Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 - ParosIn.gr
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 00:23

Εκμάθηση τσαμπούνας στο διαδίκτυο

Διαδικτυακά μαθήματα ...τσαμπούνας θα παραδίδει μέσω του καναλιού του «ASKOS» στο Youtube, 25χρονος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τρέφοντας μεγάλη αγάπη για την τσαμπούνα, αν και επέλεξε το παραδοσιακό κλαρίνο για τις σπουδές του, ο Ακριβός Ζερβός αποφάσισε να «κοινωνήσει» την αγάπη του για το παραδοσιακό όργανο σε όσους το επιθυμούν, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για μάθηση, κυρίως από Ελληνες ομογενείς.

«Οι νέοι επιστρέφουν στην παράδοση και αναζητούν "εκστατικά" παραδοσιακά όργανα, όπως ο ζουρνάς και η γκάϊντα που προκαλούν βαθιά συναισθήματα, κυρίως σε γλέντια» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ζερβός. Με καταγωγή από τη Σύρο, έμαθε να παίζει τσαμπούνα μόλις 10 χρονών όταν μαγεύτηκε από το παίξιμο ενός αγρότη του νησιού, του Ιωσήφ Πρίντεζη. «Μου έδειξε εμπειρικά πώς να παίζω τσαμπούνα, όπως παίζουν άλλωστε πολλοί στις Κυκλάδες», αναφέρει ο κ. Ζερβός, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και κατοικεί πλέον στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λέξη τσαμπούνα είναι ένα αντιδάνειο απ' τα ιταλικά: η λέξη «συμφωνία» μεταφέρθηκε στα ιταλικά ως «τσιμπόνια» ή «τσαμπόνια» και επέστρεψε ως «τσαμπούνα». Κι αυτό προέκυψε από τη συμφωνία των δύο αυλών, των δύο φωνών. Κατασκευάζεται 100% από φυσικά υλικά, ο ασκός από δέρμα κατσίκας, οι αυλοί από καλάμια και κέρατο αγελάδας και το επιστόμιο από ξύλο. Ηταν το όργανο των βοσκών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα υλικά που βρήκαν στο περιβάλλον τους, ή αλλιώς τα αχρησιμοποίητα μέρη της τροφής τους, για να κατασκευάσουν το μουσικό τους όργανο και να παίξουν μουσική.

«Η ιστορία της τσαμπούνας είναι τεράστια- από τον αυλιτή της Κέρου (ειδώλιο του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού), που παίζει διπλό αυλό, στις τοιχογραφίες του Μεσαίωνα με ασκαύλους, ως τους τσαμπουνιέρηδες που παίζουν σήμερα στα γλέντια... Ένα όργανο που υπάρχει σε πάρα πολλές περιόδους της ιστορίας, και σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου (γκάιντα, bagpipe κ.λπ)», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της τσαμπούνας, ο κ. Ζερβός αποφάσισε να προχωρήσει, εν μέσω ...κορονοϊού, σε online μαθήματα από το κανάλι του «ASKOS».

«Φιλοδοξώ να είμαι ο πρώτος δάσκαλος τσαμπούνας στο διαδίκτυο», λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι στο κανάλι θα υπάρχουν δωρεάν βίντεο διδασκαλίας με τραγούδια και πληροφορίες για το όργανο.

Νατάσα Καραθάνου

 

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην κατηγορία: Πολιτισμός

Η Ελλάδα και η Ελβετία φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον όσων κάνουν αναζητήσεις για πτήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα της ιστοσελίδας sojern.

Το γεγονός αυτό, αν και αναμενόμενο, δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, διότι η μείωση της ζήτησης για πτήσεις είναι αισθητή, παρά την έναρξη της σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Η χαλάρωση των μέτρων στην Ευρώπη, θα οδηγήσει σε άνοιγμα των μικρών καταστημάτων και των σχολείων, όμως ο τουριστικός κλάδος προβλέπεται να είναι ο τελευταίος που θα επωφεληθεί από τη σταδιακή άρση.

Ειδήσεις parosin.gr

Ειδήσεις parosin.gr

Ανάλυση αναζητήσεων για ξενοδοχεία: Σύγκριση Βρετανίας και Γερμανίας
Η Βρετανία δεν θα χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού στο κοντινό μέλλον και για αυτό το λόγο σημειώνεται ραγδαία πτώση στις αναζητήσεις ξενοδοχείων και στις κρατήσεις σε ετήσια βάση, ειδικά από το εξωτερικό.

Ειδήσεις parosin.gr

 

Ωστόσο, η κατάσταση στη Γερμανία δίνει ελπίδες για ανάκαμψη, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει υπό έλεγχο την έξαρση της επιδημίας αναφέροντας, ότι ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί στο 0.7 από τις 17 Απριλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων και τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Παρατηρώντας τις αναζητήσεις και τις κρατήσεις στη Γερμανία προκύπτει, ότι υπάρχει μια ανοδική τάση στο εσωτερικό. Παρόλο που το ποσοστό κινείται αρνητικά, η μικρή άνοδος είναι ένα θετικό σημάδι και συμπίπτει με τη θεωρία, ότι πρώτα θα ανακάμψει ο εσωτερικός τουρισμός και έπειτα ο εξωτερικός.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η χαλάρωση των μέτρων θα είναι σταδιακή. Η κυβέρνηση έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, η οποία απαγορεύει τα διεθνή ταξίδια έως τα τέλη Απριλίου. Προς το παρόν ο εσωτερικός τουρισμός απαγορεύεται και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Η άνοδος που καταγράφεται στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται σε μελλοντικές ημερομηνίες.

Ειδήσεις parosin.gr

Αύξηση αναζητήσεων για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Παρατηρώντας τις αναζητήσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2020 για κρατήσεις σε ξενοδοχεία προκύπτει μια αύξηση του αριθμού αναζητήσεων οι οποίες γίνονται στο χρονικό όριο της 1 ημέρας σε όλες τις πόλεις.

Σημειώνεται, επίσης, μια μικρή άνοδος των αναζητήσεων εντός 2 και 7 ημερών από το ταξίδι. Οι ταξιδιώτες νιώθουν επιφυλακτικοί ως προς τις κρατήσεις για τους επόμενους μήνες και ενδέχεται να κάνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής σε περίπτωση που το ταξίδι τους ακυρωθεί.

Ειδήσεις parosin.gr

 

Ειδήσεις parosin.gr

 

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ.

 

Πηγή : money-tourism.gr 

Στην κατηγορία: Ελλάδα
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« September 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30