Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 - ParosIn.gr

Το ραντεβού μας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Διονύσου ήταν για το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου. Κι όπως αποδείχτηκε το τίμησαν πολλοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου. Γέμισε η εκκλησία και, στη συνέχεια, το αρχονταρίκι. Έτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να φέρουμε ξανά στη μνήμη μας τους συγχωριανούς μας που εργάστηκαν στα λατομεία και δεν είναι πια μαζί μας. Κάθε χρόνο η συγκέντρωση αυτή έχει επικρατήσει να γίνεται με το ίδιο τυπικό και η οργάνωσή της δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Άλλες φορές μας τα χαλάει ο καιρός (όπως πέρυσι), άλλες πάλι η λιακάδα και η γλυκιά και καθαρή ατμόσφαιρα μέσα στο δάσος του Διονύσου φτιάχνει τη διάθεσή μας και μας βοηθάει να κάνουμε περισσότερα.

Η προσπάθεια είναι να προσφέρουμε κάθε χρόνο και κάτι ενδιαφέρον για όσους τιμούν με την παρουσία τους την όμορφη αυτή εκδήλωση σεβασμού στις μνήμες μας. Εφέτος, το Δ.Σ. αποφάσισε να γίνει εκτός από την καθιερωμένη λειτουργία, και κάτι παραπάνω, μια πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση. Μόνο που για να γινόταν αυτό δυνατό, έπρεπε να υπάρχει διαθεσιμότητα χώρου στο αρχονταρίκι. Αυτό οδήγησε στην επιλογή του Σαββάτου αντί της Κυριακής για το μνημόσυνο. Έτσι, μετά την κατανυκτική θεία λειτουργία και την δέηση του μνημοσύνου, κατά τις 10:00 συγκεντρωθήκαμε στο φιλόξενο αρχονταρίκι του Αγίου Γεωργίου Διονύσου, τα πάντα ήταν έτοιμα. Άρτοι, κεράσματα, σούμα, αναψυκτικά. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Μαργαρίτα Κοντού λέγοντας:

«Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των Λευκιανών κ Παριανών λατόμων Εμείς, πιστοί στις παραδόσεις του Συλλόγου μας τελέσαμε όπως κάθε χρόνο την επιμνημόσυνο δέηση. Είχαμε υποσχεθεί πέρσι τέτοια μέρα να προσφέρουμε κάτι περισσότερο στη μνήμη τους έτσι όπως τους αξίζει. Με την εκδήλωση αυτή θα δώσουμε την ευκαιρία στους παλιότερους να ζωντανέψουν τις αναμνήσεις τους, στους νεότερους να μάθουν την ιστορία των λατόμων και σε κείνους που μας βλέπουν από ψηλά να νιώσουν πως τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και οι συμπατριώτες τους δεν τους ξεχνούν. Αναγνωρίζουν την αξία τους και την προσφορά τους στις Λεύκες και σ αυτόν εδώ τον τόπο. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ».

Στη συνέχεια, η Ελένη Μέλλιου-Σκορδίλη διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Κυριακής Ραγκούση - Κοντογιώργου «Παριανοί Λατόμοι» και ακολούθησε η Νάντια Ρεμπή - Ξενάκη που μας παρουσίασε το διήγημά της «Οι μικροί λατόμοι». Μια συγκινητική αναδρομή στα δύσκολα πρώτα χρόνια που οι συμπατριώτες μας έφυγαν από την πατρογονική εστία και ήρθαν, αμούστακα παλληκαράκια, σε επαφή με το βουνό της Πεντέλης και τη σκληρή ζωή του λατόμου. Ακολούθησε προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ για το πεντελικό μάρμαρο και φωτογραφιών από τη ζωή των λατόμων. Η εκδήλωση έκλεισε με σειρά ομιλητών που, άλλος λίγο άλλος πολύ, εργάστηκαν στην Πεντέλη και είχαν να μοιραστούν μαζί μας αναμνήσεις και περιστατικά από τη ζωή τους. Μας μίλησαν οι Κώστας Καστανιάς, Βαγγέλης Σκιαδάς, Παναγιώτης Μπιζάς, Βασίλης Ραγκούσης και Λουκάς Κρητικός. Με την παρουσία τους μας τίμησαν οι Κωνσταντίνος Ροδόπουλος (πρόεδρος ΟΠΑΣ και Συλλόγου Μαρπησαίων και Αρχιλοχιτών), Παναγιώτης Μπιζάς (πρόεδρος Αγκαιριανών), Γεώργιος Σκορδίλης (δημοτικός σύμβουλος δήμου Κηφισιάς) και οι κ. Τζάννες Δεναξάς και Μανώλης Κατριαδάκης (πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυκλαδιτών Πεντέλης).

Ευχαριστούμε τον ιερέα του Αγ. Ελευθερίου Αμαρουσίου πατέρα Νικόλαο, ο οποίος συμμετείχε στη θεία λειτουργία και στην επιμνημόσυνο δέηση, την Ρένα Χανιώτη που με πολλή αγάπη ετοίμασε τα κόλλυβα στη μνήμη του συζύγου της Στέλιου, τον Κώστα Καστανιά για την προσφορά των άρτων, τις Ασημίνα Ρούσσου και Άννα Παντελαίου για τα κεράσματα, την Μαρίνα Εμμ. Χανιώτη για τις φωτογραφίες και τα προσωπικά αντικείμενα του Αντώνη Στεφ. Ραγκούση (Χιονά), τον Γιάννη Τζανετή για τον εξοπλισμό προβολής και τον Σύλλογο Κυκλαδιτών Πεντέλης για τις φωτογραφίες από το αρχείο του.

Ήταν μια καθ' όλα επιτυχημένη εκδήλωση που φανέρωσε για μια ακόμα φορά ότι οι Λευκιανοί λατόμοι ήταν άνθρωποι που έκαναν μεν μια από τις πιο σκληρές δουλειές της εποχής αλλά ήταν κι ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας που διασκέδαζαν, χόρευαν και δημιουργούσαν.

Προοδευτικός Σύλλογος Λευκιανών Πάρου

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.parosin.gr/details/date/2017/5/28#sigProId3ac6c05e0d

 

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για όσον το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για συμμετοχή τους σε προγράμματα, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αριθ. 58175/23-05-2017 (ΦΕΚ 1819/Β’/25-05-2017), με θέμα: «Έγκριση αναπτυξιακού προγράμματος ειδικού σκοπού, Νοτίου Αιγαίου 2017-2020: στόχοι, άξονες προτεραιότητας και σύστημα διοίκησης και διαχείρισης».

Η περιοχή παρέμβασης του προγράμματος είναι όλες οι περιοχές που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (περιφερειακές ενότητες Κω, Καρπάθου, Καλύμνου, Ρόδου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Πάρου, Νάξου, Τήνου, Μυκόνου, Άνδρου, Θήρας).

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών που αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, όπως π.χ. νησιωτικότητα, υποδοχή μεταναστευτικών ροών, και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Οι άξονες προτεραιότητας του προγράμματος είναι:
α) η βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας, των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών, των κοινωνικών υποδομών και αυτών της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων,
β) δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
γ) δράσεις βελτίωσης της επιχειρηματικότητας και δράσεις δικτύωσης - εξωστρέφειας - καινοτομίας,
δ) δράσεις ανάπτυξης του τουριστικού και πολιτισμικού κεφαλαίου.

Η συνολική διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος είναι η περίοδος 2017-2020, με δυνατότητα παράτασης για μία τριετία και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι του ύψους των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι φορείς υλοποίησης των έργων δύνανται να είναι όλοι οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και λοιποί οικονομικοί, επαγγελματικοί και άλλοι φορείς.

Η ένταξη έργων στο πρόγραμμα και η χρηματοδότηση τους προϋποθέτει τη σύνταξη και υποβολή από τους δυνητικούς δικαιούχους τεχνικών δελτίων έργου, σύμφωνα με τα υποδείγματα και τους όρους των εκάστοτε προσκλήσεων.

Τα αιτήματα ένταξης των δράσεων στο πρόγραμμα υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους στη Δ/νση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπόψη της τεχνικής γραμματείας.

 

Στην κατηγορία: Ν. Αιγαίο

Η έντονη βροχόπτωση των τελευταών ωρών προκάλεσε ζημιά (μούσκεψε) τα καθίσματα του κινηματογράφου "Ρεξ" στην Παροικιά.

Αυτό το γεγονός καθώς και ότι η σημερινή απογευμαρινή πρόβλεψη αναφέρει βροχόπτωση, είχε ως ασποτέλεσμα την ακύρωση της σημερινής, ώρα 19:30, παράστασης της Θεατρικής Παιδικής Συντροφιάς του Χορευτικού Ομίλου Νάπυσας, " ΒΑΤΡΑΧΟΙ" του Αριστοφάνη.

 

Στην κατηγορία: Πολιτισμός

Γράφαμε την Παρασκευή 26 Μαίου 2017 εδώ για την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου, το Σάββατο 27 Μαίου 2017, με απευθείας πτήση από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Γκρατς της Αυστρίας.

Το pr;vto αεροσκάφος, της Astra Airlines, με απευθείας πτήση από το εξωτερικό, προσγειώθηκε χθες Σάββατο στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου. Εκεί το υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος και η Αντιδήμαρχος Πάρου Δώρα Σαρρή - Παπακυρίλλου.

Ο Δήμαρχος Πάρου στην προσωπική του σελίδα στο facebook έγραψε:

«Άφιξη πρώτου αεροσκάφους με απευθείας πτήση από Αυστρία στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου. Η επόμενη μέρα για το νησί μας είναι πραγματικότητα».

Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου

Ακολουθούν φωτογραφίες

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.parosin.gr/details/date/2017/5/28#sigProId511844e32b

 

 

Στην κατηγορία: I Love Paros

«Εποικοδομητική η περιοδεία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε Νάξο και Κουφονήσι»

Στο Κουφονήσι και στην Νάξο παραβρέθηκε στις 24 και 25 Μαΐου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της διεξαγωγής ημερίδας από το ΥΝΑΝ και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με θέμα «Συμβάσεις Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας και Παράγοντες Ανάπτυξης της Νησιωτικότητας».

Εποικοδομητική και παραγωγική κρίθηκε από τους τοπικούς φορείς αλλά και από τον ίδιο τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό η επίσκεψή του σε Νάξο και Κουφονήσι. Κατά τη διάρκεια της διήμερης παρουσίας του στα δυο νησιά, ο Υφυπουργός συνοδευόταν από τους Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Μανιό και κ. Συρμαλένιο.

Νάξος

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συναντήθηκε, με τον Αντιδήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Λιανό, με τον οποίο συζήτησαν την προτεραιοποίηση των αναγκών του Δήμου (επέκταση λιμανιού, αναβάθμιση αεροδρομίου, κ.α.) και τα προσχώματα που φέρει η Νησιωτικότητα στη ζωή των κατοίκων. Εκτενή συζήτηση είχε, επίσης με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, κ. Νίκο Σέργη κυρίως για γραφειοκρατικά προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στον σχεδιασμό του Λιμενικού Ταμείου. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε αρωγός των προσπαθειών τόσο του Δήμου, όσο και του Λιμενικού Ταμείου, με το σκοπό της βελτίωσης των υποδομών της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων, γεγονός που θα αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό μοχλό, όπως τόνισε.

Σειρά συσκέψεων ακολούθησε, ακόμη, με το Λιμενάρχη Νάξου, κ. Αποστολόπουλο και το προσωπικό που στελεχώνει το Λιμεναρχείο. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ενημερώθηκε για τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής στον χώρο των Κυκλάδων και τις ανάγκες που υπάρχουν σε ένστολο προσωπικό, ειδικά την περίοδο της μεγάλης τουριστικής κίνησης. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι τόσο η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, όσο και η Ηγεσία του Λ.Σ. - ΕΛΑΚΤ, έχουν προτεραιότητά τους την ενίσχυση των δομών του Λιμενικού στα νησιά, σκοπό που ήδη υλοποιούν με επιτυχία, όπως αποδεικνύουν τα αριθμητικά και συγκριτικά στοιχεία για τη στελέχωση των νησιωτικών τμημάτων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνάντηση που διοργανώθηκε μεταξύ του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού και συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι υπηρετούν στις Κυκλάδες. Κατά τη συζήτηση με τον κ. Σουλιώτη Στυλιανό, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομιών Υπαλλήλων Κυκλάδων, τέθηκαν τα προβλήματα του κόστους της υπηρεσιακής μετακίνησης των αστυνομικών από και προς τα νησιά αλλά και ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω στελέχωση των τμημάτων.

Σειρά εμπεριστατωμένων αιτημάτων και προτάσεων δέχτηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, η οποία εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Γενικό Γραμματέα, κ. Δέτση Ιωάννη, τον Αντιπρόεδρο, κ. Ιωαννίδη Κωνσταντίνο και το Μέλος του Δ.Σ. κ. Μπερτσιά Αθανάσιο. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός συζήτησε για αρκετή ώρα με τους εκπροσώπους της ΕΠΛΣΚ και δεσμεύτηκε πως σε συνεργασία με την Ηγεσία του ΛΣ - ΕΛΑΚΤ θα εξετάσουν προσεκτικά τα θέματα που τέθηκαν ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Κουφονήσι

Στο Κουφονήσι, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για αρκετή ώρα με κατοίκους του νησιού αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για τις ανάγκες που έχουν ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού. Ο Υφυπουργός εξήγησε στους Κουφονησιώτες τα άμεσα μέτρα που έχει προωθήσει το ΥΝΑΝΠ για την αλλαγή του ακτοπλοϊκού νόμου και των όρων ανάθεσης των άγονων γραμμών, ώστε να μην είναι πλέον τα νησιά μας δέσμια της απομόνωσης, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επιπλέον, επιθεώρησε τις μονάδες αφαλάτωσης του νησιού και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της κοινότητας του νησιού, παρουσία του Προέδρου Κουφονησίου, κ. Κωβαίου, του Χωρικού Αντιδημάρχου, τοπικών παραγόντων και κατοίκων. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διεξήχθη, ο Πρόεδρος, κ. Κωβαίος Αντώνης, επισήμανε την σημασία που έχει για το νησί η επιχορήγηση που δόθηκε από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου για ενίσχυση της ισχύος της μονάδας αφαλάτωσης, αφού έτσι θα μπορεί το Κουφονήσι να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες για υδροδότηση που έχει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συζητήθηκαν επίσης και θέματα σχετικά με το πρόβλημα μεταφοράς λυμάτων, το σχέδιο για επεξεργασία απορριμμάτων αλλά και διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι η παραγωγή και εφαρμογή πολιτικών που θα δώσουν διεξόδους στους νησιώτες, θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική των νησιών και θα τονώσουν την τοπική οικονομία, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

πηγή: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

View the embedded image gallery online at:
http://www.parosin.gr/details/date/2017/5/28#sigProIdfac5d84d8f

 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« October 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31