Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 - ParosIn.gr

«Υπογραφή Σύμφωνου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΠΤΕ, Ν. ΠΑΠΠΑ και του ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΕΚΤ. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ, για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου»

• Ν. Παππάς: «Η συνεργασία για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος, όπως και πολλές άλλες, αποτελεί υπόδειγμα κυβερνητικού συντονισμού, στον αντίποδα των φαινομένων του κατακερματισμού, τα οποία είχαν “πονέσει” αρκετά τη δημόσια διοίκηση»

• Νεκτ. Σαντορινιός: «Στόχος μας είναι να κάνουμε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου λιγότερο γραφειοκρατικό. Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας απλής και εύχρηστης πλατφόρμας, ώστε να απολαμβάνουν οι κάτοικοι και έμποροι των νησιών, τα οφέλη του μέτρου»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός υπέγραψαν, στο περιθώριο του Περιφερειακού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Σύρο, σύμφωνο συνεργασίας για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που αποτέλεσε πάγιο αίτημα των νησιωτών και πραγματοποιείται από τη νυν Κυβέρνηση, εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και μεταφοράς εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων και μεταφορών. Το υπερβάλλον κόστος θα επιδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πληροφοριακό σύστημα για την υποστήριξη του μέτρου της Κυβέρνησης θα υποστηρίζει τη διαδικασία εγγραφής, ταυτοποίησης, παρακολούθησης μετακινήσεων, ελέγχου αποδεικτικών και εν τέλει της επιχορήγησης του αντιτίμου στους δικαιούχους, ενώ η αξιόπιστη και διαφανής λειτουργία του νέου εργαλείου θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών της χώρας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε σχετικά: «Χαιρόμαστε πολύ που σήμερα, εδώ από τη Σύρο, έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε στην υπογραφή συμφωνίας για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενός χρόνιου αιτήματος του κόσμου των νησιών μας, το οποίο δρομολογείται από αυτή την Κυβέρνηση.

Η συνεργασία αυτή, όπως και πολλές άλλες, αποτελεί υπόδειγμα κυβερνητικού συντονισμού, στον αντίποδα των φαινομένων του κατακερματισμού, τα οποία είχαν “πονέσει” αρκετά τη δημόσια διοίκηση και πολύ περισσότερο τον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής.

Με το Νεκτάριο Σαντορινιό, έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας, όπως και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες στα δύο Υπουργεία, ώστε να υλοποιήσουμε στην ώρα του το έργο».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Νίκο Παππά για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, η οποία διευκολύνει την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, αλλά κυρίως θέλω να τον ευχαριστήσω για την καθημερινή συνεργασία μας.

Με τη σημερινή συμφωνία, στόχος μας είναι να κάνουμε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου λιγότερο γραφειοκρατικό για όλους τους πολίτες των νησιών. Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας απλής και εύχρηστης, για όλους τους νησιώτες και για όλες τις μικρομεσαίες νησιωτικές επιχειρήσεις, πλατφόρμας, ούτως ώστε να απολαμβάνουν εύκολα οι κάτοικοι και οι έμποροι των νησιών, τα οφέλη του μέτρου».

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
&
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

 

Στην κατηγορία: Ελλάδα

Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Σύρο

Την αναπτυξιακή στρατηγική του ελληνικού τουρισμού για την επόμενη διετία και τις νέες ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Κυκλάδες για τη βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη τους τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά στην ομιλία της στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Σύρο.

«Οι Κυκλάδες έχουν καταξιωμένους προορισμούς με διεθνή υψηλή αναγνωρισιμότητα αλλά και πολλούς ανερχόμενους προορισμούς. Το τουριστικό προϊόν τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική φυσιογνωμία, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες φιλοξενίας.Έχουν όλες τις προϋποθέσεις στο νέο μας αναπτυξιακό σχεδιασμό να ξεχωρίσουν στη βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την στήριξη της τοπικής παραγωγής και των τοπικών κοινωνιών, και κατ’ επέκτασιν την οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωσή τους.»

Το 2018 ξεκίνησε μενέο ρεκόρ στην τουριστική κίνηση των Κυκλάδων.

• Αύξηση μεγαλύτερη του 60% καταγράφουν οι αφίξεις εξωτερικού στα δύο διεθνή αεροδρόμια των Κυκλάδων – Μύκονο και Σαντορίνη- με περισσότερες από 12.500 επιπλέον αφίξεις ήδη το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου. Ενώ στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της θερινής τουριστικής περιόδου, επίσης καταγράφηκε αύξηση 60% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου συνολικά την προηγούμενη τριετία.

• Σε συνέχεια των στρατηγικών συνεργασιών και συμφωνιών για την ενίσχυση της ζήτησης και του τουριστικού μεριδίου, οι αεροπορικές θέσεις στον προγραμματισμό του 2018 είναι κατά 27,5% περισσότερες από το 2017( περίπου 275.000 επιπλέον σε σχέση με τον περσινό προγραμματισμό).

• Αύξηση μεγαλύτερη του 5%αναμένεται στην ακτοπλοϊκή κίνηση, σε συνέχεια της περσινής αύξησης 7,4%

Όσον αφορά τις τουριστικές επενδύσεις:

• Αυξήθηκε 60% το ξενοδοχειακό δυναμικό 5 αστέρων στις Κυκλάδες τη διετία 2016-2017 με επενδύσεις 36 νέων μονάδων, στην πλειοψηφία τους μικρού ή μεσαίου μεγέθους, εναρμονισμένων με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών.

• 50 τουριστικά σχέδια υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου (2017) με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 186 εκατ. ευρώ,σε εννέα νησιά των Κυκλάδων. Ήδη έχουν εγκριθεί 19 σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 74,5 εκατ. ευρώ.

H Yπουργός αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο, τους Δημάρχους και τις τοπικές αρχές των νησιών, τα Επιμελητήρια και όλους τους φορείς για το συντονισμό των προγραμμάτων και ενεργειών που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη και την δυναμική τουριστική προώθηση και προβολή των Κυκλάδων.

Παρουσίασε τις νέες ευκαιρίες μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής και τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, τη θέσπιση σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, την στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αναβάθμιση και βελτίωση των ήδη υπαρχόντων κλινών, και την αύξηση της διαθεσιμότητας σε νέους προορισμούς. Τόνισε ότι δίδεται έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της συνδεσιμότητας, την επέκταση της θερινής τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, που οι Κυκλάδες μπορούν να υποστηρίξουν ακόμη πιο δυναμικά με άξονες

Την πολιτιστική κληρονομιά και την παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού

Τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό πλούτο

Την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού (κρουαζιέρα και γιώτινγκ), του ιαματικού, του τουρισμού υπαίθρου, του γαμήλιου τουρισμού και άλλων δυναμικών θεματικών προϊόντων σε κάθε νησί-προορισμό.

Τη μοναδική γαστρονομία των νησιών, ως αυθεντική βιωματική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση, όπου για πρώτη φορά επιχειρείται με συγκεκριμένες πολιτικές η ενθάρρυνση των συνεργειών μεταξύ των κλάδων, και η πιο δυναμική ένταξη των τοπικών κυκλαδίτικων προϊόντων στην ευρύτερη τουριστική αλυσίδα.

«Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε σε κάθε προσπάθειά σας και μέσα από τον τουρισμό να αποκτήσει κάθε νησί ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη.Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε πραγματικά να φέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα για την οικονομική και κοινωνική ευημερία όλων των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και σε όλη την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια» κατέληξε η κα Κουντουρά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Γραφείο Τύπου

6.6.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

Ανοίγοντας την ομιλία του σήμερα στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την παγκόσμια εικόνα της Ελλάδας η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ιδιαίτερα το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων που ξεχωρίζουν γα την παράδοση τους και το μοναδικό φυσικό τους κάλλος. Αυτά τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά πρέπει η τοπική κοινωνία, με τη βοήθεια και της Πολιτείας να αξιοποιήσει με βάση ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Τα ιδιαίτερα στοιχεία της νησιωτικότητας, όπως η απομόνωση, η οριοθέτηση δραστηριοτήτων, η μικρή αγορά με μεγάλο κόστος παραγωγής και η δύσκολη προσβασιμότητα, έχουν ως συνέπεια η λειτουργία κάθε νησιού να προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός κλειστού συστήματος: “Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Κυκλάδων παρ’ όλα αυτά δεν είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Είναι ευκαιρία για να δοκιμαστούν και να εφαρμοστούν νέες λύσεις, π.χ. στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, της ενεργειακής αυτονομίας και της βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, των τοπικών πόρων. Και τα Κυκλαδονήσια είχαν και κυκλική οικονομία και βιοκλιματική αρχιτεκτονική και δόμηση, αλλά και σεβασμό στη γη και στους φυσικούς πόρους”.

Προχωρώντας στα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια, ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε αρχικά στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Νatura 2000 του συμπλέγματος των Κυκλάδων, στις οποίες με την επικαιροποίηση του καταλόγου τον Δεκέμβριο του 2017 προστέθηκαν τρεις νέες θαλάσσιες περιοχές και διευρύνθηκαν τα υφιστάμενα όρια πέντε περιοχών: “Η θεσμοθέτηση των νέων θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στις Κυκλάδες αναδεικνύει περαιτέρω το ήδη υψηλότατο απόθεμα βιοποικιλότητας της Περιφέρειας, αποτελεί μέρος της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και δίνει το έναυσμα για βιώσιμη διαχείριση των εξαιρετικών αυτών οικοσυστημάτων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός και η αλιεία”.

Επίσης σημείωσε ότι με τον νόμο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2018 ιδρύθηκε νέος Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, με χωρική αρμοδιότητα σε 36 περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Ο νέος φορέας πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην παραγωγή τοπικού προϊόντος και εργασίας και θα αξιολογηθεί για αυτό.

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι η Δ/νση Δασών Κυκλάδων θα καταρτίσει μόνη της το μεγαλύτερο μέρος των δασικών χαρτών της χωρικής της αρμοδιότητας και είναι η μία από τις 3 Δ/νσεις Δασών που θα το κάνουν με τα στελέχη του Δημοσίου. Η κατάρτιση του υπόλοιπου τμήματος έχει δημοπρατηθεί και θα συμβασιοποιηθεί άμεσα.

Παράλληλα, μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνολικά, υπάρχει πρόβλεψη για άνοιγμα119 νέων θέσεων εργασίας.

Σε μία σημαντική πρωτοβουλία για τον περιορισμό χρήσης πλαστικής σακούλας αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος, εξαίροντας το παράδειγμα της Σύρου: “Η Σύρος, από το 2015, αποτελεί το νησί - πιλότο του έργου LIFE DEBAG. Ευχής έργον λοιπόν, θα ήταν το παράδειγμα της Σύρου να το ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι σε όλη τη χώρα, προκειμένου να πετύχουμε όσο το δυνατόν συντομότερα την απεξάρτηση της χώρας από την πλαστική σακούλα, συμβάλλοντας καταλυτικά σε ένα άλλο μοντέλο περιβαλλοντικής ανάπτυξης”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αν. ΥΠΕΝ στάθηκε στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων και σημείωσε ότι η ύπαρξη 5 ενεργών ΧΑΔΑ (Μήλος, Σίφνος, Σίκινος, Θήρα, Κέα), δηλαδή το 25% των ενεργών ΧΑΔΑ της χώρας, αλλά και 6 μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ καταδεικνύει την προβληματική κατάσταση στη διαχείριση στερεών αποβλήτων των Κυκλάδων. Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΣΔΑ) περιλαμβάνει αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αλλά και πράσινα σημεία, υποδομές συλλογής βιοαποβλήτων κλπ., με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή. Δεν είναι δυνατόν στις Κυκλάδες να ψάχνουμε άργιλο για την ταφή και να μην κάνουμε πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και ανακύκλωση.

Αθήνα, 06 Ιουνίου 2018

φωτο: αρχείο

 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

Τους κεντρικούς πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο, που ολοκληρώθηκε στην Ερμούπολη. Περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που προωθούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, εστιάζοντας σε δυο κομβικές επιλογές για τη μετάβαση των νησιών σε μορφές καθαρότερης ενέργειας:α) τις διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που υλοποιούνται ύστερα από δεκαετίες κωλυσιεργίας και β) τις πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει,σε συνεργασία με την Ε.Ε., για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά («Έξυπνα» και Ενεργειακά νησιά).

Ο Υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως «οι αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας είναι μονόδρομος» και ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της «Συμφωνίας των Παρισίων» και των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ορίζοντα το 2030: α) το 30% της ενεργειακής κατανάλωσης να καλύπτεται από ΑΠΕ και β) να καταναλώνουμε 30% λιγότερη ενέργεια σε όλους τους τομείς (κτηριακός τομέας μεταφορές, βιομηχανία κλπ).Όσον αφορά το 2050, ο στόχος είναι να μηδενίσουμε απολύτως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε, ηεκπόνηση εθνικού μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα επιτρέψει να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, περιγράφοντας τον τρόπο και τα εργαλεία.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα που αποτελεί κεντρικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι διασυνδέσεις, επισήμανε ο κ. Σταθάκης,θα συμβάλλουν στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών, στην ασφαλή και επαρκήτροφοδότησή τους, καθώς και στη μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών σε όλη τη χώρα. Η παραγωγή ενέργειας στα νησιά είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή και βασίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα. Υπολογίζεται ότι ετησίως η λειτουργία των μονάδων πετρελαίου στα νησιά κοστίζει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός περιέγραψε τις πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση των νησιών από τα συμβατικά καύσιμα:

• Με την ηλέκτριση της Σύρου, της Πάρου και σύντομα της Μυκόνου κλείνει η Α’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

• Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη Β’ Φάση που προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Άνδρου-Τήνου και Άνδρου-Λιβαδιού (Εύβοια). Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2019.

• Η Γ' Φάση (δεύτερο καλώδιο Λαύριο-Σύρος) επισπεύδεται κατά δύο χρόνια, ώστε να περατωθεί το 2020 αντί για το 2022.

• Σε ορίζοντα 18 μηνών θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο με την κατασκευή του υποθαλάσσιου «μικρού καλωδίου». Ο ΑΔΜΗΕ μελετά τη Β’ Φάση της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής με στόχο την ολοκλήρωσή της το 2023.

Οι διασυνδέσεις προχωράνε έχοντας ακυρώσει το πλάνο πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, που παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή, υπογράμμισε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε νησιά τα οποία δεν θα διασυνδεθούν εξελίσσονται ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τρεις φάσεις:

• Η πρώτη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 με τη στήριξη εγχειρημάτων σε νησιά όπως η Τήλος, η Ικαρία και ο Άη Στράτης.

• Η δεύτερη φάσηαφορά στη δυνατότητα υλοποίησης από το ΔΕΔΔΗΕ των Ειδικών Πιλοτικών Έργων σε Καστελόριζο (Μεγίστη), Σύμη και Αστυπάλαια.

• Η τρίτη φάση, αφορά στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα «Ενεργειακά Νησιά». Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, για την κατάρτιση λίστας κριτηρίων, καθώς και υποψήφιων νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Στην ομιλία του ο Υπουργός περιέγραψε, επίσης, τα βήματα που γίνονται με:

• την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το σωρρευτικό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, με σκοπό να επιτυγχάνεται ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής.

• το νέο θεσμικό πλαίσιο που αλλάζει το μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ καθώς τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά θα αδειοδοτούνται μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών σε τιμές που πλησιάζουν το κόστος των συμβατικών καυσίμων με χρήση των πλέον σύγχρονων και ανταγωνιστικών τεχνολογιών.

• Την εισαγωγή του νέου καινοτόμου εργαλείου των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να εμπλακούν ενεργά στην παραγωγή ενέργειας με στόχο την ενίσχυση της αποκεντρωμένης παραγωγής και της αυτοπαραγωγής, δημιουργώντας οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αφετηριακά η μαζική μετακίνηση προς κάθε μορφή ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική) είναι γεγονός, ωστόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ πίσω και χρειάζονται ταχύτερα βήματα.Ανέφερε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κατοικιών μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» με 55.000 ωφελούμενους πανελλαδικά και διπλασιασμό των πόρων προς διάθεση στο 1 δισ. ευρώ, καθώς των δημόσιων κτηρίων με χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ. Έκανε ειδική μνεία,επίσης,στις σημαντικέςδυνατότητες που ανοίγονται για τη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μεταφορές, με αιχμή τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, που αφορά και στα νησιά.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού, όπου η χώρα δεν είχε ούτε δασικούς χάρτες, ούτε φυσικά κτηματολόγιο, ούτε σχεδιασμό του θαλάσσιου χώρου. «Λύνουμε όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, συνολικά και όχι αποσπασματικά», σημείωσε. «Προωθούμετις διαδικασίες ολοκλήρωσης του αναθεωρημένου περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού και την προτεραιοποίηση εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για τα νησιά».

Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση ανάρτησης των δασικών χαρτών, το κτηματολόγιο, το νόμο για το δομημένο περιβάλλον, για την ψήφιση χθες του νόμου που θα διαμορφώνει για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο για το χωροταξικό σχεδιασμό στη θάλασσα.

Κλείνοντας ο Υπουργός τόνισε ότι «φιλοδοξούμε να βγούμε από την κρίση αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, πρωτίστως το ανθρώπινο δυναμικό και την καινοτομία που παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Στόχος μας είναι να είμαστε μία κανονική χώρα, με ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια δικαίου και θα ακυρώνει τις γκρίζες ζώνες του παρελθόντος, διαμορφώνοντας ένα καθαρό τοπίο, οικονομικά κοινωνικά, περιβαλλοντικά».

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

από το Γραφείο Τύπου

υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

25 παραστάσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το φετινό καλοκαίρι στο ανοιχτό Θέατρο Λευκών Πάρου.

Στο πρόγραμμα που δημοσιεύουμε έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις...

Πρώτη εκδήλωση την Παρασκευή 29 Ιουνίου και τελευταία την Τετάρτη 20 Αυγούστου...

Το μοναδικής ομορφιάς ανοιχτό Θέατρο Λευκών σας περιμένει...

 

34506012 2007449589288602 8310130400517160960 n

 

 

Στην κατηγορία: Πολιτισμός
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 19:41

Επτά προσλήψεις στην Κ.Δ.Ε.Π.Α. Πάρου

- Πρόσληψη 229 συμβασιούχων σε ΟΤΑ

- Επτά στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.)

- Οι δήμοι

- Οι θέσεις

Στην έγκριση σύναψης διακοσίων δεκαεννέα (219) συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για χρονικό διάστημα έως οκτώ (8) μήνες ή έως εννέα (9) μήνες για απασχόληση σε αναγνωρισμένες σχολές και δέκα (10) συμβάσεων μίσθωσης έργου για χρονικό διάστημα έως ένα (1) έτος, σε ΝΠΙΔ ΟΤΑ, για τη στελέχωση υπηρεσιών που παρέχουν έργο έναντι αντιτίμου από τους ωφελούμενους, προχώρησε με την υπογραφή της σχετικής απόφασης ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Η πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994, όπως ισχύει και τις όμοιες του ν. 3812/2009, όπως ισχύει ή με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2527/1997 (206/Α) όπως ισχύει, καθώς και αυτές του πδ 524/1980, κατά περίπτωση.

Οι θέσεις - ΟΤΑ

 

kdepap proslipseis

 

πηγή: www.epoli.gr

 

Στην κατηγορία: Πολιτισμός

Ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Νότιο Αιγαίο: Οι Κυκλάδες στην Πρώτη Γραμμή» και τη συνεδρία «Ψηφιακές Υπηρεσίες και Δημόσια Διοίκηση», που διεξάγεται στην Ερμούπολη της Σύρου

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα στις Κυκλάδες και την όμορφη Σύρο.

Συμμετέχοντας στο δεύτερο κύκλο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νότιο Αιγαίο.

Κύκλος, ο οποίος –κατά τη γνώμη μου– ολοκληρώνεται στην πιο κατάλληλη στιγμή.

Τη στιγμή που η Ελλάδα ανακάμπτει οριστικά και αμετάκλητα.

Και μετρούμε αντίστροφα για την καθαρή έξοδο από την επιτροπεία.

Εμείς είμαστε εδώ για να συνθέσουμε, με όλες τις τοπικές δυνάμεις, ένα συνεκτικό πρότυπο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Με το κράτος να αποτελεί τον βασικό βραχίονα και εγγυητή της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ώστε να κατοχυρωθούν οι Κυκλάδες ως βιώσιμες και αυτόνομες κοινωνίες.

Με μια σταθερή, διαλεκτική σχέση των κατά τόπους παραγωγικών δυνάμεων με τις κυβερνητικές πολιτικές.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να είμαι ξεκάθαρη.

Γνωρίζουμε πλήρως την έκταση της υποστελέχωσης νευραλγικών υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους.

Γνωρίζετε, όμως, και εσείς τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα.

Γιατί, τα μνημόνια από την πρώτη εφαρμογή τους είχαν σκληρές, νεοφιλελεύθερες «προδιαγραφές».

Σας θυμίζω μόνο ότι από τα πρώτα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν το πάγωμα μέχρι το 2015 και κατόπιν ο δραματικός περιορισμός των προσλήψεων.

Περιορισμός μέσω της εφαρμογής του κανόνα 1 προς 5, δηλαδή «1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις».

Αν εξαιρέσει κανείς τις ανελαστικές προσλήψεις, στην πραγματικότητα οι προσλήψεις ήταν μηδενικές...

Αυτή η άδικη και αναιτιολόγητη –όπως αποδείχτηκε τελικά– επιλογή, επέβαλε οριζόντια την υποστελέχωση των δομών.

Και ο νησιωτικός χώρος τη βίωσε ακόμη πιο έντονα, εξαιτίας της του ελλείμματος προσβασιμότητας στα νησιά.

Εσείς μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει έστω ο ένας παραπάνω γιατρός, δάσκαλος, καθηγητής στα νησιά μας...

Για όλο αυτό το δυναμικό του κοινωνικού κράτους υπήρχε και μια ακόμη ανασταλτική παράμετρος.

Η οποία συνέβαλε στην υποστελέχωση των δημόσιων νησιωτικών δομών.

Ήταν έλλειψη οικονομικών κινήτρων, δεδομένου του υψηλού κόστους διαβίωσης σε τουριστικές περιοχές.

Το αντιμετωπίσαμε και αυτό το πρόβλημα, καθώς με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών παρέχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση εφάπαξ χρηματικό ποσό ως επίδομα για τις ανάγκες σίτισης και διαμονής.

Δικαιούχοι είναι:

• γιατροί και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων,

• το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και του Ε.Κ.Α.Β.

• και φυσικά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα νησιά μας.

• Την αρχή της καταβολής έκανε ο Δήμος Μυκόνου και ελπίζω να βρει σύντομα και άλλους μιμητές.

Γιατί, το ζητούμενο δεν είναι ένα Δημόσιο «μικρό» ή «μεγάλο».

Για εμάς το Δημόσιο θα είναι όσο χρειάζεται, για να εξυπηρετεί τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Και παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, διαπραγματευτήκαμε σκληρά.

Και πετύχαμε στη διάρκεια της τέταρτης αξιολόγησης τη διαμόρφωση του κανόνα «1:1 πρόσληψη για κάθε αποχώρηση» από τη φετινή χρονιά.

Ανασυγκροτούμε, λοιπόν, υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους που βρέθηκαν στο στόχαστρο των μνημονίων.

Καθώς η ίδια νεοφιλελεύθερη «συνταγή» περιείχε, βέβαια, και μαζικές, οριζόντιες απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Όλα αυτά, δηλαδή, που ο Πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί επιμελώς να ξεχάσουμε όλοι...

Δυστυχώς για εκείνον «το έργο των απολύσεών του» είναι ανεξίτηλο...

Από πλευράς μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ενισχύσουμε άμεσα με προσωπικό τις νησιωτικές περιοχές.

Παρά τις αντιξοότητες, όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε και κρατήσαμε όρθιες κάποιες κρίσιμες υπηρεσίες, εγκρίνοντας 82 θέσεις για 28 μικρούς, νησιωτικούς δήμους.

Ενισχύσαμε με στελεχιακό δυναμικό το Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Ενδυναμώσαμε με προσωπικό το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, στην νέα φάση λειτουργίας του, σε αρμονία με την τοπική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση με σχέδιο και χρονοδιαγράμματα.

Πολλαπλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναβαθμίζουν την εσωτερική λειτουργία του Δημοσίου, με τελικό στόχο την αποκατάσταση της σχέσης κράτους-πολίτη.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, πάνω στην οποία συνεχώς προστίθενται:

• τα ψηφιακά οργανογράμματα όλων των φορέων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καθώς ζητήσαμε από όλους τους φορείς να αποτυπώσουν τις πραγματικές ανάγκες τους, πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

• μαζί με τα περιγράμματα θέσης εργασίας

• και την αξιολόγηση των δομών.

Στην ίδια πλατφόρμα στηρίζεται το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και το σύστημα της ηλεκτρονικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους φορείς της περιοχής για την υψηλή ανταπόκριση σε όλες αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Γνωρίζω ότι οι η Περιφέρεια, οι περισσότεροι Δήμοι και πολλοί φορείς της περιοχής συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αξιολόγησης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μας ενθάρρυνε σημαντικά να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής αξιολόγησης, που αφορούσε την καταγραφή των στοιχείων αξιολογούμενων και αξιολογητών στο ηλεκτρονικό σύστημα, με μαζική συμμετοχή.

Βλέπουμε, άλλωστε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιταχύνει τους ρυθμούς της συμμετοχής της στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Αναφέρω ενδεικτικά μόνο τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που μας φιλοξενεί σήμερα, ως ένα καλό παράδειγμα πλήρους αφομοίωσης των αλλαγών.

Καθώς έχει ήδη καταρτίσει ψηφιακό οργανόγραμμα, περιγράμματα θέσης εργασίας και συμμετέχει στην ηλεκτρονική αξιολόγηση.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το ίδιο αυτό σύστημα οδηγεί στην ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως και σε έναν μακροπρόθεσμο, προγραμματισμό προσλήψεων, με μόνιμες θέσεις εργασίας.

Προκειμένου η Δημόσια Διοίκηση, ισχυρή και αξιοκρατική να απασχολεί όσους χρειάζεται, εκεί που πραγματικά τους χρειάζεται.

Παράλληλα, εργαζόμαστε για το νέο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS).

Τις επόμενες ημέρες δημοπρατούμε ένα έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο στα αλήθεια θα δημιουργήσει σε μία ψηφιακή πλατφόρμα τον υπηρεσιακό φάκελο κάθε υπαλλήλου.

Όσοι είστε υπάλληλοι αντιλαμβάνεστε πλήρως πόσα χαρτιά χρειάζεται ο κάθε υπάλληλος στην πορεία του.

Από την ημέρα πρόσληψης μέχρι την τελευταία ημέρα πριν τη συνταξιοδότησή του.

Απαλλάσσουμε, λοιπόν, τη διοικητική λειτουργία από περιττή γραφειοκρατία.

Και, βέβαια, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για ένα Δημόσιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό.

Μακριά από απευθείας αναθέσεις προϊσταμένων, φίλων, συγγενών και κομματικών εκλεκτών.

Αντίθετα από όσα κατά καιρούς η αξιωματική αντιπολίτευση θυμάται να μας καταλογίσει, αυτήν την περίοδο εξελίσσονται κρίσεις Προϊσταμένων με ανοιχτές διαδικασίες και ειδικά όργανα.

Στα οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Μετά την επιλογή των Γενικών Διευθυντών, έχει εκκινήσει η διαδικασία και για την ανάδειξη των Διευθυντών στο Δημόσιο και έπονται και οι Προϊστάμενοι Τμημάτων.

Ώστε μέσα στο 2018 οι διαδικασίες των κρίσεων στο Δημόσιο να έχουν ολοκληρωθεί, μετά από 10 χρόνια...

Για να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά τολμήσαμε οι θέσεις όλων των Γραμματέων των Υπουργείων να μην είναι πολιτικά πρόσωπα, αλλά να επιλέγονται από ανεξάρτητο όργανο κατόπιν ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών.

Δίνοντας ένα δυνατό σήμα αποκομματικοποίησης της Διοίκησης και συνέχειας του Κράτους.

Γίνεται μεγάλος θόρυβος αυτές τις μέρες από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας κατηγορεί για προσπάθεια άλωσης του κράτους μέσω αυτής της μεταρρύθμισης.

Αν η πρόθεσή μας ήταν αυτή, θα διατηρούσαμε το προηγούμενο καθεστώς της απευθείας τοποθέτησης.

Μάλιστα, προβάλλουν συνεχώς το επιχείρημα ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση.

Λοιπόν, σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αυτοδεσμευτούμε.

Ταυτόχρονα, υλοποιούνται πολλά παράλληλα έργα απλούστευσης διαδικασιών και κωδικοποίησης της νομοθεσίας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση.

Με γνώμονα πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Η Διοικητική Ανασυγκρότηση, την οποία υλοποιούμε, απαντά στον ανορθολογισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τις λειτουργικές ελλείψεις στο Δημόσιο.

Μας αρκεί αυτό;

Θα είμαι σαφής.

Όχι.

Ούτε σε μένα δεν αρκεί, ούτε στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

Και δεν μας αρκεί για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί η «4η Βιομηχανική Επανάσταση», η σύνδεση δηλαδή ψηφιακών υποδομών, λειτουργιών και υπηρεσιών είναι μπροστά μας.

Δεύτερον, γιατί αξιώνουμε για τις νησιωτικές περιοχές έναν νέο τρόπο οργάνωσης, που θα αίρει κάθε μορφής αποκλεισμό.

Είτε κοινωνικό αποκλεισμό, είτε γεωγραφικούς περιορισμούς.

Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος να γεφυρώσουμε χάσματα και αποστάσεις;

Υπάρχει και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ενιαία ψηφιακή αγορά και τα ανοιχτά δεδομένα.

Ώστε με σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, που συνδέονται μεταξύ τους, να μηδενίσουμε τις αποστάσεις.

Με ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες που υλοποιούμε μαζί με τον Νίκο Παππά.

Μιλάμε όμως για ψηφιακά συστήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους.

Όχι για αποσπασματικά, πανάκριβα, ψηφιακά έργα, που δεν λειτούργησαν ποτέ σε αλληλεπίδραση.

Δεν χρειάζεται, νομίζω, να αναφέρω παραδείγματα...

Στο σχεδιασμό μας αυτό, κεντρικό ρόλο επιτελούν τα ΚΕΠ, τα οποία στοχεύουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο με την ψηφιακή διεκπεραίωση διαδικασιών υψηλής ζήτησης από τους πολίτες.

Γνωρίζετε ότι ήδη περίπου 60 online διαδικασίες διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΠ.

Εργαζόμαστε ήδη για την ένταξη στις διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΠ και των διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικών α) δημοσίευσης ή μη διαθήκης, β) αποποίησης ή μη κληρονομιάς, γ) μη αμφισβήτησης ή προσβολής κληρονομικού δικαιώματος και δ) μη ανάκλησης/ τροποποίησης/ αφαίρεσης κληρονομητηρίου.

Επίσης, στοχεύουμε σε δράσεις απλούστευσης των διαδικασιών μέσω του συστήματος της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών.

Αλλά και της ένταξης στην διοικητική λειτουργία της αρχής «Μόνον Άπαξ».

Χωρίς, δηλαδή, διαδικασίες, οι οποίες να απαιτούν τη φυσική παρουσία των πολιτών.

Αντίθετα, κάθε πολίτης να αποκτά πρόσβαση από το ΚΕΠ ή το σπίτι του.

Εργαζόμαστε, λοιπόν, ώστε αυτό να αλλάξει δραστικά, απαλλάσσοντάς σας από την ταλαιπωρία.

Για το λόγο αυτό, εγκρίναμε και θα καλύψουμε και τις κενές θέσεις που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα 33 ΚΕΠ των Κυκλάδων.

Είναι ένα, πρώτο βήμα, για να πετύχουμε το ψηφιακό άλμα σε μια νέα εποχή.

Δείγματα γραφής σε αυτήν την κατεύθυνση δώσαμε και με την επανεκκίνηση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

Δηλαδή, την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Δημόσιου Τομέα σε σχεδόν 40.000 κτίρια του Δημοσίου πανελλαδικά.

Μειώνοντας εντυπωσιακά με τον τρόπο αυτό το κόστος των τηλεπικοινωνιών για το Δημόσιο.

Κυρίες και κύριοι,

Η μεταμνημονιακή Ελλάδα οικοδομείται μέρα με τη μέρα, με τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και συλλογικό.

Και είμαι βέβαιη ότι δουλεύοντας το ίδιο σκληρά και με το ίδιο όραμα, θα εξασφαλίσουμε ένα μεγάλο μέλλον.

Όπου το «μεγάλο» δεν θα είναι ζήτημα ποσότητας, αλλά ποιότητας.

Δεν θα είναι ζήτημα μικρού ή μεγάλου κράτους.

Αλλά ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους, που θα υπηρετεί τους πολλούς.

Ενός κράτους που θα είναι παρόν για να υποστηρίζει και όχι για να καταπιέζει.

Σας ευχαριστώ.

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

φωτο: αρχείο

 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

«Η επένδυση στη δημόσια υγεία και στο κοινωνικό κράτος είναι στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιείται στη Σύρο.

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι μετά τον Αύγουστο θα είναι εφικτή η αναπροσαρμογή του ορίου δαπανών με στόχο την περεταίρω στήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και τόνισε ότι ειδικά στη νησιωτική χώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ενός αξιόπιστου συστήματος δημόσιας υγείας το οποίο θα εδραιώνει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των κατοίκων αλλά και των εκατοντάδων επισκεπτών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά κάθε καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στην ΠΟΕΔΗΝ ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Ομοσπονδία έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα- παραμονή του Συνεδρίου- «έρευνα» με τον τίτλο «καταρρέει η δημόσια υγεία στα νησιά» ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα ενίσχυσης και βελτίωσης του συστήματος όπως η λειτουργεία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στη Νάξο και η Παιδιατρική Κλινική που άνοιξε στο Νοσοκομείο Σύρου. «Εμείς δεν λέμε ότι έχουν γίνει τα πάντα σωστά, με την ταχύτητα και τη πληρότητα που θα θέλαμε. Έχουμε, όμως, καταφέρει- παρά το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο- να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει και να το κάνουμε πιο προσβάσιμο με την πλήρη, δωρεάν και ισότιμη υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Η αναβάθμιση του δημόσιων δομών στα νησιά των Κυκλάδων αποτυπώνεται στο δείκτη των διακομιδών (με πλωτά και εναέρια μέσα) που όπως τόνισε ο Υπουργός έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα ενώ το 2015 κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή 820 ασθενών, το 2017 διακομίστηκαν 685 ασθενείς που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με την ενίσχυση που έλαβαν σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να «κρατήσουν»περισσότερα περιστατικά.

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στον τομέα της διαφθοράς επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ανοίξει ένα σθεναρό μέτωπο κατά της διαπλοκής στο χώρο της Υγείας. «Αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά επειδή υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να τελειώσει το «πάρτυ» την Υγεία. Αυτό δε γινόταν τόσα χρόνια επειδή αυτοί που πρωτοστατούσαν στο «πάρτυ» είχαν την πολιτική κάλυψη και την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων» είπε ο Υπουργός επισημαίνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που έχουν επωμιστεί δεν πάνε πλέον στις τσέπες «ημετέρων» αλλά στη δημόσια περίθαλψη, στο κοινωνικό κράτος και στις παρεμβάσεις ανακούφισης του πληθυσμού που έχει πληγεί όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που είναι σε εξέλιξη και στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην αποτροπή των μειζόνων παραγόντων κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική για την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και ιδιαίτερα της νόσου «Νάξος», μιας μορφής αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας που έχει υψηλή επίπτωση στο πληθυσμό των Κυκλάδων. Ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει ένα σχέδιο συστηματικού πληθυσμιακού ελέγχου και συμβουλευτικής γενετικής για την αποφυγή γέννησης πασχόντων παιδιών σε συνεργασία με το Κέντρο Αναφοράς Σπάνιων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο Ωνάσειο Νοσοκομείο.

Γραφείο Τύπου
Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Ερμούπολη, 6 Ιουνίου 2018

φωτο: αρχείο

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Πάρος, 6 Iουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς αλιευτικού καταφυγίου στην Αλυκή της Πάρου αποτέλεσε για χρόνια ένα όνειρο ζωής και πάγιο αίτημα των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, των επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλων όσων επιθυμούσαν να προσεγγίζουν το λιμάνι της από την θάλασσα.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, συνεχίζοντας την προσπάθεια και τον αγώνα των προηγούμενων διοικήσεων, πέτυχε με συντονισμένες προσπάθειες να ξεπεράσει χρονίζοντα εμπόδια και προβλήματα και να προχωρήσει με τις Τεχνικές Υπηρεσίες τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδίους πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου.

Η υλοποίηση του έργου και αφού υπερκεράστηκαν τα όσα προβλήματα προέκυψαν στην πορεία, προχωράει με γοργούς ρυθμούς και βρίσκεται πλέον στο τελικό της στάδιο καθώς σήμερα τοποθετούνται τα πρώτα μπλόκια.

Το νέο σύγχρονο και λειτουργικό αλιευτικό καταφύγιο της Αλυκής, ένας στρατηγικής σημασίας λιμένας για την περιοχή αλλά και όλου του νησιού της Πάρου, θα παρέχει σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις στους αλιείς, θα συμβάλει στον ασφαλή ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, ήτοι την αλιεία.

Επιπλέον, το έργο είναι ενταγμένο στο γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου Πάρου για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού καθώς ο εξωραϊσμός της περιοχής και η δυνατότητα προσέγγισης σκαφών αναψυχής από τη θάλασσα, αναμένεται να στηρίξει τον τουρισμό και την τουριστική επιχειρηματικότητα της τοπικής κοινωνίας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τοπική κοινωνία, που συνδράμει με την υπομονή και ανεκτικότητα της στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου.

alieyt kataf alyki 2

 

Στην κατηγορία: Πολιτική

Ομιλία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στο 15ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Σύρο

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, κατά τη διάρκεια του 15ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που διεξάγεται στη Σύρο, υπό τον τίτλο: Νότιο Αιγαίο: Οι Κυκλάδες στην Πρώτη Γραμμή.

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι κοινό μυστικό, ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, όποια χρονική περίοδο και αν σημειώθηκε και με τις όποιες επιδόσεις της, υπήρξε «άναρχη», δηλαδή είχε χαρακτηριστικά συγκυριακά, ευκαιριακά και αποσπασματικά. Τη χαρακτήριζε ο μη προγραμματισμός, η έλλειψη συνεκτικότητας και η απουσία συνέργειας των παραγόμενων έργων. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για μια ανάπτυξη, στην καλύτερη περίπτωση «ευάλωτη» στην προοπτική, στις παθογένειες, στους κινδύνους και τους αστάθμητους παράγοντες και στην χειρότερη εκδήλωσή της στρατηγικά καταστροφική.

Βρεθήκαμε, λοιπόν, στην ανάγκη να εκπονήσουμε ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, το οποίο άλλωστε ήταν ούτως ή άλλως στις προγραμματικές μας προθέσεις. Ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, το οποίο για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες διατυπώθηκε, κατατέθηκε και εγκρίθηκε, ως ο πρώτος οργανωμένος στρατηγικός σχεδιασμός με στόχους και έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Το θεωρούμε βάση για συζήτηση και διεκδικούμε από όλους εσάς τον εμπλουτισμό του και την αναθεώρησή του, ώστε να πάρει «σάρκα και οστά».

Το σχέδιό μας υπακούει στην ανάγκη της βιωσιμότητας, στην ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα ενώ παράλληλα εξυπηρετεί το πολιτικό μας αίτημα για δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Μιλούμε για μια ανάπτυξη που διαχέει τα οφέλη της στην κοινωνία και που διαχειρίζεται προς όφελος της κοινωνίας κάθε πεδίο εκδήλωσής της. Από την αξιοποίηση των υποδομών και των δικτύων και της δημόσιας περιουσίας έως την χρήση όλων των δυνητικών χρηματοδοτικών πηγών, του Π.Δ.Ε. – ως βασικής πηγής, του σχεδίουΓιούνκερ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Εν κατακλείδι, το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης φιλοδοξεί να συνδυάσει οργανωμένα, συντονισμένα και υπεύθυνα τον στρατηγικό στόχο της δίκαιης, βιώσιμης και δημοσιονομικά ασφαλούς ανάπτυξης με το σύνολο των πρόσφορων πιθανών εργαλείων για την επίτευξή της.

Εδώ θα ήταν υποκριτικό να μην επισημανθεί ότι τα διατιθέμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις του ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος «πάσχουν». Και «πάσχουν» διότι κατά μείζονα λόγο, δεν διαπνέονται από την αρχή της ισότιμης και ισόρροπης αντιμετώπισης όλων των εθνικών οικονομιών της ευρωζώνης. Αντιθέτως, δίνουν κάθε περιθώριο σε κάποιες οικονομίες να ευημερούν σε βάρος άλλων που πλήττονται και φέρουν συχνά το χαρακτήρα «συνδρομής», «ενίσχυσης» ή «βοήθειας» ενώ στην ουσία υπακούουν σε συσχετισμούς εξουσίας, ισχύος και συμφερόντων. Συνεπώς, πέραν της παραγωγικής και έλλογης αξιοποίησης αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι, προφανώς, δική μας ευθύνη, πρέπει να διεκδικούμε χωρίς ενδοιασμούς, συστηματικά και επίμονα την αύξησή τους αλλά κυρίως την ανατροπή αυτής της ανισορροπίας, ούτως ώστε, να καταγράφεται η χώρα μας στις πρότυπες χώρες της Ευρώπης ως προς τις κοινωνικές παροχές, την ακμαία πραγματική οικονομία και εν τέλει η οικονομία μας να προσεγγίσει τους δείκτες των χωρών που ευημερούν και όχι να καταγράφεται στους παρίες του ευρωσυστήματος.

Με άλλα λόγια, χωρίς αυτήν την, στρατηγικού χαρακτήρα, διεκδίκηση, της σύγκλισης της οικονομίας μας με τις ακμάζουσες οικονομίες, οι θυσίες μας κινδυνεύουν να έχουν ελάχιστη απόδοση και το απειλητικό ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης ή ακόμη και χρεοκοπίας είναι υπαρκτό. Η διεκδίκηση αυτή δεν μπορεί να έχει άλλο περιεχόμενο τελικώς, παρά την επίμονη άρνηση των πολιτικών της λιτότητας. Οι ισχυροί εταίροι - δανειστές μας πρέπει να δεχτούν και να παραδεχτούν την αποτυχία των συνταγών τους, ακόμη και αν προσκαίρως επιβεβαιώνονται, διότι, είναι πια φανερό, ότι ακόμη και αν «ανακουφίζουν» τις οικονομίες και τις τράπεζές τους, απομακρύνονται καθημερινά από το ευρωπαϊκό όραμα και -το χειρότερο- στρώνουν το δρόμο στις χειρότερες εκδηλώσεις συνύπαρξης, το φασισμό, το ρατσισμό και την οριστική άρνηση της σύγχρονης δυτικής αστικής δημοκρατίας και των αρχών της.

Και ναι, όσο και αν μοιάζει περίεργο και αντιφατικό, εμείς που ονειρευτήκαμε το επόμενο ιστορικά στάδιο της Γαλλικής Επανάστασης, δηλαδή την σοσιαλιστική προοπτική, βρισκόμαστε σήμερα οι πρώτοι που πρέπει να υπερασπιστούμε τις λεγόμενες «αστικές» ευρωπαϊκές αξίες, αφού η ίδια η Ευρώπη φαίνεται, δυστυχώς, να αμφισβητεί τον εαυτό της. Γιατί έχουμε επίγνωση της ιστορικής συνέχειας αλλά και των ιστορικών κινδύνων. Αλλά και της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας.
Ακολουθήσαμε, λοιπόν, τον ευρωπαϊκό δρόμο για λόγους και αξιακούς αλλά και εκ των συνθηκών – εξ ανάγκης, εάν το θέλετε. Και στη βάση αυτής της επιλογής συνθηκολογήσαμε, συμβιβαστήκαμε, επιβιώσαμε και προχωρούμε.

Αλλά δεν αφομοιωθήκαμε.

Και αυτό είναι που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον. Δεν αναγνωρίσαμε ποτέ την «ιδιοκτησία» μας επί της πολιτικής που ακολουθήθηκε. «Τι σημασία έχει» θα πουν κάποιοι, αφού αυτό κάνατε.

Μεγάλη σημασία θα πω εγώ ότι έχει. Είναι άλλο να κάνεις μία, επώδυνη, αναγκαία για τη ζωή σου, επέμβαση -μια μεταμόσχευση ας πούμε- και άλλο να εκθειάζεις ή ακόμη και να ευγνωμονείς την ασθένειά σου. Ας εξηγηθούμε, λοιπόν, με τους εαυτούς μας αλλά με το λαό που μας εμπιστεύθηκε

Πρώτα ως προς την πολιτική που εφαρμόσαμε.

Είμαστε υποχρεωμένοι αλλά και δεσμευμένοι μετά την «συμφωνία» λέω εγώ, «ήττα» λένε κάποιοι άλλοι, του καλοκαιριού του 2015, αλλά και από την ψήφο του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβριο του 2015, που μας εμπιστεύθηκε και μας ανέθεσε να υλοποιήσουμε αυτή τη συμφωνία.

Κάναμε ότι μπορούσαμε για να ανακουφίσουμε τα αδύναμα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα αλλά και να πιάνουμε τους στόχους που μας οδηγούν έξω από τα μνημόνια.

Αναφέρω μερικά απ’ αυτά

• Μείωση της ανεργίας από 27% σε 20%.

• Οι προσλήψεις στο δημόσιο θα γίνονται με σχέση 1 προς 1, δηλαδή ένας φεύγει ένας προσλαμβάνεται (από 1 προς 5, που ήταν και επιμένει να το επαναφέρει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης).

• Δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

• Φροντίδα των ευρισκόμενων σε χειρότερη οικονομική θέση με την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

• Καθιέρωση και συνεχή επέκταση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα.

• Επαναπρόσληψη όλων, που άδικα και αντισυνταγματικά απολύθηκαν.

• Την 13η σύνταξη που δώσαμε το 2016 και τα επιδόματα το 2017 στους αδύναμους συμπολίτες μας.

• Θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουμε νομοθετήσει.

Τέλος, παρόλη την καταστροφολογία που συστηματικά καλλιεργούν συγκεκριμένοι κύκλοι, τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται αποδεικνύουν πως η οικονομία έχει εισέλθει στο δρόμο της ανάκαμψης. Και η πιο τρανή απόδειξη είναι πως το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε άνοδο 2,3%, ποσοστό που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από το 2014. Και το σημαντικό είναι πως η ενίσχυση του ΑΕΠ στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και την ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών, κάτι το οποίο σημαίνει πως έχει ενταθεί το ενδιαφέρον των ξένων γα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και από την άλλη πλευρά πως οι εγχώριες επιχειρήσεις διευρύνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό.

Πόσο καλά τα κάναμε κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συγκριθούμε και με τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που δυστυχώς δεν υπήρχαν, ούτε κατατέθηκαν, αλλά και ακόμα τις περιμένουμε.

Αυτή η αναγκαστική πολιτική που εφαρμόσαμε δεν πρέπει και κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί κιόλας να πάρει «μονιμότητα» και να επηρεάσει αρνητικά τα βασικά ιδεολογικά, πολιτικά, κινηματικά και οραματικά στοιχεία της Ριζοσπαστικής, της δικής μας Αριστεράς, όλα αυτά που μας κράτησαν ζωντανούς και μας εμπνέουν 100 χρόνια τώρα, δυνάμωσαν τους δεσμούς μας με τον Λαό, είναι αυτά που μας οδήγησαν και στην Κυβέρνηση.

Και τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι.

Δεν θα αναρωτιόμαστε και «τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους» αλλά ούτε και θα νομίζουμε ότι υπάρχει «ανοικτό παράθυρο προς τον παράδεισο». Θέλει μεγάλο αγώνα μαζί με τον ελληνικό λαό να κτίζουμε καθημερινά τη Χώρα, τη ζωή μας, την οικογένειά μας. Γιατί το γκρέμισμα είναι εύκολο και γρήγορο ενώ το κτίσιμο είναι δύσκολο και αργό.

Πάμε λοιπόν να δώσουμε πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο στη στρατηγική της Ανάπτυξης.

Πρώτο μέλημά μας είναι εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, θα πρέπει να προσελκύσουμε και άλλα κεφάλαια, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί η αποεπένδυση που συντελέστηκε τα χρόνια των μνημονίων, λειτούργησε τόσο αρνητικά στην παραγωγική βάση της χώρας, που τα καθιστούν ακόμη πιο απαραίτητα.

Για να γίνει όμως αυτό οι όροι πρέπει να είναι καθαροί:

- Σεβασμός στους νόμους του κράτους

- Εφαρμογή όλων των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας

- Σεβασμός στα δικαιώματα και αποδοχές που παρέχουν αξιοπρεπή ζωή

Ταυτόχρονα θα φροντίσουμε για υγιή ανταγωνισμό, διαφάνεια στις συναλλαγές, μείωση της γραφειοκρατίας και άρση όποιων εμποδίων δημιουργούν δυσλειτουργίες, καθαρό και καίριο χτύπημα σε φαινόμενα διαφθοράς και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

Τέλος το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντί να λειτουργεί ως υποστηρικτικός βραχίονας της πραγματικής οικονομίας – διατηρώντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του – αυτονομήθηκε και λειτούργησε ανταγωνιστικά προς την πραγματική οικονομία. Το χρήμα αντί να αντικρίζει αγαθά, γίνεται αγαθό και αντικρίζει τον εαυτό του. Έτσι προκύπτουν ευκολότερα κέρδη για τους ενδιαφερόμενους.

Αυτή η λειτουργία πρέπει επειγόντως να επαναρυθμιστεί, όμως αυτό αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Αλλά πάντοτε υπάρχουν, πιστεύω, τα περιθώρια στις εθνικές Κυβερνήσεις, ακόμα και των πιο αδύνατων κρατών, να παρέμβουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Ενδέχεται μάλιστα, αυτή η παρέμβαση να είναι η διέξοδος για τις αδύναμες χώρες ώστε να ανακτήσουν την οικονομική και κατ’ επέκταση την εθνική τους κυριαρχία.

Δεύτερο μέλημά μας είναι ποιες δυνάμεις θα συμμετάσχουν

Πιστεύω ότι η Παραγωγική ανασυγκρότηση θα πρέπει να στηριχθεί και να πραγματωθεί από τον Δημόσιο Τομέα, τον Ιδιωτικό, την Κοινωνική οικονομία, την συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Κανείς από αυτούς τους τομείς δεν θα έχει την αποκλειστικότητα, όπως και κανένας δεν θα αποκλείεται.

Κάθε φορά θα κρίνεται από την αποτελεσματικότητα και τον βαθμό εξυπηρέτησης του Δημόσιου συμφέροντος και κυρίως του Ελληνικού Λαού.

Θα πρέπει να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, που θα δίνει την δυνατότητα στις «χρήσιμες» επενδύσεις κάθε είδους, δημόσιες - ιδιωτικές - μικτές, να πραγματοποιούνται γρήγορα και σε πλήρη συνδυασμό και αρμονία με τα προστατευόμενα δημόσια αγαθά, όπως είναι το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά ή η δημόσια περιουσία. Θα πρέπει να εξεταστεί ο κομβικός ρόλος του «ισοζυγίου», τον οποίο η αγκυλωματική σημερινή λειτουργία αγνοεί επιδεικτικά. Δηλαδή, ως απλοϊκό παράδειγμα, αν πρέπει, αν χρειάζεται, ξεριζώνω κάποια δέντρα από ένα σημείο με την ταυτόχρονη υποχρέωση να τα μεταφέρω -ή να φυτέψω καινούρια- σε ένα άλλο σημείο. Ή απαιτώ την ανάδειξη, συντήρηση, φύλαξη αρχαιολογικών ευρημάτων σε μια περιοχή, από την απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης της.

Για τις Κυκλάδες

Όπως ανέφερα προηγούμενα, βασικό στοιχείο του Στρατηγικού σχεδίου Ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου.

Για τις Κυκλάδες, όταν αναφερόμαστε σε στρατηγικά πλεονεκτήματα αναφερόμαστε στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα (πρωτογενή και δευτερογενή), στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη ναυπηγική τέχνη αλλά και στο ανθρώπινο κεφάλαιο – τους νεότερους αλλά και μεγαλύτερους επιστήμονες, επιχειρηματίες και ανθρώπους του μόχθου. Μιλάμε για τομείς δηλαδή που αναπτυσσόμενοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση, όχι μόνο των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου γενικότερα, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Ταυτόχρονα πρέπει να τονίσουμε την επιλογή της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις βασικές υποδομές σε όλες τις περιφέρειες, ώστε να αποκεντρωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και να πάψει να αποτελεί προνόμιο μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων.

Παραλλήλως, οι ίδιοι οι Κυκλαδίτες πρέπει να αναστοχαστείτε πάνω σε σχέδια και προτάσεις που θα βασίζονται στις συνέργειες της γειτνίασής σας.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα να λειτουργήσει ως ενιαίο παραγωγικό και αναπτυξιακό κέντρο.

Για παράδειγμα η «κυκλική οικονομία» αξιοποιεί «άχρηστα» υλικά που οδηγούνται για καταστροφή ως απορρίμματα. Σε κάθε νησί δημιουργούμε «πράσινο σημείο» όπου γίνεται διαλογή και τα εργοστάσια επεξεργασίας και αξιοποίησης γίνονται κάθε ένα-δύο ή και περισσότερα νησιά, ανάλογα των ποσοτήτων που παράγονται.

Η εξοικονόμηση του νερού πρέπει να μελετηθεί σαν ενιαίο πρόβλημα με βάση τις συνολικές ανάγκες και να δοθεί ενιαία λύση

Στον αγροτοδιατροφικό τομέα όπου με βάση τις συνθήκες εξαρτάται η παραγωγή, μπορούν να υπάρξουν σοβαρές συνέργειες μεταξύ των παραγωγών σε κάθε νησί.
Να λειτουργήσετε ως μία μεγάλη πόλη. Να απομακρυνθείτε από λογικές ψευδεπίγραφης αυτάρκειας και να αναζητήσετε ποιοτικές συμπληρωματικές λειτουργίες.

Μια τέτοιου είδους απόφαση θα γεννήσει αμέσως την ανάγκη άμεσης επικοινωνίας και συγκοινωνιακής διασύνδεσης και μέσω αυτής θα ακολουθήσουν όλες οι πιθανές δραστηριότητες, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές. Θέλω να θεωρείτε δεδομένη την συνδρομή της κυβέρνησης σε κάθε τέτοια ή άλλη δημιουργική και λειτουργική πρόταση.

Άλλωστε, με αφορμή την επίσκεψή μου εδώ, ξαναθυμήθηκα ότι και η ελληνική μυθολογία μαζί σας παρέδωσε στους αιώνες: νύμφες που εξόργισαν τον Ποσειδώνα και τις μεταμόρφωσε σε νησιά, που σχηματίζουν όλα μαζί έναν κύκλο. Για να πει πολύ αργότερα ο Ελύτης για την κοινή σας μοίρα και την απαράμιλλη κυκλαδίτικη ομορφιά: «πέτρινοι τοίχοι και κύματα χέρι - χάρι».

Αφήνω στους επόμενους ομιλητές να αναλύσουν ο καθένας στον τομέα του τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που υλοποιεί η κυβέρνησή μας.

Σας ευχαριστώ».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ

6 Ιουνίου2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« June 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30