Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 - ParosIn.gr

Ελεύθερη συζήτηση με θέμα:

«Το άγχος στα παιδιά και τους εφήβους: τα σημάδια, οι αιτίες και οι τρόποι διαχείρισης. Ο ρόλος του ανταγωνισμού στο σχολικό περιβάλλον».

Το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 και ώρα 18:00 στην αίθουσα «Καλουδά» στην Αντίπαρο.

Διοργάνωση: Antiparos En Plo και Δήμος Αντιπάρου

 

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία

Άμεση ήταν η απάντηση του Προέδρου του Περιφερεικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και Επάρχου Περιφερειακής Ενότητας Πάρου Κωνσταντίνου Μπιζά σχετικα με το σημερινό δημοσίευμα μας (εδώ) για την κατάσταση του οδικού δικτύου Πάρου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στο σημερινό δελτίο τύπου, που ακολουθεί, ο κ. Μπιζάς κάνει μια εκτενή ενημέρωση για τη συντήρηση του οδικού δικτύου Πάρου που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

 

Πάρος, 19 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση για την συντήρηση του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ( Π.Ν.Α. )
από τον Έπαρχο της Π.Ε. Πάρου κ. Κώστα Μπιζά

Ενημερώνουμε τους συμπατριώτες μας ότι η Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων έχει συντάξει από τις αρχές του 2017, δύο μελέτες για την συντήρηση του οδικού δικτύου της Πάρου και στο επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν.

Η πρώτη μελέτη έχει τίτλο: "Συντήρηση - καθαρισμός τάφρων επαρχιακού οδικού δικτύου ν. Πάρου (2017)" με προϋπολογισμό 20.000 € με Φ.Π.Α.

Στις 15 Νοεμβρίου 2017, η Οικονομική Επιτροπής της Π.Ν.Α. ενέκρινε τον οριστικό ανάδοχο του συνοπτικού διαγωνισμού για το σχετικό έργο.

Η δεύτερη μελέτη έχει τίτλο: "Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Πάρου ( 2017 )" με προϋπολογισμό 74.400 € με Φ.Π.Α.

Στις 29 Ιανουαρίου 2018, η Οικονομική Επιτροπής της Π.Ν.Α. ενέκρινε τον οριστικό ανάδοχο του συνοπτικού διαγωνισμού και για το σχετικό έργο.

Και τα δύο έργα είναι στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης οπότε σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων αναμένεται να υλοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2018.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι στις 28 Απριλίου 2017 ενημερώθηκαν ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά, από τον Έπαρχο της Π.Ε. Πάρου, οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ότι η Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων είχε αποστείλει εκατό (100) τσουβαλάκια ψυχρής ασφάλτου για το οδικό δίκτυο της Πάρου. Το σύνολο του υλικού δόθηκε στην αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πάρου ώστε σε συνεργασία με τους Προέδρους να πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2017 η επούλωση των λακκουβών του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Είναι άλλη μια ευκαιρία με το σημερινό Δελτίο Τύπου ώστε να ευχαριστήσουμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων και τους υπαλλήλους της Τ.Υ. του Δήμου Πάρου για την αρωγή τους.

Δυστυχώς η τραγική υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, η έλλειψη μηχανικών στην Δ/νση Τεχνικών Έργων και οι συνεχείς αλλαγές στην νομοθεσία των συμβάσεων και των δημόσιων διαγωνισμών έχει ως επακόλουθο την χρονοβόρα εξέλιξη όλων των έργων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το Τμήμα Τεχνικών έργων της Π.Ε. Πάρου, στο οποίο υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος, καταγράφει τακτικά την κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου και επιθυμεί πάντοτε τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους που έχουν γνώση των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών της κάθε περιοχής.

Το Τμήμα Τεχνικών έργων της Π.Ε. Πάρου δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στο οδικό δίκτυο παρά μόνο στα πλαίσια εργολαβίας συντήρησης. Κάθε αίτημα που δέχεται, καταγράφεται, ιεραρχείται και υλοποιείται αν είναι εφικτό μόλις ξεκινήσει έργο συντήρησης του οδικού δικτύου ή εντάσσεται σε αντίστοιχη μελέτη.

Ένα επιπλέον θέμα για την ενημέρωση των συμπατριωτών μας, είναι και ο "Καθορισμός των οδών που η συντήρηση τους ανήκει στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιών της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων" (ΦΕΚ Β' 1985/10-10-2007), σύμφωνα με την α.π. 24194/15731- 22.11.2010, απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ: 4A9ZEN-A).

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση στην νήσο Πάρο έχουν καθοριστεί οι παρακάτω οχτώ (8) οδοί:

1. Παροικία (όριο σχεδίου πόλης) - Λεύκες - Όρμος Π. Λιβάδι, μέσω Μαραθίου, Αρχιλόχου και Μάρπησσας.

2. Παροικία (όριο σχεδίου πόλης) - Χριστός - Νάουσα (όριο οικισμού).

3. Παροικία (όριο σχεδίου πόλης) - Αγγαιριά - Μάρπησσα.

4. Παροικία (όριο σχεδίου πόλης) - Πούντα από υπ' αριθμ. 3 Επαρχ. Οδού.

5. Νάουσα (όριο οικισμού) - Μάρπησσα.

6. Γέφυρα Χειρόλακκος σε υπ' αριθμ. 2 Επαρχ. Οδό.

7. Αρχίλοχος - Μάρμαρα - Μάρπησσα.

8. Αγ. Υπακοή - Κώστος - Απάτι.

Για όποιον επιθυμεί περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες (αποτύπωση σε χάρτη των παραπάνω σημείων) και για την εξέλιξη των μελετών και των εργολαβιών μπορεί να απευθύνεται στο Τμήμα Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πάρου.

 

 

Στην κατηγορία: Πολιτική

Πάρος 19/04/2018

Α.Π.: 1074

ΘΕΜΑ: Σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 255-257 και 268 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και τις διατάξεις του άρθρου 3 του ΦΕΚ Β’ 1492/2007, σας προσκαλούμε σε δημόσια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π., που θα γίνει την 23η Απριλίου 2018 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Θέμα 1ο: Έγκριση αποστολής πινάκων για την κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2021 του υποτομέα S1313 «Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Θέμα 2ο: Έγκριση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Θέμα 3ο: Έγκριση αθλητικών εκδηλώσεων.

Θέμα 4ο: Έγκριση παραχώρησης χώρων.

Θέμα 5ο: Θέματα που αφορούν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου «Γιάννης Γκίκας».

Θέμα 6ο: Απόφαση σε αίτημα της AEGEAN FILM FESTIVAL.

Θέμα 7ο: Έγκριση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης, δέσμευση πίστωσης προϋπολογισμού της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

Θέμα 8ο: Ανανέωση σύμβασης συντήρησης λογισμικού μισθοδοσίας με την εταιρεία DATA Communication.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Αθανάσιος Μαρινόπουλος

Στην κατηγορία: Πολιτισμός

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 το απόγευμα στην αίθουσα της Στοάς του Βιβλίου του Αρσακείου Μεγάρου στην Αθήνα, η εκδήλωση μνήμης του αειμνήστου Ομοτίμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολάου Ξυπνητού, που διοργάνωσε η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, της οποίας ο εκλιπών διετέλεσε δραστήριος Πρόεδρος και μετέπειτα Επίτιμος Πρόεδρος. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, ο Νικόλαος Ξυπνητός διακρινόταν για το επιστημονικό του έργο και το ήθος του, την προσφορά του στην εκπαίδευση και με σημαντική πολιτιστική κοινωνική δράση, πρότυπο αξιοσέβαστου ανθρώπου.

Η εκδήλωση ήταν λιτή, αλλά με σωστό επιμερισμό των παρουσιασθέντων θεμάτων και με την ποιότητα των ομιλιών των σχετιζομένων με την προσωπικότητα και το έργο του τιμηθέντος αειμνήστου καθηγητή και την αναγνώριση και από το ακροατήριο του ήθους και της προσφοράς του, έδωσε την ευκαιρία στην Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών να αποδώσει ένα οφειλόμενο ηθικό χρέος στο τόσο δραστήριο και επιφανές στέλεχός της που συνέβαλε κατά πολύ στο να είναι η Εταιρεία σήμερα ένας καταξιωμένος επιστημονικός κυκλαδικός και πανελλήνιος συλλογικός φορέας και δόθηκε η ευκαιρία και στους παρευρεθέντες να τιμήσουν τον διακεκριμένο επιστήμονα και άνθρωπο Νικόλαο Ξυπνητό.

Για την προσωπικότητα και το έργο του Νικολάου Ξυπνητού μίλησαν:

- ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, ο οποίος ήταν κα ιεκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου του Β΄,

- ο συμπολίτης του από την ΚΕΑ και παλιός συμμαθητής του Νικολάου Ξυπνητού κ. Στέφανος Λέπουρας, εκδότης- πρώην Έπαρχος της Κέας.

- ο κ. Χρήστος Βούλγαρης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Ο κ. Εμμανουήλ Λιγνός, Νομικός και Δημοσιογράφος, Επίτιμος Γενικός Γραμματεύς της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών.

- Αντιφώνησε η σύζυγος του τιμωμένου κ. Ηγησώ Νικ. Ξυπνητού.

Το θέμα στην αρχή της εκδήλωσης παρουσίασε συνοπτικά ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Δημήτριος Κορρές, ενώ συντονιστής της ροής του προγράμματος ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας και Αρχαιολόγος κ. Γιώργος Γαβαλάς.

Παρέστησαν Καθηγητές Πανεπιστημίου, άλλοι επιστήμονες, στελέχη της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών και άλλων φορέων, μέλη της οικογενείας του Νικολάου Ξυπνητού και πολλοί άλλοι.

Ήταν μια επιβεβλημένη εκδήλωση μνήμης προς τον καταξιωμένο και άξιο Κυκλαδίτη, επιστήμονα και άνθρωπο Νικόλαο Ξυπνητό.

Γιάννης Λογαράς
Φιλόλογος

View the embedded image gallery online at:
http://www.parosin.gr/details/date/2018/4/19#sigProId83391277a5

 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

Τον Οκτώβριο του 2017, το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network βρέθηκε στην Αντίπαρο, όπου τότε μαζί με τον Δήμος Αντιπάρου και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη περιηγητικών διαδρομών στο νησί.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και ενεργών πολιτών, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες ο 1ος εθελοντικός καθαρισμός των μονοπατιών της Αντιπάρου, μία πενθήμερη δράση με στόχο την γνωριμία, την προστασία αλλά και την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Η συντονίστρια της δράσης Georgia Kanellopoulou εκ μέρους του Δικτύου ΔΑΦΝΗ ευχαριστεί θερμά για την εξαιρετική διοργάνωση το Δήμος Αντιπάρου, την Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αντιπάρου ΚΕΔΑ / KEDA Municipality of Antiparos, την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Αντιπάρου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Antiparos En Plo, την Ομάδα Περπατητές Πάρου και έναν προς έναν όλους τους συμμετέχοντες!

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο ακόλουθο link: http://www.dafni.net.gr/gr/archives/180418.htm

πηγή: Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.parosin.gr/details/date/2018/4/19#sigProId38168f816d

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία

Η Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας συνεχίζει την ταξινόμιση του θησαυρού των Βιβλίων της Κοινοτικής Αλιπραντείου Βιβλιοθήκης, που στόχος μας είναι προσωρινά να λειτουργήσει ως αναγνωστήριο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Κοινότητάς μας.

Ευχαριστώ θερμά τις Εθελόντριες και την Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας για την συνεργασία μας, ώστε το συντομότερο να είναι στην διάθεση των κατοίκων και επισκεπτών της Πάρου...!

Άννα Φραντζή - Αντωνοπούλου
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μάεπησσας

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.parosin.gr/details/date/2018/4/19#sigProIddba746e8ed

 

Στην κατηγορία: Πολιτική

Από το βήμα του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, που διεξήχθη 16 και 17 Απριλίου στη Ρόδο, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μίλησε για τις πολιτικές υπέρ των νησιών που έχει εφαρμόσει αυτή η Κυβέρνηση βάζοντας, μετά από πολλά χρόνια, στο επίκεντρο τις ανάγκες των νησιωτών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατά τη θεματική ενότητα «Υποδομές, Νησιωτικότητα, Προσβασιμότητα και Μεταφορικό Ισοδύναμο», ο Νεκτάριος Σαντορινιός παρουσίασε με λεπτομέρειες το πολύ σημαντικό μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

 

 

Αναπτυξιακό Συνέδριο για το Νότιο Αιγαίο - μια σημαντική στιγμή για τα νησιά μας

«Είναι μια σημαντική στιγμή για μένα η σημερινή: να τοποθετούμαι σαν Νησιώτης και σα Δωδεκανήσιος, από τη θέση του Υφυπουργού Ναυτιλίας, στο πιο σημαντικό συνέδριο των τελευταίων ετών για το Νότιο Αιγαίο. Ένα συνέδριο που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του τόπου μας, το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να οραματιστούμε ρεαλιστικά για τα νησιά, με φόντο την έξοδο από τα Μνημόνια.

«Τα νησιά μας πολλές φορές, κατά το παρελθόν άκουσαν κούφιες υποσχέσεις. Κόπηκαν κορδέλες σε μακέτες για έργα που δεν έγιναν, ενώ εμείς- όπως φάνηκε σήμερα στο Καστελόριζο- κόβουμε κορδέλες σε έργα που υλοποιούνται. Από την πρώτη στιγμή, η δική μας Κυβέρνηση, απέδειξε ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, αυτά που οδήγησαν τα νησιά μας σε στρεβλά μοντέλα ανάπτυξης και χωρίς σύγχρονες υποδομές. Επιδιώκουμε την εδραίωση ενός παραγωγικού μοντέλου που θα έχει σα βάση τον άνθρωπο- τον κάτοικο του νησιού, θα σέβεται το περιβάλλον, θα εξισώνει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και θα δίνει ευκαιρίες σε όλους».

Μια μεγάλη γκάμα Νησιωτικών Πολιτικών που έγιναν πράξη

«Η Νησιωτικότητα απαιτεί άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών και των αναγκών των κατοίκων τους και όλα αυτά σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και με άλλα Υπουργεία».

«1,5 χρόνο μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο- όπου πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός άνοιξε την ατζέντα της Νησιωτικότητας και την έβαλε στην πρώτη θέση των Κυβερνητικών πρωτοβουλιών- σήμερα από τη Ρόδο ανακοινώνουμε παρεμβάσεις- τομές, για το μέλλον και την ανάπτυξη των νησιών μας».

Μεταφορικό Ισοδύναμο

«Είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση Νομοθετικό Πλαίσιο το οποίο προβλέπει εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά, ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για πολλά χρόνια. Το ΜΙ εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών- νησιωτών αλλά και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων για την ίδια απόσταση. Ενώ, προσπάθεια γίνεται, για τις συνδέσεις ανάμεσα στα μικρά νησιά, να επιδοτείται το κόστος μετακίνησης και των επισκεπτών».

«Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι το μέτρο, πλην των μόνιμων κατοίκων των νησιών, θα αφορά τους αναπληρωτές καθηγητές αλλά και τους επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς, που υπηρετούν στα νησιά μας».

«Η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου πρόκειται να ξεκινήσει από 1η Ιουλίου 2018 σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου- πλην Ρόδου που θα ενταχθεί από το 2019-, την Ανάφη, τις Μικρές Κυκλάδες και τα Διαπόντεια νησιά του Ιονίου. Σε αυτή τη φάση θα δοθούν 50εκ από το ΠΔΕ». «Η ολοκληρωτική εφαρμογή του μέτρου, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, άρα και στη Ρόδο- για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις- θα λάβει χώρα από 1/1/2019. Η χρηματοδότηση τότε θα υπερβεί τα 150εκ. από εθνικούς πόρους, το ΠΔΕ.».

Ειδικό Αναπτυξιακό Νοτίου Αιγαίου

«Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, είναι μια ουσιαστική στήριξη των νησιών για την οποία προσπαθήσαμε πολύ ώστε να γίνει πράξη και σαν χαρτοφυλάκιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενεπλάκην ιδιαίτερα ενεργά. Υπερβήκαμε κατά πολύ τα όσα αρχικά είχαν ανακοινωθεί (σημ. 25εκ) και αυτή τη στιγμή δίνονται 58 εκ στο Νότιο Αιγαίο, με στόχο ένα έργο σε κάθε νησί. Τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι μελετημένα και ώριμα τα οποία θα γίνουν πράξη και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στα νησιά, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, όπως το 2007 που είχαν ανακοινωθεί έργα 250 εκ και τελικά υλοποιήθηκαν έργα μόνο 10εκ».

«Μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού- αυτή την αναπτυξιακή παρέμβαση της Κυβέρνησης- καλύπτεται το έλλειμμα της μικτότερης χρηματοδότησης που λαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λόγω του ότι βρίσκεται στο στόχο 2 και όχι στο στόχο 1».

Θεσμικές Παρεμβάσεις

«Παρόλο που η αναφορά στο Σύνταγμα (Άρθρο 101,4) για τους κατοίκους των νησιών, είναι σαφής, εντούτοις, οφείλουμε να οχυρώσουμε θεσμικά τη Νησιωτικότητα και μέσω άλλων παράλληλων ενεργειών: Είναι έτοιμο για υπογραφή το ΠΔ για την ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, γίνεται προσπάθεια εφαρμογής της ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια που κατατίθενται και προσπάθεια να γίνει ειδική μνεία στις νησιωτικές πολιτικές, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ενώ ιδρύεται Σχολή Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο και προωθείται σχέδιο για την αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο και τη μετατροπή της σε Σχολή Υψηλής Επαγγελματικής Εξειδίκευσης».

Σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο

«Εδώ στα νησιά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του τρόπου των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Για αυτό το λόγο, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, αποσπάσαμε δέσμευση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, για στήριξη της ελληνικής πρότασης για χρήση και άλλων δεικτών, όπως ο Δείκτης Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας, τον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου και τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, στην κατανομή των κοινοτικών πόρων στο νέο Προγραμματικό Πλαίσιο- γιατί μόνο έτσι αποτυπώνεται πραγματικά το πώς η Νησιωτικότητα έχει επηρεάσει τους πολίτες και πως αυτοί δεν μπορούν ακόμη να θεωρούνται ισότιμοι με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Παράλληλα, διεκδικούμε, συντονισμένα, τη δημιουργία ενός Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης για τη περίοδο 2021-2027».

Ακτοπλοΐα

«Οι θάλασσες είναι οι λεωφόροι των νησιών. Μέσα από τη θάλασσα ζουν, αναπτύσσονται και επικοινωνούν τα νησιά μας, για αυτό το λόγο η ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων είναι ζωτικής σημασίας. Συστήσαμε Ομάδα Εργασίας για την Αναδιάρθρωση του Θεσμικού Πλαισίου των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών η οποία καταθέτει σύντομα τις προτάσεις της. Θεσπίσαμε, για τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, τη δυνατότητα των Προγραμματικών Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας, έτσι ώστε να πάρουν στα χέρια τους την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των τόπων τους. Έχει συσταθεί Συμβούλιο Επιβατικών Μεταφορών Νήσων έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνδυασμένες μεταφορές. Τέλος, ιδιαίτερη προσπάθεια δίνεται για την υλοποίηση μικρών ενδονησιωτικών συνδέσεων με τη χρήση ηλεκτρικών ή υβριδικών πλοίων. Είναι ένα οραματικό σχέδιο που συζητάμε με το Υπουργείο Ενέργειας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή κατάλληλων υποδομών στα λιμάνια».

Δρομολόγια

«Από το 2015 μέχρι σήμερα, για το Νότιο Αιγαίο καταφέραμε να κάνουμε πράξη, καθώς ανατέθηκε η γραμμή Θήρα-Θηρασιά-Ανάφη για πρώτη φορά, γραμμή που θεωρώ θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα νησιά, σε συνεννόηση με την τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα εξυπηρετήσουμε τη γραμμή Τήλου και Νισύρου. Προκηρύχθηκε για πρώτη φορά η γραμμή Ρόδος -Πηγάδια Καρπάθου και η γραμμή Κάλυμνος-Ψέριμος-Μαστιχάρι Κω».

Αφαλατώσεις

«Ο στόχος μας είναι να καταστούν όλα τα μέχρι τώρα άνυδρα νησιά της χώρας, υδατικά αυτόνομα»

«Σήμερα εγκαινιάσαμε, παρουσία του Πρωθυπουργού, δυο νέες μονάδες αφαλάτωσης στο Καστελόριζο. Στην περίπτωση του Καστελόριζου έχει σημασία να πούμε ότι το νησί χρειαζόταν κάθε χρόνο 50.000 κ.μ. νερού. Το Ελληνικό Δημόσιο δαπανούσε ετησίως 600.000 € περίπου για τη μεταφορά νερού στο νησί. Με τη Σύμβαση που κάναμε, το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 200.000 € το χρόνο, μείωση δηλαδή του κόστους, κατά τα δύο τρίτα, ενώ το νησί θα έχει ποιοτικό και επαρκές νερό, όλο το χρόνο».

«Μαζί με το όφελος από έργο στο Καστελόριζο, έχουμε, μέχρι στιγμής από τη λειτουργία των αφαλατώσεων, συνολικό κέρδος 2,9εκ ευρώ ετησίως, χρήματα που πρόκειται να επανα-επενδυθούν για τη στήριξη των υποδομών των νησιών, που για χρόνια υπολείπονταν λόγω της αίολης ανάπτυξης που εφαρμοζόταν στα νησιά».

 

Στην κατηγορία: Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του ΥΠΕΣ στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, απηύθυνε ομιλία σήμερα (σ.σ. χθες), Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, στο πρώτο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με θέμα «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους - Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του κ. Σκουρλέτη:

«Φίλες και φίλοι,
Εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης,
Κύριοι πρόεδροι,
Κυρίες και κύριοι δήμαρχοι,
Άνθρωποι της αυτοδιοίκησης,

Μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πριν από λίγο για ιστορική ευθύνη και πήγε να τη χρεώσει μόνο σε εμένα. Πρόεδρε δεν συμφωνώ. Η ιστορική ευθύνη είναι όλων μας, είναι της Κυβέρνησης είναι του υπουργού, είναι των δημάρχων, είναι της κοινωνίας, διότι πράγματι οι στιγμές απαιτούν να δείξουμε όλοι την ανάλογη ευθύνη και υπευθυνότητα. Την ιστορία δεν τη γράφουν μόνο οι προσωπικότητες, τη γράφουν και οι λαοί, τη γράφουν και τα κινήματα, τη γράφουν και οι πρωτοπορίες και στο τέλος επισφραγίζει αυτή την υπόθεση, ο ίδιος ο λαός.

Κυρίες και κύριοι,

Προσέρχομαι στο Συνέδριό σας και χαίρομαι γιατί θεωρώ ότι πράγματι είναι ένα ποιοτικό βήμα ότι κατορθώνουν οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά να πραγματοποιήσουν ένα κοινό Συνέδριο. Και αν η αφορμή είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο νόμο, τότε αυτό να μας το πιστώσετε ως κάτι θετικό. Χαίρομαι λοιπόν που οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης θα καθίσουν, πέρα από τις ξεχωριστές μέχρι τώρα αποφάσεις που ο καθένας έχει πάρει μέσα από τα Συνέδριά του, να σκεφτούν και να συγκεκριμενοποιήσουν την τελική φάση συζήτησης, τις προτάσεις τους. Και νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι προς όφελος όλων.

Προσέρχομαι λοιπόν στο Συνέδριό σας με την πεποίθηση ότι ο διάλογος, οι συναινέσεις, οι συνθέσεις, οι συμφωνίες είναι έννοιες πολύτιμες, είναι πρακτικές με αξία, οι οποίες ενδυναμώνουν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο κοινός μας τόπος. Όπως κοινός μας τόπος είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες, όπου η Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει τελικά να παίξει τον ρόλο της στην υπόθεση της τοπικής ανάπτυξης, στην ευημερία των πολιτών, σε μία προσπάθεια πραγματικής μεταρρύθμισης του κράτους, στην κατεύθυνση μιας πραγματικής αποκέντρωσης. Κι εδώ δυστυχώς η ιστορία του νεοελληνικού κράτους πράγματι δεν έχει να επιδείξει πολλά στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Το γνωρίζετε καλά, γιατί έχετε υπάρξει οι αποδέκτες μιας συγκεντρωτικής λογικής, διότι όσες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες κι αν έγιναν κατά καιρούς, που ο καθένας τις αξιολόγησε με βάση τη δική του οπτική, έμειναν ημιτελείς, έμειναν «κολοβές». Για να μην αναφερθούμε σε μεγάλες πολιτικές παρατάξεις σε αυτό τον τόπο, οι οποίες ήταν πάντοτε εχθρικές σε κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης, τουλάχιστον από το 1974 κι έπειτα.

Στοχεύουμε λοιπόν στην ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, για να μπορέσουμε πράγματι να οδηγηθούμε σε μία νέα αποκεντρωμένη βάση, σε μια νέα αποκεντρωμένη οργάνωση του κράτους, έτσι ώστε να περάσουμε σε ένα επίπεδο μιας πραγματικά ισχυρής περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.

Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε σε μία εποχή έντονα μεταβατική. Είναι σαφείς οι ενδείξεις για θετικές αλλαγές για μία θετική πορεία. Αυτό δεν είναι μία αίολη εκτίμηση των σημερινών κυβερνώντων, βγαίνουμε από μία δύσκολη περίοδο και τα γεγονότα μας πείθουν, τα οποία πυκνώνουν, ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Αψευδής μαρτυρία; Η αύξηση για πρώτη φορά μετά από χρόνια των άμεσων επενδύσεων, η αποκλιμάκωση της ανεργίας, η αύξηση των εξαγωγών, οι ολοένα και πιο πυκνές θετικές αξιολογήσεις για την οικονομία, η πτώση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα, η σημαντική ώθηση στην κτηματαγορά, η νέα δημιουργία επιχειρήσεων στο ισοζύγιο των καινούργιων που ανοίγουν και παλαιών που κλείνουν. Όλα αυτά δείχνουν ότι πράγματι μετά από ένα μεγάλο διάστημα, μετά από μεγάλες απώλειες, μπορούμε να αισιοδοξούμε, όχι να πετάμε στα σύννεφα, αλλά να αισιοδοξούμε. Κι εδώ πράγματι πρέπει να αντιληφθούμε ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, μετά τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε σε μία νέα φάση, σε μία νέα πραγματικότητα, όπου το ζητούμενο, η αποκατάσταση ενός μέρους των βαθμών ελευθερίας μας θα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο της συζήτησης για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, η συμβολή της σε αυτή την καινούργια φάση. Για το ποιος πρέπει να είναι ο δικός της λόγος, η δική της συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι πληγές που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια μπορούν να επουλωθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Αυτό θα ήταν πράγματι κάτι που θα χαρακτηριζόταν από μία προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης. Δεν είναι έτσι, ούτε προφανώς αυτό που υπέστη η Αυτοδιοίκηση, όπως και οι υπόλοιποι θεσμοί, όπως και το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, ότι από την εφαρμογή των βαρβάρων μνημονιακών πολιτικών, η απώλεια του πάνω από 60% των πόρων μπορεί να αποκατασταθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν κοινές προθέσεις, υπάρχει συναντίληψη σε μία σειρά από πράγματα. Ξέρετε τα μνημόνια δεν στέρησαν μόνο πόρους από αυτή την χώρα, από τους πολίτες της, ουσιαστικά ανέκοψαν και μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια που είχε ξεκινήσει, ανέκοψαν μία πορεία ωρίμανσης του ίδιου του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, μας γύρισαν πίσω και πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα από κει που το είχαμε αφήσει για να μπορέσουμε να ανατάξουμε αυτή τη χώρα, να μπορέσουμε να ανατάξουμε την ίδια την Αυτοδιοίκηση. Είναι γνωστό ότι μας επιβλήθηκαν καταναγκαστικές επιλογές, των οποίων την πατρότητα τουλάχιστον εμείς ως κυβέρνηση ποτέ δεν διεκδικήσαμε. Όταν κάποιοι άλλοι θυμόσαστε, όταν λέγανε πως αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε ή κάποιοι έλεγαν ευλογία τα μνημόνια. Τώρα όλοι συνειδητοποιούμε πόσο λάθος, πόσο μεγάλες ήταν οι ευθύνες όσων ισχυρίζονταν αυτά τότε. Κι επειδή θα παρουσιαστούν αυτές τις μέρες μπροστά σας οι βασικοί υπεύθυνοι για το που οδηγήθηκε, όχι μόνο η Αυτοδιοίκηση αλλά συνολικά η χώρα αύριο, θα ήθελα να τους ρωτήσετε -ρητορικό είναι το ερώτημα, μην τους διακόψετε, αφήστε τους να μιλήσουν- αν αισθάνονται καμία ευθύνη, αν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα για τις επιλογές που οδήγησαν σε αυτά τα χάλια την χώρα;

Κυρίες και κύριοι,

Νομίζω πως η κυβέρνηση με έναν σαφή τρόπο έχει δείξει το πώς προσεγγίζει και αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση, πώς βλέπει το ρόλο της στη νέα φάση. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής, δεν πρόκειται για απλές διακηρύξεις κι επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ, κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό των 17 περίπου μηνών που βρίσκομαι στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε ότι κάναμε. Ποια σχέση εμπιστοσύνης οικοδομήσαμε μεταξύ μας και όταν λέω μεταξύ μας δεν εννοώ με τον Πρόεδρο ή τον Πρόεδρο μόνο, με τους οποίους πέραν από τη διαφωνία που μπορεί να έχουμε, τουλάχιστον είμαστε ειλικρινείς και ότι λέει ο ένας και ο άλλος το εννοεί. Αναφέρομαι στην πλειοψηφία, σε εσάς, των αιρετών. Μία σχέση εμπιστοσύνης ειλικρίνειας, η οποία συνοδεύτηκε από προθέσεις, έργα της κυβέρνησης, τόσο όσο μπορούσε να υποστηρίξει. Ποτέ αυτούς τους 17 μήνες δεν υποσχεθήκαμε σε κανέναν κάτι που δεν μπορούμε να το παλέψουμε, κάτι που δεν μπορέσαμε να το πραγματοποιήσουμε. Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Θα ήθελα πολύ σύντομα να θυμίσω ορισμένα πράγματα που τεκμηριώνουν αυτόν τον θετικό κατά τη γνώμη μου απολογισμό που έχει να επιδείξει σήμερα η Κυβέρνηση μπροστά σας. Απολογισμός από συγκεκριμένα έργα και δεν κατάλαβα καθόλου την αναφορά πριν περί ακινησίας. Ποια είναι η ακινησία; Ακινησία είναι όταν κάναμε πράξη την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση υλοποιώντας και ικανοποιώντας αιτήματα ετών; Πρωτίστως των δικών σας αιτημάτων, των αιρετών, όταν επαναφέραμε το θέμα της αντιμισθίας των αντιδημάρχων. Δεν δώσαμε τη δυνατότητα με βάση το δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο, σε εκείνες τις περιπτώσεις των δημοτικών συμβούλων που βρίσκονται σε κάποια απόσταση από τις έδρες των δήμων τους να τυγχάνουν μιας αποζημίωσης; Δεν αποκαταστήσαμε μία αδικία που αφορούσε τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι οποίοι δεν είχαν το δικαίωμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας; Ναι ή όχι; Δεν δώσαμε τη δυνατότητα μετά από χρόνια, γιατί τιμάμε την εργασία στην αυτοδιοίκηση, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι ψήφισαν τις 32 και περισσότερες διατάξεις για τη θωράκιση των ΔΕΥΑ, ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της Αυτοδιοίκησης, το οποίο άντεξε και προχώρησε στα χρόνια της κρίσης; Ναι ή όχι; Ήμασταν εμείς οι οποίοι σταματήσαμε την καθοδική πορεία των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, κάνοντας μία μικρή έστω αύξηση στον τελευταίο προϋπολογισμό της τάξης του 5%; Ήμασταν εμείς ή κάποιος άλλος, οι οποίοι μόνο στο 2017 δώσαμε έκτακτες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση ζημιών από τις θεομηνίες πάνω από 30 εκατομμύρια με αντικειμενικό τρόπο, αδιάβλητο, χωρίς ενδιάμεσους, όταν ξέρει ο καθένας ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί με έναν ισότιμο τρόπο στη βάση των πραγματικών αναγκών από τον Υπουργό; Αυτό λοιπόν είναι επαναστατικό, είναι τομή για την Ελλάδα, γιατί τα προηγούμενα χρόνια για να δεις τον υπουργό έπρεπε να έχεις μέσο, να πέρναγες από τον κομματάρχη. Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, αυτά είναι τα λόγια των περισσότερών σας, μου τα έχετε καταθέσει εσείς, ως τη δική σας εμπειρία στο γραφείο μου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ήμασταν εμείς που δώσαμε για δεύτερη χρονιά την έκτακτη ενίσχυση για ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Ήμασταν εμείς αυτοί, οι οποίοι μετά από χρόνια δώσαμε 30 εκατομμύρια, όταν αυτό το ποσό ήταν μηδενικό, προς τις Περιφέρειες για επενδυτικούς σκοπούς και φέτος θα δώσουμε άλλα 50 εκατομμύρια. Ήμασταν εμείς αυτοί που επιχορηγήσαμε, για ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων από δικαστικές αποφάσεις, μέσω του Προγράμματος ΑΚΣΙΑ, 127 εκατομμύρια. Ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι ενεργοποιήσαμε το Πρόγραμμα των 326 εκατομμυρίων για τις ληξιπρόθεσμες δαπάνες. Θέλετε να προσθέσουμε σε αυτά, την υλοποιούμενη, από κοινού με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, Προγραμματική Συμφωνία για την πιστοποίηση και την απλοποίηση των διαδικασιών σε ένα πρόγραμμα 30 εκατομμυρίων; Θέλετε να προσθέσουμε τα ποσά που δόθηκαν από το ΕΣΠΑ, τις Περιφέρειας και τα Υπουργεία προς την Αυτοδιοίκηση; Θέλετε να προσθέσουμε την κοινωφελή εργασία και τι σημαίνει αυτό σε εξοικονόμηση δαπανών και προσφορά εργασίας για την Αυτοδιοίκηση; Και τέλος, να σας θυμίσω ότι υλοποιούμε τα δύο μεγαλύτερα χρηματοδοτικά εργαλεία που στοχεύουν στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και δαπανών όσον αφορά στις υποδομές των Δήμων, τα ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ, τα οποία αθροιστικά ενισχύουν την Αυτοδιοίκηση για το 2018 με 740 εκατομμύρια και 2,3 δισεκατομμύρια σε βάθος πενταετίας. Αυτά εμείς έχουμε να αντιτάξουμε απέναντι στην ανομβρία που υπήρξε από το 2010 μέχρι το 2015 απέναντι στην Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η ακινησία λοιπόν;

Όταν αναφέρω λοιπόν ότι μπορούμε να επικαλούμαστε συγκεκριμένα πράγματα, δεν είναι σχήμα λόγου. Και τέλος θέλω να σας θυμίσω και αυτά τα οποία είναι σε εξέλιξη. Τα χρήματα, τα οποία έχουμε δεσμεύσει για τη συμμόρφωση των Παιδικών Σταθμών. Ένα πρόγραμμα 90 εκατομμυρίων για τη συμμόρφωση με το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Τα 20 περίπου εκατομμύρια τα οποία έχει δεσμεύσει αντίστοιχα το Υπουργείο Εργασίας για την επέκταση θέσεων σε Παιδικούς Σταθμούς. Τα 168 εκατομμύρια που δόθηκαν μόνο το 2017 μέσω των Voucher για τους Παιδικούς Σταθμούς. Να αναφερθώ σε ένα κορυφαίο ζήτημα; Για το οποίο δυστυχώς με στεναχώρησε η αναφορά που έκανε ο κ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όταν το σχολίασε στη χθεσινή σας Γενική Συνέλευση και αφορά στην πρόσληψη των 8.500 μονίμων υπαλλήλων στην καθαριότητα. Οκτώμισι χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας, μετά από δέκα σχεδόν χρόνια. Έτσι τιμάμε τον κόσμο της εργασίας εμείς και αυτές οι προτάσεις είναι οι δικές σας προτάσεις, δεν επιβλήθηκαν από το υπουργείο. Πείτε το λοιπόν και σε κάποια κόμματα που μιλάνε για διορισμούς κομματικών και ημετέρων, πως είναι ο πρώτος αδιάβλητος διαγωνισμός που έγινε στην Ελλάδα μετά από χρόνια, τιμώντας τους ανθρώπους στην καθαριότητα και θωρακίζοντας τους δήμους. Εκτός και αν υπάρχουν άλλα σχέδια, αυτά τα άλλα σχέδια ίσως σας τα πει ο κ. Βορίδης όταν θα μιλήσει, θεωρώντας ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες πρέπει να γίνουν βορά στον ιδιωτικό τομέα. Όμως αυτή η αντίληψη είναι ξένη σε εμάς και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω είναι ξένη και για την ίδια την ΚΕΔΕ, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή. Συνεπώς, ποιος κορόιδεψε; Πέρσι τον Ιούλιο όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο σταμάτησε για τους δικούς του λόγους, με το δικό του σκεπτικό, την εργασία των τότε συμβασιούχων που τελείωνε στις 31/12, μιλώντας για αντισυνταγματικότητα. Είπαμε λοιπόν εμείς τότε ότι θα πάμε σε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό για να μπορέσουμε όλους όσοι είχε κριθεί ότι ήταν αντισυνταγματικό να εργαστούν την επόμενη μέρα; Αυτό δεν θα ήταν προσβολή σε 130 χιλιάδες συμπολίτες που ζήτησαν να κάνουν αίτηση για μια θέση εργασίας στην αποκομιδή των απορριμμάτων; Σε εμάς αυτές οι λογικές είναι ξένες, είναι ξένες αυτές τις λογικές. Τιμήστε λοιπόν αυτό το πρώτο βήμα που έγινε για τη θωράκιση της Αυτοδιοίκησης στην καθαριότητα και πάψτε να παίζετε με εντυπώσεις και με αναφορές που δεν τιμούν κανέναν.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως προανέφερα η ζημιά που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη και δε θα μπορούσε να υπάρξει μία ανάταξη από τη μία μέρα στην άλλη. Ειλικρινά θα ήθελα το σημερινό Συνέδριο να γινόταν, αφού προηγουμένως είχατε πάρει το νομοσχέδιο στα χέρια σας. Δεν ευθύνομαι όμως εγώ για αυτό. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχα επικοινωνήσει τόσο με τον κ. Αγοραστό όσο και με τον κ. Πατούλη και τους είχα πει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία μικρή μετάθεση στη διοργάνωση, η οποία θα διευκόλυνε όλους. Επιλέχτηκε, για δικούς σας λόγους, να το πραγματοποιήσετε σήμερα και δικαίωμά σας, απόλυτα σεβαστό, εσείς οργανώνετε τη συζήτηση. Άκουσα για επιχείρηση αιφνιδιασμού, αλλά θα ακούσετε και παρακάτω παρουσιάζοντάς σας κάποιες πλευρές του νομοσχεδίου, πως όλα αυτά τα οποία αναφέρονται δεν είναι τίποτα άλλο από αυτά τα ζητήματα που έχει αναδείξει η ίδια η ζωή, η ίδια η πραγματικότητα. Απαντούν όλα σε προβλήματα της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αλήθεια, γιατί μηδενίζουμε ένα διάλογο, ο οποίος έχει συμβεί στα προηγούμενα Συνέδρια, τόσο της ΕΝΠΕ όσο και της ΚΕΔΕ και έχει καταλήξει σε μία σειρά προτάσεων λιγότερο ή περισσότερο επεξεργασμένες; Εσείς έχετε την ευθύνη αυτών των προτάσεων, δεν την έχω εγώ. Δεν έχουν καμία σημασία οι Περιφερειακές Συσκέψεις; Ο διάλογος; Η παρουσία του υπουργού, οι μεταξύ σας συζητήσεις; Αυτά τι είναι; Είναι εντελώς έξω από την πραγματικότητα των δήμων; Δεν τέμνονται με το περιεχόμενο της θεσμικής κουβέντας, της θεσμικής μεταρρύθμισης που έρχεται; Γιατί λοιπόν μιλάμε και πετάμε στο καλάθι των αχρήστων μία δουλειά, η οποία είναι πολύτιμη, μία δουλειά η οποία έχει υπάρξει και στο επίπεδο της ομάδας εργασίας, στην οποία συμμετείχε ναι μεν η ΕΝΠΕ μέχρι το τέλος, ενώ για ακατανόητους λόγους αποχώρησε στο παρά πέντε η ΚΕΔΕ; Δεν είναι όλα αυτά ένα πολύτιμο υλικό, το οποίο μας βοηθά στην τελική φάση; Νομίζω πως είναι, και αυτό το ξέρετε κι εσείς και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει κανενός είδους αιφνιδιασμός. Δεν θα υπάρξει κανενός είδους αιφνιδιασμός, όταν μιλάμε για μία σοβαρή μεταρρύθμιση και μία σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Και διαβούλευση θα υπάρξει, λοιπόν, στην τελική φάση και θα αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα από τον πολύμορφο διάλογο των προηγούμενων μηνών. Είναι κακό; Μήπως είχατε συνηθίσει σε νομοσχέδια fast track, τα οποία ετοιμάζονταν και δενόντουσαν μέσα σε δεκαπέντε και είκοσι μέρες προς την Αυτοδιοίκηση και δημιουργούσαν τετελεσμένα γεγονότα; Διότι αυτή είναι η εμπειρία από τους προηγούμενους κυβερνώντες. Αντί λοιπόν να χαιρετήσετε μία βαθιά δημοκρατική πολύμορφη συζήτηση, ασκείτε κριτική. Βλέπετε ότι μιλώ ειλικρινά. Δεν θέλω να ανεβάσω τους τόνους κι ούτε να απαντήσω με το ίδιο ύφος, σε διάφορες δηλώσεις που ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες. Με ενδιαφέρει η ουσία, η ειλικρίνεια, η αντιπαράθεση πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις. Αυτό έχει ανάγκη ο κόσμος, αυτό έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση. Σας λέω λοιπόν ότι για να κάνουμε μία μεταρρύθμιση πραγματικότητα για μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους, με συγκεκριμένο ρόλο και χώρο, προφανώς θα θέλαμε μία σειρά από αντικειμενικές προϋποθέσεις που δεν τις έχουμε. Το ακούτε πρώτη φορά; Όχι βέβαια. Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου, πάντοτε προσπαθούσα να βάλω το εύρος αυτών των αλλαγών που ετοιμάζουμε μέσα σε μία πραγματική διάσταση, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες. Προφανώς λοιπόν και δεν μπορεί κανείς να μιλά για εδώ και τώρα αναμόρφωση της λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αν προηγούμενα δεν συζητήσει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Κανείς δεν μπορεί να μιλά για φορολογική εξουσία στους Δήμους, αν δεν έχει προηγηθεί το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Κι εδώ πραγματικά να θέσετε αυτό το ερώτημα και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις: Τι θα κάνουν με το θέμα της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης; Θα προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση; Υπάρχει αυτή η ανάγκη; Έχει ωριμάσει κάτι τέτοιο; Πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση; Για να μπορέσουμε να έχουμε όλα τα δεδομένα και να πετύχουμε μία συζήτηση ανάλογη της κρισιμότητάς της.

Τέλος, μία μεταρρύθμιση θέλει πόρους κι ενώ εγώ αναφέρθηκα για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα, αυτά όλα προφανώς αθροιζόμενα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση από την απώλεια των πόρων των τελευταίων ετών. Άρα λοιπόν μιλάμε για μία νέα μεταρρυθμιστική περίοδο για ένα πρώτο βήμα σε ένα νέο μεταρρυθμιστικό οδικό χάρτη, ο οποίος θα έρθει να απαντήσει σε ό,τι είναι ώριμο, σε ό,τι μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες. Είναι μία ανοιχτή μεταρρυθμιστική πρόταση, για αυτό μιλήσαμε για τον «Κλεισθένη Ι». Ο αριθμός ένα δεν ήτανε απλά και μόνο για λόγους marketing, ήταν για λόγους ουσιαστικούς, που σας παραθέτω αυτή τη στιγμή. Νομίζω λοιπόν ότι εδώ πέρα, πάρα πολλά πράγματα μπορούμε να τα συμφωνήσουμε, σε πάρα πολλά πράγματα μπορούμε να έχουμε κοινές απόψεις και σε κάποια να διαφωνήσουμε βεβαίως.

Κυρίες και κύριοι,

Στο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει τις επόμενες μέρες για διαβούλευση και που θα σας δοθεί, θα έχετε όπως μαθαίνω -και σωστά- τη δυνατότητα να ξανασυζητήσετε και σε επιμέρους αποκεντρωμένες συζητήσεις, αλλά και όλοι μαζί σε ένα νέο έκτακτο Συνέδριο. Το πρώτο το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι θα προβλέπεται η αποσυσχέτιση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Η μετάθεσή τους θα γίνει μέσα από τον συγκεκριμένο νόμο για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019. Είναι ευνόητο γιατί το θέλουμε αυτό και κατανοητό. Άλλο είναι το διακύβευμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και άλλο στις κεντρικές πολιτικές εκλογές. Κι όποτε υπήρξε αυτή η ταύτιση -νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου- αλλοίωσε το χαρακτήρα των εκλογών. Το δεύτερο που θα καθιερώνει σε αυτές τις εκλογές, είναι το σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν το ακούτε για πρώτη φορά, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Να λοιπόν που μέχρι τώρα στα δύο πρώτα σημεία δεν έχουμε κανενός είδους αιφνιδιασμό. Πράγματα γνωστά, πράγματα στα οποία πολλοί μού έχετε εκφράσει κατ’ ιδίαν και δημόσια σε περιφερειακές συσκέψεις τις απόψεις σας και έχουν τη δική τους αξία.

Η απλή αναλογική η οποία από όσο γνωρίζω τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν και θέση της ΚΕΔΕ. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι άλλωστε κοιτώντας και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως εσείς οι ίδιοι την αναδείξατε και στο τελευταίο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που κάνατε, υπήρξε μία εκτενής αναφορά στα εκλογικά συστήματα που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα δούμε ότι είναι εκδοχές της απλής αναλογικής. Μόνο εδώ συμβαίνει αυτό το οποίο έχουμε. Μόνο εδώ υπάρχει ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, το οποίο θεωρώ ότι έχει κλείσει τον κύκλο του. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για δικτατορίες των μειοψηφιών. Από που κι ως που είναι δικτατορία των μειοψηφιών, η προσπάθεια να διαμορφωθούν ευρύτατες πλειοψηφικές παρατάξεις και πλειοψηφίες μέσα στους δήμους που αντιστοιχούν σε μεγάλες πλειοψηφίες μέσα στην ίδια την κοινωνία; Από που κι ως που πρόκειται για ένα φοβερό ευφάνταστο σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους; Μα θα τους άλωνε κανείς αν πηγαίναμε σε ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο θα πολλαπλασίαζε όσους ψήφιζαν ανθρώπους που έχουν το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους είχαν το «χρίσμα» του κυρίου Βορίδη θα τους αφαιρούσε ψήφους.

Αυτό θα ήταν προσπάθεια άλωσης. Εμείς λέμε λοιπόν «Τα του καίσαρος τω καίσαρι» και κυρίως δημοκρατία, συναίνεση, σύνθεση. Αυτό είναι το σημαντικό το οποίο πρέπει να κατακτήσουμε. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και η Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να κρύβεται κανείς, καμία μειοψηφία πίσω από το άλλοθι ότι «Κοίταξε Δήμαρχε, πες τα μόνος σου εσύ με τους δικούς σου, εγώ μπορεί να καταψηφίζω εσαεί» αυτή η στάση ανευθυνότητας δεν δικαιολογείται για κανέναν είτε είναι στην πλειοψηφία είτε είναι στη μειοψηφία.

Κυρίες και κύριοι,

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα προβλέπεται προφανώς στη βάση της καθιέρωσης απλής αναλογικής και η δυνατότητα να ορίζονται με πρόταση του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Αντιδήμαρχοι από όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα συγκροτούν τη νέα πλειοψηφία. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία, η σύνθεση και η συνεννόηση και όχι να υπάρχουν παζάρια εν κρυπτώ, όπως γίνονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Αφού λοιπόν μπει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, το σατανικό διάλυσης της Αυτοδιοίκησης, θα έρθει ακούγεται και θα «φορέσει» η κυβέρνηση ένα διορισμένο γραμματέα. Αυτό ποιος το άκουσε; Ποιος αρρωστημένος εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό; Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε είτε σε επίσημες είτε ανεπίσημες ή κατ’ ιδίαν δηλώσεις, δικές μου συνεντεύξεις, έχω υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Αντίθετα όταν πριν από λίγες μέρες ο κύριος Πατούλης με ρώτησε στο γραφείο μου, του είπα ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω σε μία τέτοιου είδους τοποθέτηση εγκάθετων από οποιαδήποτε κυβέρνηση και θέλω να το τονίσω και εδώ και να το κάνω ξεκάθαρο.

Ούτε βέβαια σκεπτόμαστε -όπως άκουσα ένα συμπαθή δήμαρχο χθες να λέει, όταν παρακολούθησα τη χθεσινή Συνέλευση από το διαδίκτυο- να καταργήσουμε την οικονομική επιτροπή, το αντίθετο: Η όλη φιλοσοφία είναι πώς θα μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων από διάφορα θέματα, τα οποία είναι μικρής βαρύτητας τα οποία θα πρέπει να λύνονται στις αντίστοιχες αρμόδιες επιτροπές, έτσι ώστε να συζητούνται τα πολιτικά ζητήματα, στο πλαίσιο των συζητήσεων των δημοτικών συμβουλίων.

 Καθιερώνουμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις κοινότητες με πληθυσμό έως 500 κατοίκων
 Εισάγουμε την καθιέρωση της λευκής εποικοδομητικής ψήφου
 Ενεργοποιούμε τον θεσμό των δημοψηφισμάτων
 Δίνουμε τη δυνατότητα για σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινής ωφέλειας
 Ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα σε διαδημοτικά σχήματα να συμμετάσχουν σε ανώνυμες εταιρείες πάλι στον τομέα της κοινής ωφέλειας
 Προχωράμε στην κατηγοριοποίηση των Δήμων και σε νέα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ

Κύριε Κυρίζογλου, αναφέρομαι στην πρόταση που επεξεργαστήκαμε από κοινού στο τελευταίο Περιφερειακό Συνέδριο, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους μητροπολιτικούς Δήμους της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ: Ακριβώς μία δημιουργική αντιπρόταση απέναντι σε άλλες προτάσεις που θέλουν να μεγαλώσουν το ποσοστό των ιδιωτών.

Θα συγκροτήσουμε μία διαρκή επιτροπή ελέγχου αρμοδιοτήτων σε διυπουργικό επίπεδο με εξασφαλισμένη και θεσμοθετημένη τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων, έτσι ώστε κάθε νομοσχέδιο που πηγαίνει για ψήφιση, να κοιτάμε τι επίδραση, τι αντίκτυπο θα έχει στην ίδια την Αυτοδιοίκηση. Είναι μία επιλογή που θα μας οδηγήσει σε μία καλή νομοθέτηση. Είναι μία πρακτική που ποτέ δεν έγινε σε αυτή τη χώρα, ενώ μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ολίγων μηνών, πάλι μέσα από τον νόμο θα προβλέπεται η θεσμοθέτηση αντίστοιχων επιτροπών με τη συμμετοχή πάντοτε της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα έρθουν να συμβάλλουν στο ξεδιάλυμα των σημερινών αρμοδιοτήτων. Καθιερώνουμε τον «Επόπτη Νομιμότητας» ή τον «Ελεγκτή Νομιμότητας», όπως αναφέρθηκα και προηγουμένως, στη σχέση της Αποκεντρωμένης και του Συντάγματος, αλλά το θέμα της νομιμότητας των αποφάσεων πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση. Θα συγκροτηθεί αυτή η Αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από νομικούς, οι οποίοι ακριβώς θα στέκονται στον έλεγχο της νομιμότητας και δεν θα μπαίνουν στα χωράφια της σκοπιμότητας. Είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει και σε μία αξιόπιστη λειτουργία ελέγχου της νομιμότητας, αλλά θα κερδίσουμε και χρόνο. Και αυτό όλο θα γίνει μέσα από την υιοθέτηση των πιο σύγχρονων μορφών ελέγχου νομιμότητας που υπάρχουν και με βάση την Ευρωπαϊκή εμπειρία.
Εντάσσουμε τις υπηρεσίες πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Κυρίες και κύριοι,

Το ακριβές σχέδιο νόμου θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή, μετά από την προβλεπόμενη περίοδο διαβούλευσης και γόνιμης φαντάζομαι συζήτησης, περίοδο διαβούλευσης, τόση ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανένας και να μπορέσουμε τουλάχιστον να είμαστε όλοι εντάξει με τον εαυτό μας, ότι συμβάλαμε εποικοδομητικά με τις προτάσεις μας, αλλά γνωρίζοντας στο τέλος ότι τελική ευθύνη της νομοθέτησης την έχει η κυβέρνηση.

Εν πάση περιπτώσει αυτό δεν είναι το θέμα: Το θέμα είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις που πολλές φορές τις ακούμε σε ένα γενικόλογο επίπεδο και που ποτέ δεν είχαμε δει να συγκεκριμενοποιούνται. Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, είναι και ευθύνη των κυβερνώντων. Η θεσμική δουλειά, η επεξεργασία, η συγκεκριμενοποίηση λεπτομερειών και κρίσιμων ζητημάτων, για παράδειγμα στον τομέα των αρμοδιοτήτων, είναι κάτι το οποίο δεν είχε γίνει σε καμία από τις προηγούμενες μεταρρυθμιστικές απόπειρες.

Νομίζω λοιπόν ότι είναι καιρός να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με έναν τέτοιο σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο.

Κυρίες και κύριοι,

θεωρώ ότι πρέπει να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε το επόμενο διάστημα, κάνοντας μία συζήτηση παραγωγική, γόνιμη που ανεξάρτητα αν θα οδηγήσει σε κοινές αποφάσεις, θα είναι μία παρακαταθήκη για το πώς πρέπει με έναν δημοκρατικό τρόπο να συζητάμε, αλλά κυρίως θα ανοίγει το δρόμο, σε έναν –επαναλαμβάνω- οδικό χάρτη, ο οποίος μόλις τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα.

Η δημοκρατία δεν είναι μπιμπελό, δεν είναι διακοσμητικό, δεν μπορεί να έπεται των όποιων αποφάσεων: Η δημοκρατία πρέπει να χαρακτηρίζει τον τρόπο συζήτησης, τον τρόπο λειτουργίας, τον τρόπο διαβούλευσης, διότι ακριβώς όταν είναι δημοκρατικός ο τρόπος αυτός, είναι δημοκρατικές και κοινωνικά συμβατές και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών οι αποφάσεις. Αυτή είναι νομίζω η βασική αντίληψη, η πρακτική που θα πρέπει να υιοθετήσουμε.

Θέλω να πω ολοκληρώνοντας, ότι δεν τιμά κανέναν να υποβιβάζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης είτε σε βαστάζο της κεντρικής κυβέρνησης και της κεντρικής εξουσίας είτε να την μετατρέπει σε υποχείριο κάποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Από αυτά έχει χορτάσει η ελληνική κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια. Από αυτό που έχουμε ανάγκη, είναι από έναν ειλικρινή διάλογο, έναν αξιόπιστο διάλογο, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι μπορεί να οδηγήσει σε συνθέσεις. Ο κοινός τόπος υπάρχει και είναι η ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με περισσότερο ρόλο, περισσότερο χώρο, με περισσότερες αρμοδιότητες, η οποία τελικά θα δώσει την δυνατότητα να συμβάλει από τη μεριά της, στην υπόθεση της ευημερίας των πολιτών.

Σας ευχαριστώ».

Στην κατηγορία: Ελλάδα

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) αποφάσισε πριν από λίγο τη λήξη της απεργίας.

Έτσι τα πλοία θα λύσουν κάβους αύριο Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στις 06:00 για να εκτελέσουν κανονικά τα δρομολόγιά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Π.Ν.Ο. είχε προχωρήσει σε δυο 24ωρες συνεχόμενες απεργίες, από την Τετάρτη 28/4/2018 το πρωί στις 06:00 έως και αύριο Παρασκευή το πρωί στις 06:00.

Ακολουθείτο σημερινό δελτίο τύπου της Π.Ν.Ο.

 

 

 

Στην κατηγορία: Ελλάδα

Προς τιμήν του πρώτου Προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Πάρου

OPTIMIST 11χρονων - 15χρονων & LASER 4.7 & STANDARD & racing για μικρά παιδιά σχολών

Σάββατο 28 Απριλίου & Κυριακή 29 Απριλίου 2018

30742333 1960746300664516 8684523296709935104 n

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ

1. ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ
Ο Ναυτικός Όμιλος Πάρου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και του Δήμου Πάρου, διοργανώνουν το «Δ. ΒΡΑΚΑΣ» για OPTIMIST 11χρονα και 15χρονα, LASER 4.7, STANDARD και racing για μικρά παιδιά σχολών

2. ΚΑΝΟΝΕΣ
2.1 Οι αγώνες θα διέπονται από τους κανόνες όπως αυτοί ορίζονται στους Κανόνες Αγώνων Ιστιοπλοΐας 2017-2020.
2.2 Στον κανόνα 61.1 προστίθεται: Σκάφος που προτίθεται να κάνει ένσταση πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή Αγώνων για το σκάφος εναντίον του οποίου θα γίνει η ένσταση, αμέσως μετά τον τερματισμό του.

3. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα σκάφη μπορεί να υποχρεωθούν να φέρουν διαφήμιση που θα επιλεγεί και θα χορηγηθεί από την οργανώτρια αρχή.

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
4.1 Δικαίωμα συμμετοχής για την κατηγορία optimist έχουν αθλητές και αθλήτριες που είναι γεννημένοι από το 2002 και μετά και είναι κάτοχοι δελτίου της Ε.Ι.Ο. με ετήσια ιατρική γνωμάτευση.
4.2 Το entry fee, είναι 60€ για τις δυο μέρες και περιλαμβάνει διαμονή και διατροφή με πρωινό και lunchbox (Αυτό δεν ισχύει για τους αθλητές Πάρου και Αντιπάρου).
4.3 Οι αθλητές πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον Ναυτικό Όμιλο Πάρου μέσω των ομίλων τους μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 (τηλ/φαξ: 2284021800, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
4.4 Κάθε αποστολή ομίλου πρέπει να συνοδεύεται από προπονητή με σωστικό σκάφος. Το όνομα και το κινητό του προπονητή πρέπει να αναφέρεται στη δήλωση συμμετοχής του ομίλου.
4.5 Τα δελτία των αθλητών, τα πιστοποιητικά ασφάλισης των σκαφών και του συνοδευτικού σκάφους, σκαφών και το δίπλωμα ταχυπλόου του προπονητή και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πρέπει να αποσταλούν μαζί με τις δηλώσεις στη γραμματεία των αγώνων μέχρι την 28/04/2017 (φαξ: 2284021800, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
5.1 Ημ/νία 27-28/04 Αφίξεις
Ημ/νία 28/04 10:00 αγώνας racing για μικρά παιδιά σχολών
Ημ/νία 28/04 12:30 ιστιοδρομίες
Ημ/νία 29/04 11:00 ιστιοδρομίες
Ημ/νία 29/04 17:00 απονομή

Την τελευταία ημέρα των αγώνων δεν θα δοθεί εκκίνηση μετά την 14:00 ώρα.

5.2 Θα διεξαχθούν 12 ιστιοδρομίες, διάρκειας 20λεπτών. Δε θα διεξαχθούν περισσότερες από 6 ιστιοδρομίες την ημέρα.

6. ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ
6.1 Κάθε σκάφος πρέπει να προσκομίσει ένα έγκυρο πιστοποιητικό καταμέτρησης.
6.2 Ένα σκάφος ή ο εξοπλισμός του μπορεί να ελεγχθεί οποιαδήποτε στιγμή για συμμόρφωση με τους κανονισμούς της κλάσεως και τις οδηγίες πλου. Στη θάλασσα ένας καταμετρητής της επιτροπής αγώνων μπορεί να οδηγήσει ένα σκάφος αμέσως στο χώρο που θα του υποδείξει για έλεγχο.

7. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ
Οι οδηγίες πλου θα διατίθενται από τη γραμματεία των αγώνων την παρασκευή 27 Απριλίου 2018.

8. ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΩΝ
Οι ιστιοδρομίες θα διεξαχθούν στον κόλπο της Παροικιάς.

9. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Λεπτομέρειες θα περιλαμβάνονται στις οδηγίες πλου.

10. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΙΝΩΝ
10.1 Θα ισχύσει το Παράρτημα P των RRS.
10.2 Η ποινή για παραβάσεις των άρθρων 5.2 και 11 της προκήρυξης και των κανονισμών των κλάσεων μπορεί να είναι μικρότερη από ακύρωση κατά την κρίση της επιτροπής ενστάσεων.

11. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
11.1 Πρέπει να πραγματοποιηθούν 3 ιστιοδρομίες για να είναι έγκυρο το πρωτάθλημα.
11.2 (α) Εάν ολοκληρωθούν λιγότερες από 3 ιστιοδρομίες η βαθμολογία ενός σκάφους θα είναι το σύνολο των βαθμών του σε όλες τις ιστιοδρομίες.
(β) Εάν ολοκληρωθούν από 3 και άνω ιστιοδρομίες η βαθμολογία ενός σκάφους θα είναι το σύνολο των βαθμών του σε όλες τις ιστιοδρομίες εξαιρουμένης της χειρότερης. Από 10 ιστιοδρομίες και πάνω εξαιρούνται οι 2 χειρότερες.

12. ΣΚΑΦΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
12.1 Τα σκάφη υποστήριξης πρέπει να δηλωθούν στη γραμματεία των αγώνων. Οι προπονητές πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τις μετακινήσεις τους, να φορούν το βραχιόλι ασφαλείας (quick - stop) που συνδέεται με το διακόπτη της μηχανής καθώς και να είναι κάτοχοι διπλώματος ταχυπλόου.
12.2 Κάθε ομάδα θα πρέπει να διαθέτει συνοδευτικά σκάφη ανάλογα με τον αριθμό των αθλητών της ως εξής: Μέχρι 10 σκάφη, ένα συνοδευτικό. Από 11 μέχρι 20 σκάφη, δύο συνοδευτικά.

13. ΕΠΑΘΛΑ
Έπαθλα θα απονεμηθούν στα 3 πρώτα αγόρια και στα 3 πρώτα κορίτσια κάθε κατηγορίας, καθώς και στην γενική κατάταξη. Οι διοργανωτές μπορεί να απονείμουν περισσότερα έπαθλα ανάλογα με τις συμμετοχές.

14. ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
Όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σύμφωνα με το θεμελιώδη κανόνα 4, RRS-ISAF. Ο διοργανωτής Όμιλος και οι επιτροπές δε φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε άτομα ή πράγματα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα κατά την διάρκεια του αγώνα. Βλέπε τον κανόνα 4 «Απόφαση για συμμετοχή σε αγώνα». Η διοργανώτρια αρχή δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για ζημία υλικών ή τραυματισμό ή θάνατο που δύναται να υποστεί κανείς από γεγονότα συναφή πριν, ή κατά την διάρκεια, ή μετά από την διοργάνωση.

15. ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Όλα τα αγωνιζόμενα και συνοδευτικά σκάφη θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον την προβλεπόμενη από την Ελληνική νομοθεσία ασφαλιστική κάλυψη ευθύνης προς τρίτους.

16. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, επικοινωνήστε με την Γραμματεία του Ν.Ο.Π. τηλ./fax: 22840 21800, Τετάρτη - Δευτέρα 10:00 - 18:00, με τον πρόεδρο του ΝΟΠ κ. Λευτέρη Πώλο στο 6945932931

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Α. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Η γραμματεία αγώνων θα είναι στα γραφεία του Ναυτικού Ομίλου Πάρου (τηλ.: 2284021800).

Β. ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Τα συμμετέχοντα σκάφη θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου Πάρου.
Ο Ναυτικός Όμιλος Πάρου είναι σε επαφές με τις Ναυτιλιακές εταιρίες Blue Star & Hellenic Seaways έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή έκπτωση.

 

 

Στην κατηγορία: Αθλητισμός
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« August 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31