Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 - ParosIn.gr

Λόγω των νέων μέτρων απαγόρευσης συνάθροισης άνω των δέκα (10) ατόμων, ακυρώνεται η τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για τις 20-3-2020 και ώρα 19.00΄. 

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν.4555/2018, και το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, θα πραγματοποιηθεί  έκτακτη συνεδρίαση του
Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, την ίδια μέρα και ώρα, Παρασκευή 20-03-2020 στις 19.00΄ για την συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω επείγοντα θέματα.
ΘΕΜΑ 1 ο : Γνωμοδότηση για Έγκριση Μελέτης Τροποποίησης της υπ’ αριθμό 82355/29-3-2002 KYA Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Νέου Αερολιμένα Πάρου, όπως έχει ανανεωθεί, τροποποιηθεί και ισχύει.

Εισηγητής: Δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος
(Το θέμα έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω του ότι υπάρχουν προθεσμίες για ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα)

ΘΕΜΑ 2 ο : Απόφαση ΔΣ σχετικά με τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στη Πάρο και την οργάνωση μέτρων προστασίας και περιορισμού της μετάδοσης του ιού COVID-19.

Εισηγητής: Εκπρόσωπος Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου.
(Το θέμα έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω της άμεσης ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού και προστασίας των κατοίκων του νησιού)

ΘΕΜΑ 3 ο : Δημοτικά Σφαγεία Πάρου και προάσπιση δημόσιας υγείας: Απόφαση του ΔΣ σχετικά με τον κανονισμό λειτουργία τους- Οικονομική πολιτική του Δήμου- Αντιμετώπιση προβλημάτων λειτουργίας- Άμεσα μέτρα για τις ανάγκες της περιόδου του Πάσχα.

Εισηγητής: Εκπρόσωπος Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου
(Το θέμα έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν ενόψει του Πάσχα)

Στην κατηγορία: Πολιτική

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια τα οποία πρέπει να αναβληθούν προσωρινά, για το χρονικό διάστημα που θα είναι σε εφαρμογή τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα συνεχιστούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα δρομολόγια για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των νησιών και για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών των κατοίκων στις νησιωτικές περιοχές.

Tο θέμα της πιθανής εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κίνησης με τα πλοία της ακτοπλοΐας, συζητήθηκε την Πέμπτη στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. Μανώλη Τσικαλάκη. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε την Πέμπτη πως η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα περιορισμού στα πλοία αλλά και τα αεροπλάνα, ιδίως σε πτήσεις που έρχονται από το εξωτερικό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Πέτσας, είπε χαρακτηριστικά: «Εξετάζουμε μέτρα περιορισμού στη δυναμικότητα που θα έχουν τα πλοία στη μεταφορά στα νησιά μας και ενδεχομένως και τα αεροσκάφη μας στην πορεία, ιδίως από τις πτήσεις του εξωτερικού. Αλλά αυτά είναι θέματα που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες».

Αρκετοί εξ΄άλλου είναι οι δήμαρχοι νησιών που απευθύνουν έκκληση να μην έρχονται αυτήν την περίοδο επισκέπτες στα νησιά τους.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα συνεχιστούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα δρομολόγια για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των νησιών και για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών των κατοίκων στις νησιωτικές περιοχές.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει ακόμα και τα πλέον ακραία σενάρια, τα οποία προβλέπουν μέχρι και την προσωρινή αναστολή όλων των επιβατικών δρομολογίων, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν μέτρα στήριξης των εταιρειών ακτοπλοΐας, οι οποίες έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα δεδομένου ότι συνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μεταξύ των υπό εξέταση μέτρων είναι και η καταβολή επιδόματος στους ναυτικούς, αντίστοιχου με την αποζημίωση των 800 ευρώ που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση του Covid – 19.

 

Πηγή : Cyclades Voice

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

Η αντίδραση και η βοήθεια από τη Δημοτική Αρχή, το Σύλλογο Φίλων του ΚΥ Πάρου, αλλά και απλούς πολίτες και επαγγελματίες του νησιού μας ήταν άμεση:

1. Ο Σύλλογος Φίλων δώρισε άμεσα, γάντια, προστατευτικά γυαλιά, σκουφιά χειρουργείου, ψεκαστήρες απολύμανσης και προστατευτικές στολές

2. Η κ. Ραγκούση Μαρία ο κ. Σαρρής Τ., ο κ. Γαλάτουλας, το φαρμακείο της Αλυκής αλλά και πολλοί ανώνυμοι θερμόμετρα υπερύθρων, γάντια και υλικά καθαρισμού

3. Ο Δήμος Πάρου στολές, μάσκες και αντισηπτικά, ενώ ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι παρήγγειλε επιπλέον 300 τεμάχια μάσκες FFP2, 100 στολές, 500lt αντισηπτικού, γάντια και καθαριστικά.

Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι ο Δήμος Πάρου έχει προβεί σε πολύ σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συγκεκριμένα:

1. Η τεχνική του υπηρεσία, κατασκεύασε ήδη και τοποθέτησε δύο κατασκευές στους χώρους του ΚΥ, οι οποίες χωρίζουν το ΚΥ σε δύο ανεξάρτητα τμήματα με σκοπό την πλήρη απομόνωση τυχόν κρουσμάτων που πρέπει για λίγο χρόνο να νοσηλευτούν

2. Βρήκε άμεσα χώρο μεταστέγασης στο ΕΚΑΒ Πάρου, απελευθερώνοντας χώρο όπου θα αντιμετωπίζονται ασθενείς με ήπιες λοιμώξεις αναπνευστικού που δεν χρειάζονται νοσηλεία (ώστε αυτοί να μην εισέρχονται καθόλου στο ΚΥ)

3. Έχει ξεκινήσει (μετά από εισήγηση του υπογράφοντος), την κατασκευή δύο θαλάμων με συνθήκες αρνητικής πίεσης στο ΚΥ εφοδιασμένους με τα κατάλληλα φίλτρα, ώστε σταγονίδια από πιθανή πνευμονία που χρειάζεται ολιγόωρη νοσηλεία, να μην διαχέονται στο υπόλοιπο ΚΥ

4. Τέλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Μαλινδρέτος ενέκρινε άμεσα τη χρήση αποθήκης του ΕΠΑΛ Πάρου για μεταφορά υλικών εκεί και την απελευθέρωση χώρων του ΚΥ για νοσηλεία των υπολοίπων ασθενών.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΥ.

Στην κατηγορία: Πάρος

Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της 2ης ΔΥΠΕ, μέχρι και σήμερα το ΚΥ Πάρου δεν είναι εξοπλισμένο ούτε με τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό (σε είδος και σε ποσότητα), ώστε να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την επιδημία του κορωνοϊού. Σημαντικότατη και υπερεπείγουσα έλλειψη αποτελούν τα είδη ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

Βρισκόμαστε εν μέσω επιδημίας άρα ολόκληρος ο πληθυσμός χρειάζεται είδη ατομικής προστασίας. Για ποιο λόγο να υπάρχει η οποιαδήποτε προτεραιότητα ειδικά στους υγειονομικούς του ΚΥ Πάρου από τους λοιπούς πολίτες;
Απάντηση:
1. Εάν περιστατικό με κορωνοϊό εξεταστεί χωρίς προφυλάξεις από το υγειονομικό προσωπικό, αυτό είναι πολύ πιθανό να κολλήσει την νόσο. Έτσι, κατά τη διάρκεια των πρόδρομων ήπιων συμπτωμάτων ο ίδιος υγειονομικός θα μεταφέρει τη νόσο τόσο στους συναδέλφους του, στο λοιπό προσωπικό του ΚΥ, όσο και στους ασθενείς που θα συνεχίζει να εξετάζει μέχρι να νοσήσει εμφανώς κλινικά. Όταν τελικά νοσήσει, θα βγει από το δυναμικό του ΚΥ για 14 τουλάχιστον ημέρες. Εάν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχει παράγοντες κινδύνου ή (σπανιότερα) και χωρίς κανένα απολύτως παράγοντα, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί ή ακόμη χειρότερα να κινδυνέψει να χάσει και τη ζωή του

2. Το ΚΥ είναι πρακτικά η μοναδική υγειονομική μονάδα του νησιού που μπορεί να αντιμετωπίσει επείγοντα. Αμέσως μετά την λοίμωξη υγειονομικού, το ΚΥ θα κλείσει για κάποιο χρονικό διάστημα, πολλοί ιατροί θα μείνουν σε καραντίνα και έτσι οποιοδήποτε επείγον περιστατικό (πχ έμφραγμα, σοβαρό τροχαίο κτλ) μπορεί να μην έχει την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια

3. Ακόμη χειρότερα, στην (σχεδόν βέβαιη) περίπτωση που προσέλθει στο ΚΥ ασθενής με σοβαρή πνευμονία από κορωνοϊό ο οποίος θα χρειαστεί οξυγόνο και νοσηλεία, το προσωπικό δεν θα μπορέσει να τον βοηθήσει. Μια τέτοιου είδους, έστω βραχυχρόνια, νοσηλεία (σε ασθενείς με δύσπνοια, όπου θα χρειαστούν νεφελοποιήσεις κτλ), χωρίς τα ενδεικνυόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ατομικής προστασίας και σε δωμάτιο μη απομονωμένο και χωρίς τον κατάλληλο εξαερισμό είναι αποδεδειγμένα εξαιρετικά μολυσματική και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λοίμωξη μεγάλου μέρους του προσωπικού. Σε μια τέτοια περίπτωση, τυχόν άρνηση των υγειονομικών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είναι δικαιολογημένη και πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την όποια διοίκηση.

4. Ο τρόπος διακομιδής τέτοιου είδους περιστατικών προς τα Νοσοκομεία του κέντρου δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι βαρύτερα πάσχοντες είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να παραμείνουν για αρκετές ώρες ή και ημέρες σε κάποιο χώρο (του ΚΥ ή αλλού) μέχρι τη στιγμή της διακομιδής τους και εκεί φυσικά θα πρέπει να περιθάλπονται με πλήρη μέτρα προστασίας

5. Στην επίσης πιθανή περίπτωση το προσωπικό του ΚΥ να μειωθεί δραματικά λόγω της νόσου, τότε θα ζητηθεί η βοήθεια ιδιωτών (ιατρών και νοσηλευτών) να προσφέρουν οικιοθελώς τη βοήθειά τους στους χώρους του ΚΥ. Είναι απολύτως φυσικό οι εθελοντές υγειονομικοί να απαιτήσουν να υπάρχουν διαθέσιμα και για τους ίδιους πλήρη μέτρα προστασίας. Εάν το ΚΥ δεν μπορέσει να τους τα προσφέρει είναι λογικό και ανθρώπινο οι τελευταίοι να αρνηθούν.

6. Τέλος, το ΚΥ έχει ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών στο νησί (μη υγειονομικών). Στο νησί είναι πιθανόν να δημιουργηθούν «πολεμικές» συνθήκες που θα είναι διοικητικά μη διαχειρίσιμες από το προσωπικό του ΚΥ. Είναι σαφές ότι παρόμοιος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι αμέσως διαθέσιμος και για τον οποιοδήποτε εθελοντή θελήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Συμπερασματικά, οι ανάγκες για εξοπλισμό ατομικής προστασίας είναι μεγάλες και δεν περιορίζονται μόνο στο προσωπικό του ΚΥ Πάρου.

Χρειάζονται λοιπόν επειγόντως τα ακόλουθα υλικά (κατά σειρά προτεραιότητας):
1. Μάσκες υψηλής προστασίας κατηγορίας FFP2 ή FFP3 (για την νοσηλεία κατάλληλες είναι μόνο οι FFP3)
2. Γυαλιά ευρέως οπτικού πεδίου ή ασπίδες προσώπου (μίας ή πολλαπλών χρήσεων)
3. Αδιάβροχες ρόμπες με μακριά μανίκια (ολόσωμες ή μη)
4. Απλές χειρουργικές μάσκες
5. Αντισηπτικά χεριών κάθε είδους (όχι απλό σαπούνι)
6. Γάντια μη αποστειρωμένα νιτριλίου
7. Μεγάλοι κουβάδες απορριμμάτων με ανοιγόμενο με το πόδι καπάκι
8. Χειροπετσέτες (μεγάλος αριθμός)
9. Σκούφιες χειρουργείου μιας χρήσεως- ποδονάρια
10. Θερμόμετρα υπερύθρων (μετώπου- δύο)
11. Δύο ακουστικά Litman (δύο απλά και δύο παιδιατρικά), Ωτοσκόπια δύο, Οξύμετρα δύο

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες, για την βραχεία νοσηλεία ενός και μοναδικού βαρέως πάσχοντα ασθενή για μία μόνο ημέρα στο ΚΥ Πάρου μέχρι τη διακομιδή του, απαιτούνται 20 περίπου μονάδες (πακέτα) από τα παραπάνω είδη (1 μέχρι και 6), όσο δηλαδή και το συνολικό απόθεμα του ΚΥ αυτή την στιγμή.

Επίσης δευτερευόντως χρειάζονται:
1. (Στην περίπτωση που τα ανωτέρω δεν είναι διαθέσιμα ως ιατρικά είδη): Στολές –ποδιές προστασίας- γυαλιά, μάσκες προστασίας άλλων επαγγελματιών (πχ φυτοφαρμάκων, ψεκασμών, χημικών, γεωργικών εφαρμογών κτλ). Στολές ποδιές- κατά προτίμηση αδιάβροχες.
2. Οποιοδήποτε άλλο είδος χαρτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στέγνωμα χεριών πλην χαρτοπετσετών
3. Καθαριστικά γενικής χρήσης με βάση τη χλωρίνη- σακούλες σκουπιδιών
4. Επιπλέον συμπυκνωτές οξυγόνου ή φιάλες οξυγόνου
5. Αδιάβροχοι ανθεκτικοί πλαστικοί σάκοι με φερμουάρ παχείς (πάχους >150μm)

Υπεύθυνο για τις προμήθειες υλικού είναι το τμήμα της γραμματείας του ΚΥ Πάρου Τηλέφωνο 2284360082 και 2284360081 Κ.Καρπάθιος και Κ. Τ ζανακοπούλου. Εφόσον κάποιοι πολίτες βρούν προμηθευτές ( από την Ελλάδα ή το εξωτερικό) μπορούν να επικοινωνούν είτε στα ανώτερα τηλέφωνα είτε με τον Σύλλογο Στήριξης του ΚΥ Πάρου για την άμεση αγορά τους στο  τηλέφωνο 6936546008 (Πρόεδρος Κ. Κάγκανη) Επίσης, μπορεί να ενισχυθεί ο Σύλλογος Στήριξης με κατάθεση ποσού στον λογαριασμό που θα σας υποδείξει . 

Ελπίζουμε στη βοήθειά σας και τη συνεργασία σας,
Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΥ Πάρου.

 

Στην κατηγορία: Πάρος
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« June 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30