Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 - ParosIn.gr

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε τα φαρμακεία που εφημερεύουν τον μήνα Μάϊο. 

Ειδήσεις parosin.gr

Στην κατηγορία: Κοινωνία

Οι ξερολιθιές, οι πιο ταπεινές κατασκευές του νησιωτικού αγροτικού τοπίου είναι συνδεδεμένες στο μυαλό των περισσοτέρων με τις Κυκλάδες και με πολύπλευρη αξία χαρίζουν στο τοπίο ένα επιβλητικό ανάγλυφο.

Η ξερολιθιά είναι ο τρόπος δεσίματος της πέτρας (λιθοδομή) χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανενός είδους συνδετικό υλικό. Ακανόνιστες πέτρες “κάθονται” η μία πάνω στην άλλη αναπτύσσοντας έτσι, τριβή στην τραχιά επιφάνειά τους.

Η άγρια ομορφιά τους προκαλεί θαυμασμό για το πώς ο άνθρωπος κατάφερε να αντιπαλέψει τις δυνάμεις της φύσης και να μετατρέψει τις άγονες πλαγιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μέσα από μία ορθολογική χρήση του περιβάλλοντος προς όφελός του. Ο Ανδριώτικος τύπος χτισίµατος της πέτρας είναι µοναδικός : το σώµα της ξερολιθιάς διακόπτεται από µεγάλες πλάκες οι οποίες ενσωµατώνονται πλήρως στον τοίχο και συχνά εξέχουν και πάνω από αυτόν. Αυτό το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό γνώρισμα στις ξερολιθιές της Άνδρου , είναι τα "στήματα".

Μεγάλες πέτρινες πλάκες που τις τοποθετούσαν κάθετα μέσα στο χώμα, σαν κολόνες στήριξης του τοιχίου. Περιμετρικά τοποθετούσαν μικρότερες πέτρες και συνέχιζαν την ξερολιθιά μέχρι το επόμενο "στήμα". Η ξερολιθιά με στήματα είναι ιδιαίτερα ανθεκτική κατασκευή. Με μέτρο, λοιπόν, την αρμονία με τη φύση και εργαλείο την πέτρα, έχτισαν τις «αιμασιές» ή τις «πεζούλες» (αναβαθμίδες), κατασκεύασαν από την ίδια πέτρα κονάκια, καταλύματα για ανθρώπους και ζώα, δρόμους, τοίχους, νερόμυλους, ανεμόμυλους, γεφύρια κα. ...και το χρώμα της πέτρας ολόιδιο με των βράχων τριγύρω, δεν ξεχωρίζεις την ανθρώπινη κατασκευή από αυτή της φύσης. Δημιουργήματα που εντυπωσιάζουν για την απίστευτη χειρωνακτική εργασία που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή τους. Πέραν όµως της πολιτιστικής τους αξίας που έχει ήδη αποτιµηθεί δεόντως, ο ρόλος τους στη διατήρηση της µοναδικής βιοποικιλότητας της Άνδρου είναι εξίσου σημαντικός.
Η τεχνική αυτή κυριαρχεί σε όλων των ειδών τις κατασκευές του αγροτικού τοπίου των νησιών.

Οι τοιχοποιίες από ξερολιθιά εξυπηρετούσαν τη γεωργική παραγωγή χτίζοντας τις αναβαθμίδες / πεζούλες προκειμένου να καλλιεργήσουν, την οριοθέτηση της γης με την κατασκευή τοιχίων, τη διευκόλυνση της πρόσβασης και επικοινωνίας με τη δημιουργία μονοπατιών και τέλος με οτιδήποτε έχει να κάνει με την κατοικία, την αποθήκευση, τη φύλαξη των ζώων.

Χιλιάδες μέτρα μαντρότοιχοι με ξερολιθιά διατρέχουν όλο το νησί από άκρη σε άκρη περικλείοντας τη γη του κάθε αγρότη, γύρω από τις πεζούλες του.
Αυτά τα μοναδικά δημιουργήματα που διαχρονικά υποστηρίζουν τον άνθρωπο, τον πολιτισμό του και κυρίως το φυσικό περιβάλλον, εγκαταλελειμμένα χρόνια τώρα, καταρρέουν και τείνουν να εξαφανιστούν.

Η Τέχνη της Ξερολιθιάς εγγράφηκε: στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO,2003) το 2018.

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα Ερευνητική Εργασία της Μαρίας Τριαματάκη, "Ἐν ελαχίστῳ τόπῳ, ελάχιστη επέμβαση. Αναφορά στην ύπαιθρο των Κυκλάδων", Ερευνητική Εργασία, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης,

Και δεν έφτανε αυτό ... τώρα έρχονται οι ανεμογεννήτριες να το καταστρέψουν ολοσχερώς. Ένα τοπίο στο οποίο μέχρι σήμερα η μόνη ανθρωπογενής παρέμβαση ήταν οι ξερολιθιές που έχτιζαν οι γηραιότεροι για να οριοθετήσουν τα χωράφια τους.

Οι τερατώδεις αυτές κατασκευές των 150μ θα δημιουργήσουν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, αλλοιώνοντας το επιβλητικό ανάγλυφο της Άνδρου, Θεόρατα σιδερένια φτερά, διανοίξεις μεγάλων δρόμων σε παρθένες περιοχές, απειλή για τον Μαυροπετρίτη και τον Σπιζαετο - προστατευόμενα είδη άγριων πουλιών -, ηχητική όχληση, και άλλα πολλά, μοιάζουν με σκηνές θρίλερ για το αυθεντικό τοπίο και το κομψοτέχνημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, που είναι η ξερολιθιά.
Ως αποτέλεσμα ντόμινο, θα περάσει και στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, καθώς η γη τους θα χάσει κάθε αξία από τη βιομηχανοποίηση της περιοχής ενώ αντίστοιχα η αξία του τουριστικού μας προϊόντος θα μειωθεί, αναμφίβολα.

Ειδήσεις parosin.gr

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης και τις σκέψεις μας να στρέφονται στο κατά πόσο η συμπεριφορά μας απέναντι στον πλανήτη επηρεάζει την ευημερία μας πάνω σε αυτόν, δημιουργήσαμε ένα φωτογραφικό άλμπουμ και ένα βίντεο με πρωταγωνιστή το αναπόσπαστο στοιχείο του αγροτικού τοπίου της Άνδρου, αυτούς τους εντυπωσιακούς ξερολιθικούς μαντρότοιχους.

Παραμείνετε ασφαλείς μέχρι την ημέρα που θα ξανα-ανακαλύψουμε την Άνδρο, ελπίζοντας πως θα τα βρούμε όλα στη θέση τους

#staysafe

One Foot Forward Travel

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

Πείραμα για αξιολόγηση μετάδοσης του κορονοϊού υπό την κωδική ονομασία «Mykonos Cοvid-19 Experiment» με τη συμμετοχή ερευνητών και λοιμωξιολόγων με στόχο να μετατραπεί η Μύκονος σε προορισμό απαλλαγμένο κορονοϊό και να δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, με τη συνυπογραφή του Ανδρέα Ξανθού και του Γιάννη Ραγκούση.

Δείτε πιο κάτω την ερώτηση:

Πληροφορίες από τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για την άμεση υλοποίηση ενός ιατρικού και κοινωνικού πειράματος με την κωδική ονομασία «Mykonos Cοvid-19 Experiment», που «θα μετατρέψει το νησί της Μυκόνου σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κορωνοϊού». Το φιλόδοξο αυτό πείραμα περιλαμβάνει δειγματοληψίες και έλεγχο PCR πόρτα-πόρτα σε 3.000 κατοίκους με βάση αλγόριθμο τυχαιοποίησης και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα σε δύο μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι μήνες. Το κόστος του προγράμματος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ανέρχεται σε 480.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες της Μυκόνου. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τέσσερις καθηγητές από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τελικός στόχος είναι να μετατραπεί το νησί σε έναν «καθαρό από τον κορoνοϊό προορισμό, που θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο», όπως διαφημίζουν οι εμπνευστές του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας ένα τέτοιο «πείραμα»; Έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου, αλλά και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων; Είναι σε γνώση της Πολιτικής Προστασίας ένας τέτοιος σχεδιασμός που διεξάγεται σε ένα νησί, που κατά κανόνα αποτελεί περιοχή που απαιτεί αυξημένη προσοχή όσον αφορά πιθανότητα μετάδοσης του ιού;

2.Δεδομένου ότι οι δειγματοληψίες σε ευρύ δείγμα πληθυσμού μέχρι σήμερα αποφασίζονται και συντονίζονται από δημόσιους φορείς, ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας και να εξασφαλίζεται η ακρίβεια των ελέγχων που διενεργούνται, υπό ποιες συνθήκες θα διενεργηθούν οι έλεγχοι αυτοί από ιδιώτες; Πώς θα υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια των τεστ, αλλά και της δημόσιας υγείας;

3.Mε ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή καθηγητών του ΕΚΠΑ στην εκπόνηση και υλοποίηση αυτού του «πειράματος»;

4.Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί συλλογική ανοσία στον πληθυσμό και ο ελληνικός πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αναζωπύρωση της επιδημίας, πώς θα εξασφαλιστεί ότι οι τουριστικές ροές προς το νησί της Μυκόνου, που θα διαφημίζεται ως «καθαρό από κορoνοϊό νησί», δεν θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της επιδημίας, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που δέχεται το νησί από όλο τον κόσμο;

Στην κατηγορία: Κυκλάδες
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« September 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30