Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 - ParosIn.gr

Το OpenTourism σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς διεξήγαγε πρώτη έρευνα για την επίδραση του COVID-19 στον Τουρισμό στην Ελλάδα ταυτόχρονα σε τουρίστες και σε επαγγελματίες και στελέχη.

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-12 Απριλίου σε δείγμα 1059 άτομα (725 άτομα από την πλευρά των επισκεπτών, ενώ από την πλευρά των επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν συνολικά 334 ερωτηματολόγια).

Στόχος είναι η έρευνα αυτή να επαναλαμβάνεται ανά σταθερό χρονικό διάστημα για να δούμε και τυχόν διαφοροποιήσεις στις αντιλήψεις με βάση το χρόνο (longitudinal study).

Από τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας γίνεται σαφές ότι οι απόψεις των επιχειρήσεων και των ταξιδιωτών συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους.

Και οι δύο ομάδες θεωρούν ότι η χρονιά αυτή για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό θα είναι χειρότερη λόγω του COVID-19, ενώ για την επόμενη χρονιά προσδοκούν ότι η Ελλάδα θα έχει καλύτερη πορεία. Η οπτική αυτή συνάδει και με την απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα θεωρείται ότι θα αντιμετωπίσουν τα καταλύματα διαμονής και τα τουριστικά γραφεία, καθώς και ο κλάδος της εστίασης και των μεταφορών.

Σχετικά με τις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις από την επίδραση του COVID-19, στις τρείς πρώτες βρίσκονται η οικονομική αβεβαιότητα, η μείωση εσόδων και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Βάσει της έρευνάς μας, μεταξύ των ενεργειών που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις σχετικά με το ξέσπασμα του COVID-19, όπως φάνηκε από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, είναι η ενίσχυση μέτρων διασφάλισης υγείας πελατών, ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης, και έπειτα ακολουθεί για τους ταξιδιώτες η μείωση τιμών, ενώ για τις επιχειρήσεις η έρευνα για τις αλλαγές στην συμπεριφορά των τουριστών.

Οι Έλληνες ταξιδιώτες φαίνεται να έχουν χαμηλή αντίληψη για τον κίνδυνο (risk takers), δηλώνοντας θετικοί στο να βρεθούν σε events με πολύ κόσμο και να ταξιδεύσουν με μέσα όπου μπορούν πολλά άτομα να βρεθούν στον ίδιο χώρο. Το γεγονός αυτό πιθανόν να οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό σχετικά μικρών ηλικιών του δείγματος, όπου με βάση παλιότερες έρευνες που έχουν γίνει για αντίστοιχες αν και μικρότερου τύπου επιδημίες, όπως τον SARS, τα μικρότερης ηλικίας άτομα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό διατεθειμένα να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους σε ένα ταξίδι.

Παρόλα αυτά, κοινή παραδοχή αποτελεί το γεγονός ότι η ασφάλεια, το σύστημα υγείας του προορισμού και η τήρηση των κανόνων υγιεινής στα καταλύματα θα αποτελέσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό κριτήρια επιλογής του προορισμού ή της, από πλευράς ταξιδιωτών. Ένα επίσης θετικό στοιχείο αποτελεί το σημαντικό ποσοστό ταξιδιωτών το οποίο αναζητά πληροφορίες και εικόνες από προορισμούς που επιθυμεί να επισκεφθεί, γεγονός από το οποίο επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν ακολουθώντας τις κατάλληλες ενέργειες.

Η σωστή χρήση των social media και η επιβεβαίωση στους πελάτες ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει η επιχείρηση ή ο προορισμός ασφαλής, αποτελούν σημαντικά στοιχεία.

Τέλος, το αισιόδοξο μήνυμα της απόκτησης ενός πιο δυνατού brand για την Ελλάδα εκφράζεται και από τις δύο ομάδες ερωτηθέντων, οι οποίοι θεωρούν ότι το brand της Ελλάδας θα ενδυναμωθεί βραχυχρόνια αλλά και μακροχρόνια. Η σκέψη αυτή πιθανόν σχετίζεται με την σύντομη και αυστηρή επιβολή των μέτρων για τον COVID-19, που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της εξάπλωσης και την καλή πορεία της Ελλάδας έναντι άλλων ανταγωνιστικών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Για να κεφαλαιοποιηθεί όμως αυτή η θετική στάση χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ έρευνα και στρατηγικός αναπροσδιορισμός τόσο σε επίπεδο κάθε προορισμού όσο και σε επίπεδο κάθε τουριστικής επιχείρησης.

Μπορείτε εδω να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα και εδώ την σύνοψη της έρευνας.

Πηγή : To Βήμα 

 

Στην κατηγορία: Ελλάδα

Δυστυχώς οι προβλέψεις της φετινής τουριστικής περιόδου είναι δυσοίωνες. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο η σεζόν μετατοπίζεται στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ σε περίπτωση που εμφανιστούν αρκετά κρούσματα της επιδημίας από τουρίστες, δεν αποκλείεται ένα νέο γενικό lockdown εν μέσω καλοκαιριού.

Ακόμα βέβαια και αν υπάρχει τουρισμός από τον Ιούλιο, η κίνηση με βάση τις πληροφορίες των μελών του συλλόγου, αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια με τις πληρότητες των καταλυμάτων να κυμαίνονται στο 20% - 30% της δυναμικότητας τους.

Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων τα επόμενα 24ωρα που ευελπιστούμε να καθορίσουν λεπτομερώς τον τρόπου που θα λειτουργήσουν τα καταλύματα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Πάρου-Αντιπάρου «Μαντώ Μαυρογένους» προτείνει την μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 50% σε όλες τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων από 1 Ιουνίου 2020 – 31 Μαΐου 2021.

H πρόταση αυτή θα ανακουφίσει προσωρινά τους Παριανούς και Αντιπαριώτες επιχειρηματίες σε αυτή τη δύσκολης τουριστική σεζόν.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του συλλόγου:

Ο πρόεδρος, Κώστας Μπιζάς. 

Ο Γραμματέας Γιώργος Καστανιάς.

Στην κατηγορία: Πάρος

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για χορήγηση άδειας νέας φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελώνων.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν έως 10 Μαΐου 2020, να υποβάλλουν αιτήσεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον τομέα Ψηφιακές Υπηρεσίες (http://e-services.minagric.gr)

Δικαίωμα υποβολής έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα οι οποίοι διαθέτουν αγροτεμάχιο/α προς φύτευση με έκταση ίση ή μεγαλύτερη της αιτούμενης προς χορήγηση άδειας έκτασης. Επιλέξιμα αγροτεμάχια για χορήγηση άδειας είναι αυτά που με έκταση άνω του ενός (1) στρέμματος και διαθέτουν δικαιολογητικά ιδιοκτησίας ή συμβόλαιο/α μίσθωσης για περίοδο μίσθωσης άνω των 8 ετών.

Σημειώνεται ότι δεν γίνονται δεκτά μισθωτήρια των οποίων η υπολειπόμενη διάρκεια από την ημερομηνία της αίτησης είναι μικρότερη των 7 ετών. Για μισθώσεις με διάρκεια άνω των 9 ετών απαιτείται συμβόλαιο και μεταγραφή στο κτηματολόγιο / υποθηκοφυλάκειο. Σε κάθε περίπτωση μισθωτηρίου που το μίσθωμα υπερβαίνει τα 80€/μήνα απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας.

Οι άδειες νέας φύτευσης θα χορηγηθούν βάσει κριτηρίων προτεραιότητας με τα παρακάτω κριτήρια:

α) Νεοεισερχόμενοι σε αμπελουργική εκμετάλλευση

β) αμπελώνες που συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος

γ) εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς 

δ) εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων

ε) προηγούμενη συμπεριφορά του παραγωγού.

Όλα τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατά την διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Δωδ/σου στη Ρόδο (τηλ. 2241364919), στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων στη Σύρο (τηλ 2281098833) καθώς και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στην κατηγορία: Κυκλάδες
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« September 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30