Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020 - ParosIn.gr

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε από τον Δήμο Πάρου και την ομάδα μελετητών της Εταιρίας «ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ», στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος», η 1 η Διαβούλευση για το «Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Παροικίας», που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Πάρου, την ασφάλεια των πεζών και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της καλυτέρευσης της κίνησης των οχημάτων και της μετάβασης προς πιο βιώσιμες μορφές μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Στην 1 η Διαβούλευση, τον Δήμο εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος και από πλευράς της Αναδόχου εταιρίας ο Συγκοινωνιολόγος κ. Στέλιος Ευσταθιάδης και ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Γκόλιας, Καθηγητής ΕΜΠ και πρώην Πρύτανης ΕΜΠ. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, οι Αντιδήμαρχοι Πάρου κ.κ. Δώρα Σαρρή, Ηλίας Κουντρομιχάλης και Πάνος Κεμπάμπης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Ροκονίδας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της εκκλησίας, των φορέων της πόλης και πολίτες.

Οι μελετητές παρουσίασαν τη φιλοσοφία του ΣΒΑΚ, τα στάδια της μελέτης, τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί έως σήμερα καθώς και τα προτεινόμενα εναλλακτικά σενάρια. Στη συνέχεια, τέθηκαν τα βήματα προς επίτευξη σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, έως το 2030 που είναι το έτος «στόχος». Τέλος, οι μελετητές παρουσίασαν την αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων και τα μελλοντικά βήματα που
απαιτούνται.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούν τα οχήματα, ιδιαίτερα στον κόμβο «πρώην Γκίκα» και στον Μύλο, αλλά και η παράνομη στάθμευση κοντά στο λιμάνι, δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου από εναλλακτικά μέσα μετακίνησης και η αναβάθμιση του αστικού χώρου.

Στο τέλος της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τους μελετητές. Επίσης, όλες οι παρουσιάσεις της 1 ης Διαβούλευσης, έχουν αναρτηθεί στον σύνδεσμο https://svak-paros.gr/odigies/ , στην ιστοσελίδα https://svak-paros.gr που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη συμμετοχή των πολιτών του Δήμου Πάρου στην αξιολόγηση των προβλημάτων της πόλης και την κατάθεση ιδεών και σχολίων για τη βελτίωσή της σχετικά με τις μετακινήσεις.

Στην κατηγορία: Κοινωνία

Το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα διαχέεται από τις βασικές αγορές της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Πάρου και σε άλλους προορισμούς.

Ετσι, η ζήτηση για την αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και κατά το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση αγοράς της εταιρείας συμβούλων Algean Property. Σε αυτήν επισημαίνεται μάλιστα πως οι εναλλακτικοί προορισμοί προσελκύουν πλέον σημαντικό αριθμό υποψηφίων αγοραστών τόσο λόγω της διάχυσης του θετικού αποτυπώματος του ελληνικού τουρισμού, όσο και της ανάπτυξης της αγοράς βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων.

«Η ζήτηση για παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα ήταν υψηλή τη διετία 2018-2019, με επίκεντρο κυρίως τις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για παραθαλάσσια ακίνητα είτε ακόμη και για πιο απομακρυσμένα σπίτια. Η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών, ως πιο αναγνωρίσιμοι τουριστικοί προορισμοί.

Ωστόσο, μερίδιο αποσπούν και άλλοι προορισμοί ανά την Ελλάδα, που προσφέρουν πλέον ικανοποιητικές αποδόσεις σε αγοραστές, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη, ενώ λόγω των υψηλών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού ανεβαίνουν πλέον και πιο εναλλακτικοί προορισμοί, όπως η Μεσσηνία στην Πελοπόννησο, η Κως και η Σύμη στα Δωδεκάνησα και η Λευκάδα και η Ζάκυνθος στο Ιόνιο, αναφέρει χαρακτηριστικά η Algean για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Ο κτηματομεσιτικός οίκος εκτιμά πως θα καταγραφεί και περαιτέρω αύξηση των τιμών λόγω της υψηλής ζήτησης τόσο στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος (Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδος) όσο και στα μητροπολιτικά κέντρα. Εδώ, καταλύτης παραμένει η ζωηρή ανάπτυξη της δραστηριότητας των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων. «Οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού αφενός έδωσαν σημαντική ώθηση στις αποδόσεις των ακινήτων, φέρνοντας στον «αφρό» περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, και αφετέρου δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγοράς βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, δίνοντας δυναμική στο εγχώριο real estate».

Οι αποδόσεις της δεύτερης κατοικίας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα το 2019 και μάλιστα ήταν σαφώς πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου, σημειώνει η Algean. Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη βρίσκονται στους κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2019, με ακαθάριστες αποδόσεις (gross average yield) που φθάνουν το 8,2%, 6,5% και 6,3% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Algean. Οι άλλοι προορισμοί στο «Top 10» των αποδόσεων περιλαμβάνουν τη Σκιάθο (6%), το Πόρτο Χέλι (5,1%), τη Ρόδο, τη Χαλκιδική και τα Χανιά (4,8%). Συγκριτικά αναφέρεται πως οι αποδόσεις αυτές ήταν υψηλότερες από άλλους ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, όπως το Σεν Τροπέ (3,9%), η Μαρμπέγια, (4,3%) και η Νίκαια (4,2%).

Οι αναλυτές της Algean επισημαίνουν πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έφθασαν το 1,13 δισ. ευρώ το 2018 με έκρηξη 172,1% σε σύγκριση με το 2017, που ανήλθαν σε 415 εκατ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕΕΛΛ +0,38%, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα έφτασαν τα 737 εκατ. (σχεδόν διπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο του 2018), με τις εκτιμήσεις για το σύνολο της περυσινής χρονιάς να τις ανεβάζουν στα 2 δισ. ευρώ.

 

Πηγή : naxospress.gr 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« July 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31