Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 - ParosIn.gr

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για πάνω από 1.000 χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος ναός του χριστιανικού κόσμου. Από το 1935 έως σήμερα με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ ,η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο και από το 1985 η UNESCO το έχει χαρακτηρίσει ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στις 10 Ιουλίου 2020 ο Ερντογάν μετέτρεψε το ιστορικό και θρησκευτικό οικοδόμημα σε ισλαμικό τέμενος. Αυτή η απόφαση είναι μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς όλου του κόσμου και μεγάλη προσβολή για τους Ελληνες και την ορθοδοξία.
Ο κ.Ερντογάν δεν υπολογίζει τις συνέπειες της ενέργειάς του από την διεθνή κοινότητα καλυπτόμενος πίσω από μία απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που υπέκυψε στην πίεση του βαθύ κράτους της γειτονικής χώρας.
Αυτή η απόφαση επιδεινώνει το ήδη βεβαρημένο κλίμα για την θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα που τόσο έχουν καταστρατηγηθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία.
Με αυτές τις ενέργειες ο Τούρκος πρόεδρος απομακρύνει την χώρα του από τη Δύση οριστικά.
Η 10η Ιουλίου 2020 είναι μία μαύρη ημέρα για τον Ελληνισμό και την ορθοδοξία.

Κατερίνα Μονογυιού
Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

Στην κατηγορία: Ελλάδα

Μαζί με τη λήξη της καραντίνας έφτασε και η ώρα να μάθουμε πως πήγαν τα ζευγαρώματα των Όρνιων στη Νάξο. Η εργασία πεδίου που διεξήχθη το διήμερο 11-12 Ιουνίου από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία κατέδειξε ότι οι απειλούμενοι γύπες του νησιού τα κατάφεραν εξαιρετικά, αφού σε όλες τις επιβεβαιωμένες θέσεις φωλιάσματος παρατηρήθηκαν μικρά Όρνια να απολαμβάνουν τις φροντίδες των γονιών τους. Εξίσου θετικά ήταν και τα νέα από τη γειτονική Ηρακλειά, με δύο νεοσσούς να μεγαλώνουν κι εκεί.

Την καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας των Όρνιων ακολούθησε δύο εβδομάδες αργότερα μία ακόμα πιο σύνθετη διαδικασία: το μαρκάρισμα νεοσσών με δορυφορικούς πομπούς, μεταλλικά δαχτυλίδια και ετικέτες. Οι απαιτήσεις αυτής της εργασίας είναι μεγάλες, με την ερευνητική ομάδα που χρειάστηκε για την ασφαλή (για ανθρώπους και πουλιά) διεκπεραίωση της εργασίας να απαρτίζεται από 7 ειδικά καταρτισμένα άτομα. Δύο αναρριχητές προσέγγισαν τις φωλιές πάνω στις ορθοπλαγιές με την καθοδήγηση ενός ατόμου σε μεγάλη απόσταση με τηλεσκόπιο, ενώ τέσσερα άτομα στη βάση του βράχου της αποικίας ανέμεναν να παραλάβουν τον νεοσσό και να φροντίσουν για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και λιγότερο αγχωτική για το ίδιο το πουλί σήμανσή του. Πράγματι, η ομάδα λειτούργησε άψογα κι έτσι και τα τρία πουλιά δεν έλειψαν περισσότερο από μισή ώρα από τη φωλιά τους.

Η τηλεμετρία, η τοποθέτηση δηλαδή πομπών σε πουλιά και η παρακολούθηση των κινήσεών τους, αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμη δράση για την καταγραφή των περιοχών αναπαραγωγής, τροφοληψίας και κούρνιας των Όρνιων, καθώς και των διαδρομών που ακολουθούν. Η χωρική αυτή πληροφορία αξιοποιείται στη συνέχεια για να προσδιοριστούν οι πλέον κρίσιμες θέσεις για την επιβίωση των πληθυσμών των γυπών και να αποτελέσει εργαλείο σχεδιασμού για τη χωροθέτηση αναπτυξιακών έργων που επηρεάζουν τους πληθυσμούς τους, όπως η εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι δράσεις μελέτης και προστασίας του πληθυσμού των γυπών στη Νάξο και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα υλοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA. Η Ομάδα του Προγράμματος περιμένει με ανυπομονησία τις πρώτες πτήσεις των νεοσσών, που σε βάθος χρόνου θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά των Όρνιων σε αυτή τη σχετικά απομονωμένη αποικία της νησιωτικής Ελλάδας. Η αποικία Νάξου – Ηρακλειάς είναι η μοναδική (πλην Κρήτης) αποικία γυπών του ελληνικού νησιωτικού χώρου και οι αυξητικές πληθυσμιακές τάσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια αποτελούν μία αχτίδα φωτός στη συνολικά πτωτική πορεία που εμφανίζει το είδος στη χώρα μας, λόγω των σοβαρών πιέσεων που αντιμετωπίζει.

Εκτός από τα στελέχη και τους συνεργάτες της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους δυναμικούς εθελοντές της Ομάδας Παρατηρητών Πουλιών Νάξου, τους εξαιρετικούς αναρριχητές και φίλους των πουλιών Ιπποκράτη και Γιάννη για την «εκ των ουκ άνευ» συμβολή τους, καθώς και τον Νικόλα, μαθητή της Β’ Λυκείου από το Φιλώτι, που παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά την ανάπτυξη του νεαρού Όρνιου κοντά στο χωριό του και έχει αναλάβει προσωπικά την προστασία του.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Επικοινωνίας | Τηλ.: 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ.118 | rtrigou[at]ornithologiki.gr

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

Ενημερώνουμε ευχαρίστως τους κατοίκους και τους φίλους της Πάρου, αλλά και τους Παριανούς που διαβιούν εκτός της νήσου μας, ότι, παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης δύο παρεκκλησίων της Παροικιάς, έπειτα από την έγκριση των σχετικών μελετών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Υπενθυμίζουμε, ότι πρόκειται για το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (του Χαμάρτου), όπου οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται στη φάση της αντικατάστασης της στέγης και για το παρεκκλήσιο της Παναγίας του Σταυρού στο κάστρο της Παροικιάς, στο οποίο ήδη έχει ολοκληρωθεί η καθαίρεση των επιχρισμάτων.

Οι μέχρι τώρα εργασίες πραγματοποιήθηκαν από προσφορές σε χρήματα, υλικά και προσωπική εργασία πιστών αλλά και φίλων ευαίσθητων στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη φροντίδα των παρεκκλησίων της νήσου μας.

Τους είμαστε ευγνώμονες.

Επειδή οι εργασίες ειδικότερα στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Φθινόπωρο, η Ερανική Επιτροπή, που έχει συσταθεί με απόφαση της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας, κάνει έκκληση σε όλους τους κατοίκους και τους πολυπληθείς φίλους της Πάρου να ενισχύσουν με όποιο πρόσφορο τρόπο κρίνουν την κοινή προσπάθεια αποκατάστασης των δύο παρεκκλησίων.

Εκτός από τον τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί εξαρχής στην Τράπεζα Πειραιώς, χρήματα επί αποδείξει εισπράττονται και από τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Ερανικής επιτροπής
Πατήρ Σπυρίδων Φωκιανός

Τα μέλη

Αλεξόπουλος Ηλίας κιν. 697-015-8787
Αργουζής Κων/νος κιν. 6977600158
Γράβαρης Κων/νος κιν. 694-878-1841
Καραβίας Θεόδωρος κιν. 697-432-2297
Καραγκούνη – Σπανού Ερμιόνη κιν. 698-643-8323
Μαύρης Ιωάννης κιν.697-822-7303

Μαύρης Μένεγος κιν. 693-297-1451

Ο Τραπεζικός λογαριασμός της Τράπεζας Πειραιώς:
Αριθμ. Λογ. 5712-046613-064 ΙΒΑΝ GR 97 0172 7120 0057 1204 6613 064.

Στην κατηγορία: Κοινωνία

Στην κατοχή του Δήμου Πάρου περνάει η έκταση του παλιού αεροδρομίου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 57/2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου. Η
απόφαση θα επιδοθεί στο Δημόσιο τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 57/2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου, έγινε σε πρώτο βαθμό δεκτή η αγωγή που κατατέθηκε από τον δικηγόρο του Δήμου Πάρου, καθώς αναγνωρίστηκε η εγκυρότητα της διαπιστωτικής απόφασης πλήρωσης της διαλυτικής αίρεσης του συμβολαίου, με το οποίο η τότε Κοινότητα Παροικίας δώρισε έκταση 223.500 τ.μ. για να δημιουργηθεί το αεροδρόμιο Πάρου. Έτσι, αναγνωρίστηκε ότι κύριος του ακινήτου είναι ο Δήμος Πάρου, και διατάχθηκε το δημόσιο να αποδώσει στον Δήμο ολόκληρη την έκταση του παλιού αεροδρομίου Πάρου.

Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, σχολίασε σχετικά: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η διεκδικούμενη έκταση του Παλιού Αεροδρομίου
της Πάρου, περνάει και επίσημα στον Δήμο μας, με τη βούλα του δικαστηρίου. Η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης, που χειρίστηκε το γραφείο νομικής υποστήριξης του Δήμου, έχει τεράστια σημασία για εμάς. Με την τελεσιδικία της συγκεκριμένης απόφασης, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της έκτασης προς όφελος του νησιού και των δημοτών.»

Στην κατηγορία: Πολιτική

ΠΡΟΣ: - ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΟΥ, Παναγιώτη Πετρόπουλο

ΚΟΙΝ.: - Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αφού έλαβε έγγραφο από το Λιμεναρχείο Πάρου στις 14.06.20 για τον έλεγχο καταλληλότητας για κολύμβηση από τις παραλίες της Παροικίας Πάρου, επικοινώνησε άμεσα με την Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το σχετικό θέμα, ενημερώθηκε γραπτώς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (α.π.24131/16.6.20) για την ημερομηνία δειγματοληψίας νερού καθώς επίσης και για τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας (ηλεκτρονικό μήνυμα στις 3.7.20).

Σύμφωνα με τη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τα αποτελέσματα από τις μικροβιολογικές αναλύσεις που έγιναν στις ακτές κολύμβησης της Παροικίας και του Παρασπόρου στις 22 Ιουνίου 2020, δείχνουν ότι δεν προκύπτει να έχει δημιουργηθεί την περίοδο δειγματοληψίας περιστατικό επιβάρυνσης του θαλασσινού νερού με μικροβιακό φορτίο.

Οι ακτές αυτές (αλλά και πλήθος άλλων στην Πάρο), παρακολουθούνται συστηματικά, με δειγματοληψίες που γίνονται μία φορά κάθε μήνα.

Επιπλέον πληροφορίες, υπάρχουν στο το site του ΥΠΕΝ: http://www.bathingwaterprofiles.gr/map, http://www.bathingwaterprofiles.gr/monitor_search

Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση ώστε να επιταχυνθούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι διαδικασίες: 1ον) για την άντληση του υπολοίπου των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου και 2ον) για την ανέλκυση του ναυαγίου.

Θα ήθελα να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου ότι θα σταθώ αρωγός σε όποια πρωτοβουλία και απόφαση λάβει σχετικά με το ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ.

Έχω επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο κ. Κωβαίο και τον Επικεφαλής της Μειοψηφίας κ. Ροκονίδα και τους έχω ενημερώσει να θεωρούν δεδομένη τη συνδρομή και την βοήθεια μου.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας - Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων

& Έπαρχος Π.Ε. Πάρου

Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς

Στην κατηγορία: Πολιτική
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« October 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31