Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 - ParosIn.gr

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Ώρα 19:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ώρα 07:30 Όρθρος

Ώρα 08:30 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Το απόγευμα της παραμονής μετά τον Εσπερινό θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους πιστούς, εδέσματα, γλυκίσματα και παριανά κρασιά με συνοδεία τοπικής μουσικής με τους: Μένεγο, Γιάννη Κατσαρό και Κώστα Πατέλη.

Χορηγοί:

Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου

Αρτοποιοί: Στέλιος Αλιπράντης, Νίκος Ραγκούσης, Χρήστος Ζουμής

Εστιατόριο Μένιος Αποστολίδης

Κατάστημα ενδυμάτων «Αθηνά»

Κάβα, Γ. Ραγκούσης & ΣΙΑ Α.Ε. - Αριστείδης Δαφερέρας

Στην κατηγορία: Κοινωνία
Στην κατηγορία: Κοινωνία

Η συμμετοχή σας θα αλλάξει το μέλλον των ζώων στο νησί μας

Κυριακή 27 Μαΐου 2018 από τις 12.00 έως τις 16.30 στο Open Garden στη Nάουσα

Οι ΦΕΠ έχουμε 4 χρόνια δράσης και ένα όραμα.

Όχι αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα στο νησί μας.

Μια καλύτερη ζωή αξίζει σε όλα τα πλάσματα του πλανήτη.

Οι 3 άξονες δράσης μας είναι:

Στειρώσεις
Εκπαίδευση και ενημέρωση
Συστάσεις και καταγγελίες

Το 70% των αδέσποτων προέρχεται από τα δεσποζόμενα ζώα. Για να στειρώνονται συστηματικά τα κατοικίδια αδέσποτα και μη, δημιουργήσαμε και λειτουργεί καθημερινά στη Νάουσα το Κτηνιατρείο μας.

Ένα πρωτοπόρο και μοναδικό έργο πανελλαδικά που έγινε αποκλειστικά από δωρεές και εθελοντική εργασία.

Το κτηνιατρείο ΦΕΠ δέχεται και προσφέρει υπηρεσίες σε ΟΛΑ τα κατοικίδια ζώα - όχι μόνο τα αδέσποτα. Όμως τα έσοδά του προορίζονται αποκλειστικά για την περίθαλψη των αδέσποτων.

- Στόχος του Κτηνιατρείου μας είναι να μπορούμε να στειρώνουμε τα «ημι-δεσποζόμενα» ζώα που είναι αλυσοδεμένα στα χωράφια, που γεννάνε ανεξέλεγκτα και βρίσκουμε τα κουτάβια τους στους κάδους.

- Στόχος του Κτηνιατρείου μας είναι να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες με συμβολική τιμή ή και δωρεάν στους σκύλους και γάτες των ασθενών οικονομικά ομάδων.

- Στόχος του είναι οι καλές και προσιτές οικονομικά υπηρεσίες στα δεσποζόμενα ζώα ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε τα αδέσποτα.

Δυστυχώς στη συνείδηση των πολιτών κυριαρχεί η λανθασμένη αντίληψη ότι «καλός φιλοζωικός σύλλογος» είναι αυτός που περισυλλέγει ζώα και εκτελεί τα καθήκοντα του «μπόγια».

Η περισυλλογή των ζώων που κάποιοι εγκαταλείπουν συστηματικά -χωρίς άλλες δράσεις- δεν μειώνει τα αδέσποτα.

Είμαστε ΟΛΟΙ εθελοντές που ουσιαστικά υποκαθιστούμε την πολιτεία χωρίς βοήθεια από αυτήν, σε αντίξοες συνθήκες και δεν είναι υποχρέωσή μας η περισυλλογή των αδέσποτων.

Απαιτείστε από τους υπεύθυνους αυτό το έργο που σύμφωνα με το Νόμο είναι ο Δήμος.

Στις 27 Μαΐου 2018 έχουμε εκλογές. Χρειαζόμαστε όλους σας, χρειαζόμαστε μια μεγάλη ομάδα για να ΔΙΟΙΚΕΙ, να οργανώνει δράσεις, να διεκδικεί, να συντονίζει και να καθοδηγεί τους εθελοντές, να προωθεί την ενεργό συμμετοχή, να κινητοποιεί τις αρχές, να καταγγέλλει τους βασανιστές των ζώων.

Η συμμετοχή σας στις εκλογές μας -είτε στην διοικητική ομάδα είτε με την ψήφο σας- θα μας δώσει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε.

Garden Party με μπουφέ - κρασί και κάλπη

Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018από τις 12:00 έως τις 16.30 στο OPEN GARDEN Restaurant στη Νάουσα.

Σας περιμένουμε

στο Οpen Garden Restaurant στη Νάουσα

12.00 - 16.30

Μπουφές, κρασί και κάλπη!

Γιορτάζουμε
4 χρόνια ΦΕΠ και
1 χρόνο Κτηνιατρείο ΦΕΠ
αλλά... θα κάνουμε και
εκλογές για νέο Δ.Σ.

Tηλέφωνα επικοινωνίας:

ΦΕΠ 22840 55 055 ή 6940866215

Open Garden Restaurant 22840 51433

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

https://www.facebook.com/fepvet/

https://www.facebook.com/animalwelfare.paros

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Αρ. Πρ. 6968 / 17-05-2018

Προς:

α) Τακτικά Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής (όπως ο συνημμένος πίνακας αποδεκτών)

Κοιν.:

α) Αναπληρωματικά μέλη (όπως ο συνημμένος πίνακας αποδεκτών)

β) Ιστοσελίδα του Δήμου

γ) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Δ- Πάρου

Πρόσκληση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πάρου σε τακτική συνεδρίαση.

Παρ.6 άρθρο 75 Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Καλείσθε την 21η Μαΐου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:30 να προσέλθετε στο Δημοτικό Κατάστημα στην Παροικία σε τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα ημερησίας διάταξης:

Θέμα 1ο: Τρίτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος οικονομικού έτους 2018

Θέμα 2ο: Έγκριση πραγματοποίησης δαπανών και διάθεσης ισόποσων πιστώσεων σε βάρος διαφόρων κωδικών του προϋπολογισμού εξόδων του οικονομικού έτους 2018

Θέμα 3ο: Έγκριση της πραγματοποίησης πολυετών δαπανών και διάθεσης ισόποσων πιστώσεων σε βάρος διαφόρων κωδικών του προϋπολογισμού εξόδων του οικονομικού έτους 2018

Θέμα 4ο: Έγκριση τροποποίησης πολυετών δαπανών και διάθεσης ισόποσων πιστώσεων σε βάρος του προϋπολογισμού εξόδων του οικονομικού έτους 2018

Θέμα 5ο: Κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2019-2021 του Δήμου Πάρου

Θέμα 6ο: Αποδοχή δωρεάς του Φραντζεσκάκη Νικολάου προς το Δήμο Πάρου

Θέμα 7ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης για την άσκηση ενδίκων μέσων για την είσπραξη οφειλών υπέρ του Δήμου Πάρου

Θέμα 8ο: Καθορισμός όρων της δημόσιας, μειοδοτικής, φανερής και προφορικής δημοπρασίας για την εύρεση και μίσθωση ακινήτου ως χώρου στάθμευσης, στη θέση «Περιφερειακός Παροικίας», στη Δημοτική Κοινότητα Πάρου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου Πάρου

Θέμα 9ο: Καθορισμός όρων της δημόσιας, μειοδοτικής, φανερής και προφορικής δημοπρασίας για την εύρεση και μίσθωση ακινήτου ως χώρου στάθμευσης, πλησίον της παραλίας «Χρυσή Ακτή», στη Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου Πάρου

Θέμα 10ο: Καθορισμός όρων της δημόσιας, μειοδοτικής, φανερής και προφορικής δημοπρασίας για την εύρεση και μίσθωση ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πάρου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου Πάρου

Θέμα 11ο: Έγκριση πρακτικών της δημόσιας, πλειοδοτικής, φανερής και προφορικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στη θέση «Κακάπετρα- Αμμουδάρες» της Δημοτικής Κοινότητας Πάρου του Δήμου Πάρου

Θέμα 12ο: Έγκριση του από 16-05-2018 πρακτικού Νο 2 (αποσφράγιση και έλεγχος δικαιολογητικών κατακύρωσης των προσωρινών αναδόχων) συνοπτικού διαγωνισμού για τη δημόσια σύμβαση προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια οικοδομικών υλικών» του Δήμου Πάρου

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

Μάρκος Ι. Κωβαίος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Τακτικά Μέλη

1. Μάρκος Κωβαίος

2. Χριστόφορος Χρήστος

3. Σαρρή - Παπακυρίλλου Θεοδώρα

4. Μαρινόπουλος Αθανάσιος

5. Μαλινδρέτος Χαράλαμπος

6. Χανιώτη Μαρία

7. Βλαχογιάννης Χρήστος

Αναπληρωματικά μέλη

1. Πετρόπουλος Ιωάννης

2. Τριπολιτσιώτης Γεώργιος

3. Λουκής Γεώργιος

4. Ροκονίδας Κωνσταντίνος

 

Στην κατηγορία: Πολιτική

Το πολιτικό αποτύπωμα της κουτσουρεμένης συνεδρίασης και της «χρήσιμης χείρας» της Ελληνικής Αυγής, δε θα σβήσει με λάσπη και ψεύδη, κ. Χατζημάρκο

Παρακολουθούμε τον περιφερειάρχη και κάποια μέλη της Περιφερειακής Αρχής να επιδίδονται σε μια σκυταλοδρομία δηλώσεων με δραματικό ύφος, προσβλητικό περιεχόμενο, διανθισμένες με αρχαιοπρεπείς λέξεις και ρητά(!), να συνεχίζουν να λασπολογούν και να απαξιώνουν τη μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το πολιτικό αποτύπωμα της κουτσουρεμένης συνεδρίασης και της «χρήσιμης χείρας» της Ελληνικής Αυγής, δεν διστάζουν μέχρι και να διαστρεβλώσουν γραπτά κείμενα της αντιπολίτευσης: Για όποιον γνωρίζει απλή ανάγνωση στα νέα ελληνικά είναι προφανές ότι η κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων και των ανεξάρτητων Περιφερειακών Συμβούλων αφορούσε στην οριακή απαρτία της συνεδρίασης με τη συμμέτοχη της Ελληνικής Αυγής.

Επί της ουσίας, καμιά απάντηση στα όσα καταλογίζει στον Γ. Χατζημάρκο σχεδόν το σύνολο της μειοψηφίας, κανένας σεβασμός στις διαδικασίες και στο δημοκρατικό διάλογο καθώς ο Κλεισθένης απαιτούσε μια ειδική συνεδρίαση όπου όλες οι παρατάξεις αλλά και οι φορείς του τόπου θα έπρεπε να τοποθετηθούν.. πολύ πριν τις 14 Μαΐου που εισήχθη ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με πλειάδα άλλων θεμάτων, καθώς στις προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών το Νότιο Αιγαίο ήταν απόν!

Μόνο ο περιφερειάρχης τοποθετήθηκε στο συνέδριο της ΕνΠΕ.. φυσικά για τον εαυτό του γιατί δεν έλαβε καμιά «λευκή επιταγή» από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όσο δε για τις κατηγορίες περί υπονόμευσης, ας αναζητήσει τις ευθύνες στη δική τους ανικανότητα και προχειρότητα με την οποία διαχειρίζονται μείζονα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των νησιών μας..

Οι ημερομηνίες που επικαλούνται (τα deadline των προγραμμάτων) αποτελούν πλέον πάγια δικαιολογία τους και αυτό έχει δυο ερμηνείες: Είτε γιατί δεν μπορούν τελικά να διαχειριστούν τη διοίκηση της Περιφέρειας, είτε γιατί αποτελεί τακτικισμό τους η υποβολή την τελευταία στιγμή προτάσεων αλλά και διεθνών διαγωνισμών στα αρμόδια όργανα που είναι το Π.Σ. και η ΟΕ (βλ. Φράγμα Γαδουρά, Led).

Και για να σταματήσει το παραμύθι, γιατί η κοινωνία δεν τρώει κουτόχορτο: τα έργα ύψους €3.5 εκ που εγκρίθηκαν για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ μπορούσαν να έλθουν σε προηγούμενη συνεδρίαση, άλλωστε είχαν σχεδόν 4 χρόνια για να τα ωριμάσουν! Είτε να δοθεί από τον περιφερειάρχη παράταση της προκήρυξης του συγκεκριμένου μέτρου του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου. Το έχει κάνει πλείστες φορές και άρα γνωρίζει τη διαδικασία!!

Ας σταματήσει εδώ το κατρακύλισμα του Γ. Χατζημάρκου κι ας αναλάβει τις ευθύνες του ως ένας δημοκρατικά εκλεγμένος περιφερειάρχης ασκώντας διοίκηση με σεβασμό στα όργανα και στους θεσμούς.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» και «Νησιωτική Ανατροπή»

Μαχαιρίδης Γ.
Σπύρου Μπ.

Οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι

Κουνάκης Π.
Ανανίας Αγγ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17.05.2018

 

Στην κατηγορία: Ν. Αιγαίο
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 17:57

Πρόγραμμα εορτής Αγίων Πάντων

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ

ΕΟΡΤΗ ΑΓ. ΠΑΝΤΩΝ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Τὴν Kυριακὴ 3 Ἰουνίου ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει Πάντας τοὺς Ἁγίους. Τὴν ἡμέρα αὐτὴ πανηγυρίζει καὶ ὁ ναὸς τῶν Ἁγίων Πάντων στὴν ὁμώνυμη Κορυφὴ τοῦ νησιοῦ.

Τὸ πρόγραμμα τῶν ἀκολουθιῶν θὰ ἔχῃ ὡς ἑξῆς:

Στὶς 7.00΄ τὸ ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου, 2 Ἰουνίου θὰ γίνῃ πανηγυρικὸς Ἑσπερινός.

Τὸ πρωῒ τῆς Κυριακῆς, θὰ γίνῃ ὁ ὄρθρος μὲ τὴν θεία Λειτουργία.

Ἡ ὅλη ἀκολουθία θὰ ἀρχίσῃ στὶς 5.00΄ π.μ. καὶ θὰ τελειώσῃ κατὰ τὶς 10.15΄ π.μ. περίπου.

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΩΣΤΟΥ

Κώστος 17-5-2018

Αρ.πρωτ.: 6996

Προς:

Τα μέλη του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κώστου

Κοιν/ση:

κ. Εμμανουήλ Μαλαματένιο, Αντιδήμαρχο Πάρου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κώστου προσκαλεί τα μέλη του Συμβουλίου σε τακτική συνεδρίαση στις 22/5/2018 ημέρα Τρίτη και ώρα 09.00 π.μ. στο Τοπικό Κατάστημα, για συζήτηση και γνωμοδότηση στο παρακάτω θέμα:

1. Γνωμοδότηση Τοπικού Συμβουλίου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που αφορούν: Τροποποίηση της Α.Π. 177360/18.12.2014 Α.Ε.Π.Ο. του έργου «ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 218,5 MW (95 Α/Γ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ».

Η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κώστου

Ειρήνη Ρούσσου

Στην κατηγορία: Πολιτική

Την περασμένη Παρασκευή (11/5/18) στο γραφείο του Ενοριακού Ναού των Ταξιαρχών πραγματοποιήθηκε μια σημαντική άτυπη σύσκεψη διερευνητικών προθέσεων με παρόντες τον πατέρα Σπυρίδωνα Φωκιανό, τον πρόεδρο της ΚΔΕΠΑΠ Θανάση Μαρινόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς Πέτρο Αυλήτη, τον συγγραφέα και πρώην εκπαιδευτικό Παναγιώτη Πατέλλη, τον πρώην πρέσβη Θεόδωρο Καραβία, τους τοπικούς συμβούλους Παροικιάς Μένεγο Μαύρη και Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, τον πρώην υπάλληλο της ΑΤΕ Σταμάτη Σπανό, τον τοπογράφο και Ταμία του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Βαγγέλη Πέντζα και τον πρώην δήμαρχο Κώστα Αργουζή.

Αντικείμενο της σύσκεψης αυτής ήταν η διερεύνηση προθέσεων για τη στήριξης μιας μεγάλης προσπάθειας επισκευής και αποκατάστασης τριών παρεκκλησίων της Παροικιάς με την οικονομική στήριξη όλων των φορέων και των κατοίκων της πρωτεύουσας του νησιού μας.

Πρόκειται για τα παρεκκλήσια της Παναγίας του Σταυρού και της Αγίας Άννας που εφάπτονται του Ενετικού Κάστρου και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Χαμάρτου) στην παραλία της Παροικιάς, που σάπισαν τα δοκάρια και έπεσε η στέγη.

Όλοι οι παρόντες συμφώνησαν ότι πρέπει να αναληφθεί κοινή προσπάθεια, όχι μόνο για την επισκευή και αποκατάστασή τους, αλλά και να βρεθεί τρόπο προβολής και ανάδειξής τους με τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που τα συνοδεύουν.

Στα πλαίσια αυτά, ο Σύλλογός μας φυσικά χαιρετίζει την προσπάθεια και θα την υποστηρίξει με όλα τα μέσα που μπορεί να διαθέσει.

Τα μοναδικά αυτά παρεκκλήσια πρέπει να διασωθούν με σωστή και δυστυχώς, δαπανηρή αποκατάσταση. Ο Σύλλογος μας έχει σαν μέλη και Μηχανικούς "ντόπιους" με άριστες γνώσεις της τοπικής Αρχιτεκτονικής και μπορεί να συνδράμει και σε αυτόν τον τομέα.

Για τον Σύλλογο μας επίσης, το παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, καθώς γραφιστική/αφαιρετική απεικόνιση του υπάρχει στο λογότυπό μας.

Για όλα τα παραπάνω, προτρέπουμε όλα τα μέλη μας, τους Παριανούς και τους Παροικιώτες ειδικότερα να συνδράμουν με ό,τι μπορούν να διαθέσουν υλικό, χρηματικό ή και εργασία, όταν και αν ζητηθεί.

Λεπτομέρειες και εκδηλώσεις ενίσχυσης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου

Δελτίο Τύπου

 

Στην κατηγορία: Πολιτισμός

Οι νησιωτικές δημοτικές κοινότητες που είναι αυτοτελή νησιά να λαμβάνουν, πέραν του προϋπολογισμού τους, επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, στις περιπτώσεις που ενισχύονται οι μικροί δήμοι

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση: Από τον "Καλλικράτη" στον "Κλεισθένη"»

Για να υπάρξει αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη, που είναι ένα όνειρο χρόνων και των αυτοδιοικητικών, αλλά και των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτή τη χώρα, αυτή θα πρέπει να λειτουργεί έξω από μνημονιακές πολιτικές, όπως δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση: Από τον «Καλλικράτη» στον «Κλεισθένη». Όπως επεσήμανε, «το οικονομικό παρατηρητήριο, επιβλήθηκε στις κυβερνήσεις του 2011-2012, γιατί ήθελε να ελέγξει με λεπτομέρειες τις δαπάνες της αυτοδιοίκησης. Επομένως, ένα τέτοιο παρατηρητήριο, προφανώς με μια λογική αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση δεν θα μπορεί στο μέλλον να υπάρξει και να έχει ρόλο και λόγο με τη λογική που είχε ιδρυθεί. Αυτό έχει να κάνει βεβαίως, όχι μόνο με το οικονομικό παρατηρητήριο, αλλά με τις προσλήψεις, με τις αρμοδιότητες, με τους πόρους, έχει να κάνει με μια σειρά από θέματα, τα οποία επιβάλλονται από την κεντρική κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, σε καιρούς μνημονίων, διότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει το βαθμό της αυτοτέλειας και της αυτονομίας που θα έπρεπε να έχει. Αυτό το μοντέλο πρέπει να το ξεπεράσουμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια προς το τέλος Αυγούστου 2018 και να βάλουμε προοπτική για μια τέτοια αυτοδιοίκηση, όπως την ονειρευόμαστε».

«Δεύτερο ζήτημα είναι η απλή αναλογική. Λυπάμαι πραγματικά που έχει γίνει το κεντρικό θέμα από τις δύο ενώσεις, τις ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, διότι η ΚΕΔΕ (γιατί η ΕΝΠΕ τότε δεν υπήρχε) είχε βγάλει ομόφωνη απόφαση υπέρ της απλής αναλογικής. Γιατί είχε βγάλει ομόφωνη απόφαση; Γιατί πραγματικά η αυθεντική έκφραση των τοπικών κοινωνιών και με κάποιες μικρές δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών, που ενεργοποιούνται σε κάθε τοπική κοινωνία, σε κάθε δήμο, ήθελαν να έχουν έκφραση και φωνή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό είναι το πιο δίκαιο και το πιο αυτονόητο αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι, ανεξάρτητα από κόμματα, είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, που όπως ξέρουμε κατά κανόνα δεν συμμετέχουν σε συλλογικότητες σήμερα, μέσα από όλη αυτή την κρίση η οποία έχει επέλθει στη χώρα μας. Η απλή αναλογική αποτελεί ένα μέσον να βλέπουν τον εαυτό τους και τη δυνατότητα που έχουν να εκφραστούν μέσα από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Aυτή είναι η έννοια της καθιέρωσης ενός άλλου εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίηκηση και γι’ αυτό νομίζω ότι είναι σαφές ότι θα αποτελέσει τομή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πρώτης Κυριακής, το οποίο τέθηκε, ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε: «Εγώ δεν κατανοώ πώς μπορεί να υλοποιηθεί η απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή, αλλά λέω μια τελείως προσωπική σκέψη. Εάν, παρόλα αυτά, το Υπουργείο δεχόταν να μπει απλή αναλογική, θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Δηλαδή, δεν μπορεί με 26% εάν είναι 5 οι συνδυασμοί και ο πρώτος πάρει 26% να εκλέγει και τον Δήμαρχο. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 40 – 45%, κατά τη γνώμη μου για να μπορεί να πει κάποιος ότι εκφράζει την τοπική κοινωνία. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να εκλέχθηκε με 35%, με ένα καλπονοθευτικό σύστημα με μπόνους 50 εδρών, το οποίο όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει και γι’ αυτό το αλλάξαμε. Δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί τώρα, γιατί η ψήφισή του απαιτεί 200 έδρες».

Ο Ν. Συρμαλένιος έκανε ειδική αναφορά στα νησιά, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή των Κυκλάδων, το ζήτημα με τα 4 μικρά κυκλαδονήσια που ανήκουν στον δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα μικρά νησιά αυτά έχουν χάσει όλη την χρηματοδότηση που έχουν πάρει οι δήμοι. Όπως ανέφερε: «Για τα μικρά αυτά νησιά υπάρχουν δύο λύσεις, αν το θέλουν βεβαίως και οι ίδιοι: Ή να κάνουν έναν δήμο αυτοτελή των μικρών 4 νησιών, οπότε από εκεί και έπειτα θα μπορούν να παίρνουν τις χρηματοδοτήσεις ή, εφόσον δημιουργήθηκε -και αυτό είναι πολύ σημαντικό μέσα στο νομοσχέδιο- ο προϋπολογισμός και στις δημοτικές κοινότητες, να πούμε ότι στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες που είναι αυτοτελή νησιά, να μπορεί εκτός από τον προϋπολογισμό που θα έχουν τον δικό τους, να απευθύνεται κατευθείαν και χρηματοδότηση κρατική στις περιπτώσεις που ενισχύονται οι μικροί δήμοι, νησιωτικοί ή ορεινοί».

Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε ότι δημοτικές επιτροπές διαβούλευσης στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι φορείς θα πρέπει κατά τη γνώμη του να γίνουν και στους δήμους κάτω των 5 χιλιάδων κατοίκων. «Αυτό αποδείχθηκε με τα κλιμάκια που πήγαν για το αναπτυξιακό συνέδριο. Πάρα πολλοί φορείς ήλθαν στις συναντήσεις ακόμα και σε νησιά που είναι κάτω από 5 χιλιάδες και αυτοί οι φορείς είχαν να πουν πολλά και σοβαρά πράγματα. Άρα, μπορούν να γίνουν επιτροπές διαβούλευσης στα μέτρα του πληθυσμού των δήμων αυτών, και νομίζω ότι το νομοσχέδιο πρέπει να το αποδεχθεί».

Επίσης, ανέφερε: «Έχει δίκιο ο κ. Αγοραστός που είπε για τις νησιωτικές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις ότι δεν έχουν προβλεφθεί διατάξεις ιδιαίτερα στα θέματα της εκλογής των συμβούλων στις περιφερειακές ενότητες κ.ά. Για παράδειγμα, στην περιοχή μου εκλέγεται περιφερειακός σύμβουλος από τη Σαντορίνη, ενώ δεν έχει καμία σχέση και επειδή πρέπει κάπου να τοποθετηθεί, επειδή η παράταξή του έχει πάρει αυτές τις έδρες που της αναλογούν, παίρνει την έδρα ενός ανθρώπου που έχει πάρει ως αριθμό ψήφων πολύ μεγαλύτερο από άλλους περιφερειακούς συμβούλους που εκλέγονται από άλλες περιοχές. Αυτό είναι μια αδικία, η οποία θα πρέπει να αποκατασταθεί».

16/05/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

Στην κατηγορία: Ελλάδα
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« May 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31