Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Συμβουλές Κ.ΕΠ.ΚΑ. για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας

08 Φεβρουαρίου, 2018

Συμβουλές για το σαρακοστιανό τραπέζι δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), υπογραμμίζοντας ότι όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται την Καθαρή Δευτέρα, είναι «αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα».

Χαρακτηριστικά το ΚΕ.Π.ΚΑ. σημειώνει ενδεικτικά ότι «ενώ η παραδοσιακή λαγάνα δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε (παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί), ωστόσο, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή».

Για την ταραμοσαλάτα, που αποτελεί παραδοσιακό σαρακοστιανό έδεσμα, το ΚΕ.Π.ΚΑ. σημειώνει ότι είτε αγοράζεται έτοιμη, είτε παρασκευάζεται στο σπίτι, καλό είναι να έχει λευκό έως καστανό ανοιχτό χρώμα, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει, επίσης, να έχει χρώμα ομοιόμορφο, με ευχάριστη οσμή και γεύση.

Ειδική μνεία κάνει το ΚΕ.Π.ΚΑ., με ανακοίνωσή του, σε ό,τι αφορά και τα θαλασσινά, υπογραμμίζοντας ότι όσοι αγοράσουν θαλασσινά, πρέπει να γνωρίζουν ότι, είτε πωλούνται χύμα είτε συσκευασμένα, πρέπει να μας δίνονται υποχρεωτικές πληροφορίες, μέσω της επισήμανσης (ετικέτας) τους. Ειδικότερα, για θαλασσινά που πωλούνται χύμα, η επισήμανση (ετικέτα) πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής: εμπορική ονομασία πώλησης π.χ. γάβρος, σουπιά, κ.ά., προέλευση, μέθοδο παραγωγής (π.χ. «αλιεύτηκε στη θάλασσα...», ή «αλιεύτηκε σε γλυκά νερά...», ή «εκτροφής, ή υδατοκαλλιέργειας...», καθώς επίσης να αναγράφεται και τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.

Για την περίπτωση που κάποιος θα αγοράσει θαλασσινά συσκευασμένα, η επισήμανση (ετικέτα) πρέπει να περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τα εξής: εμπορική ονομασία πώλησης, καθαρό βάρος, χρονολογία ανάλωσης, αν έχει τύχει επεξεργασίας, τυχόν άλλα συστατικά που περιέχει και αν είναι αλλεργιογόνα, τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης και το όνομα, την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του εργαστηρίου επεξεργασίας, τη μέθοδο παραγωγής και την τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.

Μεταξύ άλλων, το ΚΕ.Π.ΚΑ. σημειώνει ότι πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών «επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε (να τα ζυγίζουμε και αλλού)».

 

 

  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« May 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31