαφορετικά, στο πλαίσιο «δημοκρατικών» διαδικασιών, ο Περισσός θα τους είχε δείξει την πόρτα της εξόδου.

Περιμένω εξηγήσεις από όσους έχουν πλαισιώσει αυτό το συνδυασμό και το ερώτημα είναι απλό και σαφές: Αποδέχεστε αυτές τις αρχές; Ρητορικό βέβαια το ερώτημα, γιατί η απάντηση θα είναι «περί διαγραμμάτων». Ωστόσο παραμένει. Και θα παραμείνει στην κρίση κάθε ψηφοφόρου που έμαθε πλέον να μην παραμυθιάζεται.

Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ