Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 - ParosIn.gr

Την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες της ηρωικής εκείνης γενιάς του έπους της εθνικής αντίστασης. Με απέραντη θλίψη, μέσα σε ένα βουβό κλίμα ανείπωτης συγκίνησης η Πάρος και συνάμα ολόκληρη η Ελλάδα αποχαιρετούν τον δικό τους ήρωα Μανώλη Γλέζο.

Το βιογραφικό και το έργο του βαρύ γεμάτο αγώνες, συγκινήσεις αλλά και διακρίσεις, όπως ήταν άλλωστε και η ζωή του. Γεννήθηκε στη Νάξο στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Ο πατέρας του Νικόλαος Γλέζος καταγόταν από τη Νάξο ενώ η μητέρα του Ανδρομάχη Ναυπλιώτου ήταν Παριανή.

Από νεαρή ηλικία και μέχρι το τέλος της ζωής του ανέπτυξε έντονη αντιφασιστική δράση και απελευθερωτική δράση με κορύφωμα την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη μαζί με τον Απόστολο Σάντα στις 31 Μαΐου 1941. Η πράξη αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, αναπτερώνοντας το ηθικό και την ελπίδα των Ελλήνων. Συνελήφθη, δικάστηκε, καταδικάστηκε, βασανίστηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε ουκ ολίγες φορές αλλά πάντα στο τέλος έβγαινε νικητής χωρίς να χάνει το κουράγιο και το χαμόγελο του.

Ασχολήθηκε έντονα με τα κοινά τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και με τα γράμματα που πάντα τόσο αγαπούσε. Παρέμεινε μέχρι τέλους ένας ακάματος αγωνιστής, ένας αιώνιος επαναστάτης «με αιτία» και έτσι θα τον θυμόμαστε όλοι μας για πάντα. Σαν πηγή έμπνευσης και φωτεινό φάρο κάθε αγώνα για δικαίωση.

Με αυτές τις λίγες σκόρπιες σκέψεις, αποχαιρετούμε τον συμπολίτη μας Μανώλη Γλέζο. Αιωνία ας είναι η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Στην κατηγορία: Ελλάδα
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 13:53

Στον πόλεμο χωρίς όπλα...

Επιστολή προς τον Διοικητή κ. Χρήστο Ροϊλό και τον Υποδιοικητή κ. Περικλή Αλεβίζο της 2 ης  Δ.Υ.ΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Υγείας Κυκλάδων.Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση του Κορωνοϊού αλλα και να υποστηρίξουν την υγεία των κατοίκων χωρίς γιατρούς και προσωπικό.

Ακολουθεί η επιστολή. 

Χωρίς τις αναγκαίες υποδομές για να αντιμετωπίσουν την κρίση, χωρίς γιατρούς και προσωπικό τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων καλούνται να υποστηρίξουν την υγεία των
νησιωτών, αφού είναι οι μοναδικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας στα νησιά.

Εκτός από τις τραγικές ελλείψεις σε αναγκαίο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές,
αφού είναι σίγουρο ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα Κ.Υ. θα κληθούν ακόμα και να νοσηλεύσουν ασθενείς με την νόσο.

Δεν έχουν δημιουργηθεί παντού κέντρα υποδοχής ασθενών στον προαύλιο χώρο, τοποθέτηση κοντέινερ (isolation box) για την αρχική κλινική εξέταση και δειγματοληψία των
ασθενών, όπως είναι η οδηγία, ασθενείς μπαινοβγαίνουν ελεύθερα και κινούνται σε όλους τους χώρους, οι είσοδοι δεν ελέγχονται και οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι οι ίδιοι που θα κληθούν άμεσα να παρέχουν υπηρεσίες στα ενδεχόμενα κρούσματα.

Επιβάλλεται άμεσα να δημιουργηθούν -όπου δεν έχει γίνει- και ειδικοί θάλαμοι βραχείας νοσηλείας (σε συνθήκες απομόνωσης). Οι ύποπτοι ή οι νοσούντες ασθενείς θα χρειαστεί να παραμείνουν κάποιο διάστημα νοσηλευόμενοι στα Κ.Υ.,. εως ότου διακομισθούν στο νοσοκομείο αναφοράς (εάν είτε οι καιρικές συνθήκες είτε και άλλοι παράγοντες καθυστερήσουν την διακομιδή).

Τραγική είναι και η υποστελέχωση των Κ.Υ.Κυκλάδων

  • Κ.Υ.Πάρου: Ακάλυπτες πολλές βάρδιες του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης προσωπικού.

  • Κ.Υ.Αμοργού: Υπηρετούν μια Επικουρικός Γεν.Ιατρικής και μια Παιδίατρος (οι αγροτικοί πολλές φορές εφημερεύουν χωρίς ειδικό γιατρό). Δύο άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου, ο ένας είναι επικουρικός που σε λίγους μήνες τελειώνει η σύμβασή του.

  •  Κ.Υ.Μήλου: Υπάρχει μόνο ένας Γεν.Ιατρικής, ο οποίος είναι με τρίμηνη μετακίνηση από άλλη Δ.Υ.Π.Ε. Αρκετές βάρδιες των πληρωμάτων ασθενοφόρου μένουν ακάλυπτες.

  • Κ.Υ. Ιου: Υπηρετούν ένας Γεν.Ιατρικής και ένας Επικουρικός Ορθοπεδικός. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ΕΚΑΒ δεν βγαίνουν οι βάρδιες.

  • Κ.Υ. Μυκόνου: Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από νοσηλευτικό προσωπικό όπως και ΕΚΑΒ.

  • Κ.Υ.Άνδρου: Οι βάρδιες του ΕΚΑΒ βγαίνουν με δυσκολία.

  • Κ.Υ.Τήνου: Υπηρετούν ένας Παθολόγος, μια Καρδιολόγος, μια Παιδίατρος και μια Επικουρικός Μικροβιολόγος. Οι εφημερίες βγαίνουν με δυσκολία σε ένα νησί με δέκα χιλιάδες μόνιμους κατοίκους όπου τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται.

Ζητάμε:

1. Άμεση πρόσληψη ιατρών όλων των ειδικοτήτων για τις κενές οργανικές θέσεις των Κ.Υ.

2. Να δρομολογηθούν οι μόνιμες προσλήψεις. Να «προχωρήσει» η προκήρυξη για πρόσληψη ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ, που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2019 ΑΔΑ:Ω20Π469Η2Ξ-66Α. Τα
δικαιολογητικά των υποψηφίων έχουν κατατεθεί. Οι διαδικασίες των συμβουλίων έχουν σταματήσει. Γιατί;;;

3. Μόνιμες προσλήψεις και λοιπού προσωπικού.

4. Άμεση στελέχωση των Κ.Υ. με την διαδικασία του κατεπείγοντος για την αντιμετώπηση της κρίσης. Στις μοναδες Υγείας των νησιών λείπουν «χέρια»!!!

5. Άμεση προμήθεια όλου του αναγκαίου εξοπλισμού και του ιατροφαρμακευτικού υλικού. Ο Κορωνοϊος είναι ήδη εδώ!!!

Κάποτε όλοι θα πρέπει να καταλάβουν την ιδιαιτερότητα των εδώ Υπηρεσιών Υγείας και ότι για την νησιωτική Ελλάδα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική εκτίμηση των αναγκών,
προσαρμοσμένη στις γεωγραφικές και χωροταξικές ιδιομορφίες της νησιωτικότητας.

Οι Κυκλάδες δεν είναι μόνο τουριστικός και διάσημος διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός.

Οι Κυκλάδες δεν έχουν «ζωή μόνο το καλοκαίρι», ούτε είναι μόνο μια καλή ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ για το ελληνικό κράτος.

Οι Κυκλάδες κατοικούνται από Έλληνες πολίτες που αξιώνουν από την πολιτεία ισονομία, ισοπολιτεία και το κυριότερο ίσα δικαιώματα στο κυρίαρχο αγαθό, στις υπηρεσίες υγείας για ΟΛΟΥΣ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Στην κατηγορία: Κυκλάδες
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« July 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31