Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 - ParosIn.gr

Ήταν Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου του 2000 όταν το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» προσέκρουσε στις νησίδες Πόρτες ανοιχτά της Πάρου.

17 χρόνια πέρασαν από εκείνη την τραγική νύχτα και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους 81 ανθρώπους που έφυγαν άδικα άλλα και όλους όσοι πορεύονται στη ζωή μέσα από τα συντρίμμια εκείνης της νύχτας.

Στο αρχείο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» που εδώ και 17 χρόνια βρίσκεται στο βυθό πολύ κοντά στα νησιά μας την Πάρο και την Αντίπαρο.

πηγή φωτογραφιών: Paros Yacht Services

 

 

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ - ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

«ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ»

Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Μ.Κ.

Οι Διαβιούντες Γέροντες και το Δ.Σ. του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου «Παναγία Εκατονταπυλιανή»

σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας»

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γηροκομείου

την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 στις 7:00 μ.μ.

 

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία

Η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (Ο.Π.Α.Σ.) και ο Κλάδος Γηριατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων!

Η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων και ο Κλάδος Ψυχο-Γηριατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας σας προσκαλούν στην ημερίδα ευαισθητοποίησης ευρέος κοινού «Όταν ξεχνούν, θυμόμαστε εμείς...» την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, στην Παριανή Στέγη, Χαλκοκονδύλη 37 (8ος όροφος) και ώρα 11:00 π.μ.

Η ενημέρωση είναι σύντομη με απόλυτα κατανοητές στο ευρύ κοινό ομιλίες:

- «Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΠΕΝΑΝΣΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ» (Δρ. Νίκος Δέγλερης, Καθηγητής Ψυχοθεραπείας Παν/μίου PARIS V // CNRS, πρόεδρος Κλάδου Ψυχο-Γηριατρικής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ)

- «ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ALZHEIMER ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ» (Δρ. Αντώνης Μούγιας Ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνος Ψυχο-Γηριατρικής Εταιρείας ΝΕΣΤΩΡ)

- «Η ΑΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ ΤΟΥ PARKINSON» (Δρ. Χρήστος Κορός, νευρολόγος, διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, επιστημονικός συνεργάτης 2ης Νευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ)

- «ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ» (Ανδρέας Σόλιας MSc, κοινωνικός λειτουργός Δήμου Ιλίου Αττικής)

- ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 1-2

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Αντίπαρος, 29 Σεπτεμβρίου 2017
Αριθμ. Πρωτ.: 4664/29-09-2017

ΠΡΟΣ:
Αποδέκτες (όπως ο πίνακας αποδεκτών)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Πρακτικογράφο Δημοτικού Συμβουλίου

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου» (Άρθρο 67 Ν.3852/10)

Καλείσθε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα «ΚΑΛΟΥΔΑ» την 3η του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:30, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεως στο παρακάτω μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης:
ΘΕΜΑ: «Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού έτους 2016 Δήμου Αντιπάρου»

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Σωτήριος Σκούρτης

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
3. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
4. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
5. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
6. ΠΑΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
7. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ
8. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
9. ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
10. ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΥ
11. ΒΙΑΖΗ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
12. ΒΙΑΖΗ ΕΜΜΑΝΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
13. ΚΑΠΟΥΤΣΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
14. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
15. Μ.Μ.Ε. ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
16. ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

 

antiparos apologismos 2016-2

antiparos apologismos 2016-3

 

 

Στην κατηγορία: Πολιτική
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 16:00

«Η Φωνή των Μακεδόνων» - βίντεο

Βίντεο της εκδήλωσης «Η Φωνή των Μακεδόνων» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/9/2017 και ώρα 21:00 στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικιά.

 

 

 

 

πηγή: Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ)

 

 

Στην κατηγορία: Πολιτισμός
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 15:40

Οι πλαστικές σακούλες από 1/1/2018 χρεώνονται!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο διάθεσης πλαστικών σακουλών από τα καταστήματα λιανικής.

Οι σακούλες θα χρεώνονται στον πελάτη προς 3 λεπτά.

Αυτό πρέπει να φαίνεται στο παραστατικό που εκδίδουμε (π.χ. απόδειξη λιανικής) και η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση να αποδίδει τα εισπραχθέντα ανά τρίμηνο.

Αυτό βέβαια σημαίνει αλλαγές στο λογιστικό πρόγραμμα ή στην ταμειομηχανή.

Ακολουθεί εγκύκλιος της ΕΣΕΕ, σχετική με το θέμα.

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2812 Β, επισυνάπτεται στην παρούσα) η Κοινή Υπουργική Απόφαση 180036/952/2017, με την οποία καθορίζονται νέοι κανόνες σχετικά με την διάθεση πλαστικών σακουλών από τα καταστήματα λιανικής προς τον καταναλωτή, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτελούν περιεχόμενο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2015/720/ΕΕ και σκοπό έχουν την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η ΕΣΕΕ συμμετείχε στον σχετικό κοινωνικό διάλογο, όπου εξέφρασε την θέση ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στις υποχρεώσεις του νόμου οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερες από δυο ταμειακές μηχανές, μία θέση η οποία δυστυχώς δεν έγινε τελικά δεκτή.

Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρά (μm). Για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μεγαλύτερο των 70 μικρών (μm), εφαρμόζονται μόνο οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 (περ. α; γ', δ και ε), 4, 6 και 10 της ως άνω KYA.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις της απόφασης, ισχύουν πλέον τα ακόλουθα: Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, αντιθέτως αυτές θα χρεώνονται στον καταναλωτή, ενώ μία ακόμη πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται το κείμενο «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή ουσιαστικά της τιμής της σακούλας) με σκοπό τη μείωση χρήση τους».

Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους που υπόκεινται οι σακούλες καθορίζεται με κριτήριο τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα ανάλογα με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ανάκτησης ή διάθεσης των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, τις δυνατότητες ανακύκλωσης και βιοδιάσπασής τους, την ανθεκτικότητα τους ή τη συγκεκριμένη χρήση για την οποία προορίζονται.

Συγκεκριμένα καθορίζεται ότι:

α) Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών.

β) Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Επομένως σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, κάθε έμπορος, ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση. Να τονιστεί ότι τα ανωτέρω ποσά του τέλους πρέπει να αναγράφονται με τρόπο διακριτό στα παραστατικά πώλησης προ ΦΠΑ. Τα περιβαλλοντικά τέλη αποτελούν έσοδο του Δημοσίου, το οποίο εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια αποδίδεται υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για την χρηματοδότηση δράσεων προώθησης, δωρεάν διάθεσης στον καταναλωτή και εν γένει πριμοδότησης των φιλικών στο περιβάλλον σακουλών και των βιοδιασπόμενων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Περαιτέρω, στις υποχρεώσεις της επιχείρησης περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών με την προβλεπόμενη σήμανση, όπως ορίζει η παράγραφος 1β και 1γ του άρθρου 5 της ως άνω ΚΥΑ.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου από τους συναδέλφους, δεδομένου ότι οι κυρώσεις είναι σημαντικές και δεν επιτρέπεται -ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- να επιβάλλονται λόγω λάθους. Συγκεκριμένα, για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

Η αρμόδια υπηρεσία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τον ΕΟΑΝ θα προχωρήσει στη δημιουργία ανάλογης ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους, στο περιβάλλον TAXISnet της ΑΑΔΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, η παράβαση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του υπόχρεου από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εποπτεύει τον ΕΟΑΝ, μετά από εισήγηση του ΕΟΑΝ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε ότι, η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών που προβλέπεται στην υποπαράγραφο 1.1 του άρθρου 3, δεν αποκλείει τη δωρεάν διάθεση επαναχρησιμοποιήσιμων σακουλών μεταφοράς (πάχους 70 μm και άνω) στο πλαίσιο δράσεων συλλογής προς ανακύκλωση των λεπτών σακουλών μεταφοράς.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας και στην διάθεση των μελών σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση».

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες 28/9/2017, το Λιμεναρχείο Μυκόνου για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφος «ΜΑΪ ΓΟΥΕΪ» Ν.Π. 8822 το οποίο έπλεε έξω του νέου λιμένα Μυκόνου.

Άμεσα, από τη Λιμενική Αρχή ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και προς παροχή συνδρομής έσπευσαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η Ε/Γ-Λάντζα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» Ν.Μ. 118 και το Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ 40» Ν.Π. 11723.

Η ανωτέρω λάντζα περισυνέλεξε του δύο επιβαίνοντες του «ΜΑΪ ΓΟΥΕΪ» , οι οποίοι είχαν πέσει στη θάλασσα και στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν αρχικά στο νέο λιμένα Μυκόνου και στη συνέχεια διακομίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου για προληπτικούς λόγους.
Στη συνέχεια το ανωτέρω Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφος ρυμουλκήθηκε στη θαλάσσια περιοχή «ΧΟΥΛΑΚΙΑ», λόγω της κοντινής απόστασης από το λιμάνι καθώς και από αγκυροβολημένο Κ/Ζ πλοίο και ενώ το ρυμουλκό έκανε προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, το φλεγόμενο σκάφος πήρε κλίση και βυθίστηκε σε βάθος δεκαπέντε (15) μέτρων.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, τέθηκε σε ετοιμότητα προσωπικό και υλικά μέσα για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί θαλάσσια ρύπανση.

φωτο: αρχείο

 

 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 15:05

Ίδρυση Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου «ΝΑΪΑΣ»

Ίδρυση Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου «ΝΑΪΑΣ»

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας.

Η ίδρυση του ακολουθεί το μεγάλο ενδιαφέρον των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για ενασχόληση με καθετί που σχετίζεται με τη θάλασσά και τη διατήρηση των ναυτικών παραδόσεων του τόπου.

Στη συνέλευση έγινε ανάγνωση του καταστατικού και μετά από εισηγήσεις μελών έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε οι στόχοι και η δραστηριοποίηση του Ομίλου να σχετίζονται με:

πάσης φύσεως θαλάσσια και παράκτια άθληση με κυρίαρχη την ιστιοπλοΐα,

τη διατήρηση, τη συνέχεια και τη γνώση της ναυτικής παράδοσης του τόπου και των ανθρώπων του, σε κάθε της μορφή,

τη προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος και την ανάληψη σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Εκτός την έγκριση του καταστατικού, στη συνέλευση αποφασίστηκε το όνομα του Ομίλου «ΝΑΪΑΣ», επιλέχθηκε το σήμα του και εκλέχθηκε Προσωρινή Διοίκηση στην οποία ανατέθηκε να φροντίσει για τη νομιμοποίηση του Ομίλου και την σύγκληση της πρώτης τακτικής γενικής συνέλευσης μελών, αμέσως μετά την απόκτηση νομικής προσωπικότητας, για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου.

Όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν μέλη του «ΝΑΪΑΣ» μπορούν να ενημερώνονται για το καταστατικό του Ομίλου και να συμπληρώνουν αίτηση εγγραφής στο κατάστημα PARARAM στη Νάουσα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Προσωρινή Διοίκηση στο 6936842489 και στο 6947301526.

Η Προσωρινή Διοίκηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στην κατηγορία: Αθλητισμός

Πόρους ανάλογους με την προσφορά των νησιών στα δημόσια έσοδα, διεκδικεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όχι λόγια παρηγοριάς

Γ. Χατζημάρκος: “Δεν ζητάμε καμία χάρη ή εξαίρεση. Ζητάμε αυτό που μας αναλογεί, από μια Πολιτεία που στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής αιμορραγίας και δυσπραγίας, κρατιέται στη ζωή από τα έσοδα που φέρνουν τα νησιά μας από τον τουρισμό”

Ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία κατανομής των κεντρικών πόρων στις Περιφέρειες στις χώρας, ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με σκοπό την αποκατάσταση της ισονομίας που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει τεράστια μεταρρύθμιση για τη χώρα.

Η πρόταση, που ο Περιφερειάρχης κατέθεσε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εδράζεται στην λογική ότι είναι δίκαιο και αυτονόητο, κάθε περιοχή της χώρας να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση το ποσοστό που συμμετέχει και στην συγκέντρωση των πόρων αυτών στα ταμεία του κράτους, επισημαίνοντας ότι “φορολογική εξίσωση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να μην συνεπάγεται, επιτέλους, και συμμετοχή των νησιών μας στους πόρους που τους κατανέμονται, σε ποσοστό ευθέως ανάλογο με το ποσοστό που συμμετέχουν και στα δημόσια έσοδα. Αυτό μόνο συνιστά ισότητα, αυτό μόνο αποδίδει δικαιοσύνη, αυτό μόνο κτίζει συμπαγή φορολογική συνείδηση, αυτό μόνο επιβραβεύει το αποτέλεσμα και την επιτυχία”.

Με δεδομένο ότι το Νότιο Αιγαίο είναι η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, ακριβώς επειδή θεωρείται «πλούσια», χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το γεγονός ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης υπέστη την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ της, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή Περιφέρεια, ο κ. Χατζημάρκος τονίζει: “Δεν ζητάμε καμία χάρη. Δεν ζητάμε καμία εξαίρεση. Αυτό που ζητούμε είναι να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί. Αυτό που χρειαζόμαστε και που αντιστοιχεί στη δυσκολία των συνθηκών και στις απαιτήσεις που γεννούν οι αυξημένες ανάγκες. Από μια Πολιτεία που σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής αιμορραγίας και δυσπραγίας, κρατιέται στη ζωή από τα έσοδα που φέρνουν τα νησιά μας από τον τουρισμό”, τόνισε.

Η πρόταση του Περιφερειάρχη κατατίθεται ενόψει της επικείμενης κατάργησης, από 1ης Ιανουαρίου 2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου όπου εξακολουθεί να ισχύει. Επ' αυτού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζητά από την Κυβέρνηση να ζητήσει από τους θεσμούς τουλάχιστον την χρονική επέκταση της αναστολής κατάργησης, δεδομένου ότι οι συνθήκες που την επέβαλαν, συνεχίζουν να υφίστανται. Και να διαπραγματευτεί στη συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση την οριστική αλλαγή του φορολογικού πλαισίου που διέπει τα νησιά μας.

Ο Περιφερειάρχης αναδεικνύει το έλλειμμα της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά τη νησιωτικότητα, σε βαθμό που να απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα των νησιών, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης των νησιών στην κοινή γνώμη της χώρας, ούτως ώστε να διαμορφωθεί το απαιτούμενο άλλοθι για την φοροεπιδρομή των τελευταίων χρόνων.

“Η νησιωτικότητα δεν είναι οι καλοκαιρινές εικόνες των lifestyle περιοδικών και ιστοσελίδων. Αυτός ο λαϊκισμός και αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας ήταν που χρησιμοποιήθηκε χυδαία και από κόμματα και από δημοσιογράφους και από τους θεσμούς, για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να επιβάλλουν την καταστροφική τους πολιτική. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύθηκαν στη συνέχεια, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Ούτε ανακουφίζουν τις πληγές μας”, τονίζει και προσθέτει:

“Η νησιωτικότητα καταγράφεται ως αντικειμενική κατάσταση που απαιτεί, βάση της κοινής λογικής, να λαμβάνεται υπόψη κατά την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων πολιτικών. Η Συνταγματική προστασία της νησιωτικότητας, η εφαρμοζόμενη νησιωτική πολιτική από την Πολιτεία και τα μεγάλα λόγια της συμπαράστασης και της υποστήριξης, είναι κενά περιεχομένου και γι’ αυτό αποτελούν βαθύτατη προσβολή προς τους νησιώτες μας. Προς όλους εμάς. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος ούτε για την έκφραση συμπάθειας, ούτε για άλλα λόγια. Είτε θα υπάρξουν άμεσες δράσεις, είτε τα νησιά μας θα υποστούν τις δραματικές και αμετάκλητες επιπτώσεις μιας πολιτικής, που παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις, απειλεί τη βιωσιμότητά τους. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Αν τώρα δεν αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική, αν η Πολιτεία απλώς παρακολουθεί, ελπίζοντας πως με ένα μαγικό τρόπο θα αντέχουμε τα πάντα, τότε οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες και πολύ φοβάμαι, εθνικά καταστροφικές”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης του Περιφερειάρχη

 

 

29 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραφείο Τύπου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

 

Στην κατηγορία: Ν. Αιγαίο
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 08:01

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα & Λαύριο

Κανονικά τα δρομολόγια από Πειραιά

Ο καιρός έφερε ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να υπάρχει απαγορευτικό απόπλου. Πολλά είναι τα πλοία που δεν ταξιδεύουν σήμερα.

Με βάση το απαγορευτικό απόπλου δεν εκτελούνται δρομολόγια από Ραφήνα και Λαύριο για τα νησιά των Κυκλάδων και το Μαρμάρι. Ο καιρός κρατάει δεμένα τα πλοία.

Δεν εκτελούνται, επίσης, τα δρομολόγια από Καβάλα για Πρίνο, όπως και τα δρομολόγια των ταχύπλοων από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη.

Κανονικά τα δρομολόγια από Πειραιά

Τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά προς το παρόν εκτελούνται κανονικά.

Από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος πάντως διευκρινίζουν πως είναι πιθανό πλοίαρχοι που πρόκειται σήμερα να εκτελέσουν άλλα δρομολόγια, από λιμάνια για τα οποία δεν έχει εκδοθεί απαγορευτικό, να αποφασίσουν τελικά να τα αναβάλλουν, λόγω του υψηλού κυματισμού και για το λόγο αυτό καλό είναι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν προηγουμένως με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές αλλά και τα κατά τόπους ταξιδιωτικά πρακτορεία.

 

Στην κατηγορία: Ελλάδα
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« July 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31