Εκτυπώστε την σελίδα

Μόνο οι κάτοικοι των νησιών θα ταξιδεύουν με πλοία

20 Μαρτίου, 2020

Στην ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων και στην ακτοπλοΐα προχωρά η κυβέρνηση βάζοντας τέλος στις μαζικές μετακινήσεις προς τα νησιά, που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται ένα επιβάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και ένας επιβάτης ανά καμπίνα. Σε πλοία με συνολικό εμβαδόν 2.000 τμ θα μεταφέρουν συνολικά 200 επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

Η τροφοδοσία με τα φορτηγά οχήματα θα γίνεται κανονικά και ίσως επιτραπεί αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Στα ιπτάμενα δελφίνια υπολογίζεται ότι θα ταξιδεύουν περί τους 10 επιβάτες.

Tη λήψη μέτρων για την ακτοπλοΐα ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά σε συνέχεια των ισχυρών συστάσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Αύριο Σάββατο πρώτη μέρα των μέτρων οι επιβάτες θα αποδεικνύουν ότι είναι κάτοικοι του νησιού προορισμού ή με λογαριασμό ΔΕΚΟ ή με εκκαθαριστικό της εφορίας ή με δημοτική κάρτα.

Οι περιορισμοί ισχύουν και για τα πορθμεία όπως για παράδειγμαντο Πέραμα- Παλούκια Σαλαμίνας . Αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος για όλες τις λεπτομεριες εφαρμογής της απόφασης.

Αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων όπου θα ορίζεται αναλυτικά το πεδίο εφαρμογής, οι περιορισμοί αλλά και οι εξαιρέσεις.

Ειδικότερα, στο μήνυμα του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τονίζει τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας του COVID 19. Το βασικό μήνυμα είναι «Μένουμε σπίτι» και περιορίζουμε, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις μας ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολίτικης Προστασίας κ. Χαρδαλιά, από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται λοιπόν αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί. Δείχνουμε λοιπόν κοινωνική υπευθυνότητα. Εμποδίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας. ‘Μένουμε σπίτι»», καταλήγει ο κ. Πλακιωτάκης.

Όπως τόνισαν στελέχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι περιορισμοί είναι καλύτεροι από τον σημερινό αριθμό επιβατών. Για παράδειγμα με ferry boat που μπορεί να μεταφέρει 245 επιβάτες σήμερα ταξίδεψαν από Ραφήνα 93.

Με τα ιπτάμενα δελφίνια τις τελευταίες ημέρες ταξιδεύουν 7-10 επιβάτες.

-Στις Σποράδες ταξιδεύουν 80-90 άτομα σε πλοία χωρητικότητας 1.200 ατόμων.

-Με το Blue Star Paros ταξίδεψαν σήμερα 90 άτομα ενώ έχει πρωτόκολλο για 1.400

Τα πλοία που εκτελούν σήμερα δρομολόγια ταξιδεύουν με το 5%-10% της πιστοποιημένης χωρητικότητάς τους.

Τα ποσοστά της επιβατικής κίνησης μέσα σε αυτή την εβδομάδα ήταν: Στο βόρειο Αιγαίο μείον 70%

-Για τα Δωδεκάνησα -56%

-Για τις Κυκλάδες -74%

-Για τα Χανιά σύμφωνα με στοιχεία της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ-Superfast -75% και στο Ηράκλειο -83%

 

Πηγή : newmoney.gr