Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Σάββατο, 27 Μαΐου 2017 - ParosIn.gr

Με την καθοριστική συμβολή του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου ξεπεράστηκε η γραφειοκρατική εμπλοκή στην εκτέλεση τριών μεγάλων έργων Πολιτισμού

Χρηματοδοτούνται από το ΕΠ Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020, με συνολικό προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ

Χωρίς άλλες καθυστερήσεις θα συνεχιστεί η εκτέλεση τριών μεγάλων και σημαντικότατων έργων του Υπουργείου Πολιτισμού που υλοποιούνται με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020” μετά και την απεμπλοκή της διαδικασίας εκταμίευσης των δαπανών, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Η εμπλοκή προέκυψε μετά από αλλαγή της νομοθεσίας από 1ης Ιανουαρίου 2017 και αφορά στην κατάργηση της εξαίρεσης του Υπουργείου Πολιτισμού από την δυνατότητα να ορίζει φυσικά πρόσωπα ως υπεύθυνα των λογαριασμών των έργων ΕΣΠΑ, κατά συνέπεια του ελέγχου και της έγκρισης των πληρωμών, στη διάρκεια της εκτέλεσής τους. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία μόνο οικονομικές υπηρεσίες μπορούν πλέον να ορίζονται υπόλογοι έργων και εκ του λόγου ότι οι Εφορίες Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου δεν διαθέτουν οικονομικές υπηρεσίες, θα έπρεπε να οριστούν υπόλογοι των ανωτέρω έργων οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα.

Η εκκρεμότητα της οριστικοποίησης του νέου συστήματος πληρωμών είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση εκτέλεσης τριών σημαντικών έργων, του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, του έργου της προστασίας και ανάδειξης της Αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου και της στερέωσης – αποκατάστασης του Ναού Επισκοπής Σικίνου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αμέσως μόλις έλαβε το αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 19 Μαΐου 2017, προκειμένου το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου, ως δημόσιος οργανισμός, να αναλάβει τον έλεγχο και την έγκριση των δαπανών, απάντησε θετικά, γεγονός που επιτρέπει την ομαλή συνέχιση της εκτέλεσης των έργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, με απόφαση του Περιφερειάρχη, εντάχθηκε τον Αύγουστο του 2016 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με δημόσια δαπάνη. 750.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το έργο - πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Κύθνου, να αποκτήσει ένα μουσειακό χώρο που θα προστατέψει και θα αναδείξει την ιστορία του και την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού - έχει σημαντικά στοιχεία πρωτοπορίας και καινοτομίας, καθώς αποτελεί την συνδυασμένη εφαρμογή της αποκατάστασης ενός νεοκλασικού κτηρίου, ιστορικής και πολιτιστικής αξίας και της αξιοποίησης–διαχείρισής του με τους κανόνες ενός σύγχρονου μουσειακού χώρου. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει μια πρόταση - μοντέλο για τα κτήρια, που χρησιμοποιούνται ως Μουσεία, ιδιαίτερα σε περιοχές με μικρή αρχιτεκτονική κλίμακα, που δεν «χωρούν» ογκώδη οικοδομήματα και να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος των νησιών των Κυκλάδων.

Ο Ναός Επισκοπής Σικίνου αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα κτήρια της αρχαιότητας, μνημείο ιδιαιτέρως μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, όχι μόνο για το νησί αλλά και για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Η στερέωση και αποκατάσταση του Ναού εντάχθηκε τον Ιούλιο του 2016 με απόφαση του Περιφερειάρχη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», από το οποίο θα διατεθεί το ποσό των 750.000 ευρώ.
 Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση μετασκευής ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου σε χριστιανικό ναό, το οποίο φέρει έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και χρήζει άμεσης παρέμβασης για την διάσωσή του.

Η Ακρόπολη της Ρόδου είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της πόλεως Ρόδου. Η ένταξη του έργου «Προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020» με την διάθεση πόρων ύψους 1.600.000 ευρώ, αποβλέπει στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχαιολογικού πάρκου, που θα περικλείει τα μνημεία: Στάδιο, Ωδείο, Ναό Πυθίου Απόλλωνα, τα τέσσερα υπόγεια Νυμφαία και το Ναό της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιέως. Στόχος της περιφερειακής αρχής είναι, η Ακρόπολη της Ρόδου να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να λειτουργήσει ελκυστικά προς τον επισκέπτη, μέσα από την διαμόρφωση ενός οριοθετημένου αρχαιολογικού συνόλου, που περικλείει μια σειρά σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων.

Ρόδος, 27 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Γραφείο Περιφερειάρχη

 

Στην κατηγορία: Ν. Αιγαίο

Εξιχνίαση κλοπής στην Ίο

Την 26-05-2017 στην Ίο εξιχνιάστηκε κλοπή από το Αστυνομικό Τμήμα Ιητών και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο υπηκόων Αλβανίας, ηλικίας 29 και 33 ετών, οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από 08-04-2017 έως 25-05-2017, αφαίρεσαν από κατάστημα -3- μηχανήματα-ενισχυτές παραγωγής ήχου. Ένα από τα αφαιρεθέντα μηχανήματα βρέθηκε και κατασχέθηκε προκειμένου να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι ο 29χρονος διέμενε παράνομα στη χώρα μας και συνελήφθη.

Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη λειτουργία καταστήματος στη Θήρα

Την 26-05-2017 το βράδυ συνελήφθη στη Θήρα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, 30χρονος ημεδαπός ο οποίος λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχοντας παραβιάσει τη σφράγισή του.

Σύλληψη ημεδαπού για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο

Την 27-05-2017 το πρωί συνελήφθη στη Μύκονο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, 55χρονος ημεδαπός ο οποίος προέβαινε σε παράνομες οικοδομικές εργασίες.

 

 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

Την «άγρια κόντρα» που υφέρπει μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών στη Ραφήνα, ενόψει της νέας θερινής περιόδου, ανέδειξε και πάλι η πρόσφατη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ.. Το μήλον της έριδος και αυτή τη φορά, δεν ήταν άλλο από τα δρομολόγια της φετινής θερινής σεζόν, για τα οποία οι εταιρείες της περιοχής αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» μέχρι τελικής πτώσης!

Ήδη, από νωρίς είχε ειπωθεί, ότι για το καλοκαίρι του 2017 θα δρομολογούνταν από τη Ραφήνα με προορισμό τα νησιά των Κυκλάδων περί τα 6 ταχύπλοα (SUPERRUNNER, MASTER JET, CHAMPION JET 1, HIGHSPEED JET, PAROS JET, TERA JET). Δεν ήταν, όμως, ξεκάθαρο ούτε ποια θα ήταν αυτά, όπως επίσης ούτε και πιο θα ήταν το τοπίο μετά την αποχώρηση των Blue Star Ferries και Hellenic Seaways.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και όπως ήταν αναμενόμενο το τοπίο ξεκαθάρισε. Ενώ, η τελευταία εξέλιξη άνοιξε την «όρεξη» των εναπομενόντων ανταγωνιστών, οι οποίοι επιδόθηκαν σε έναν ανηλεή «πόλεμο», προκειμένου να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους, αλλά και να αυξήσουν τα μερίδια τους σε μια αγορά που πέρσι παρουσίασε μικρή αύξηση 4,9%, την ώρα που η κίνηση στην ακτοπλοΐα συνολικά υποχώρησε κατά 1,9%!

Φέτος, τα ξίφη τους στο «βασίλειο» της Ραφήνας, αναμένεται να διασταυρώσουν η παραδοσιακή Fast Ferries της οικογένειας Παναγιωτάκη, η ανανεωμένη Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου και η δυναμική SeaJets του κ. Mάριου Hλιόπουλου.

Περισσότερα εδώ

 

Στην κατηγορία: Ελλάδα

Γ. Χατζημάρκος: “Σε κάποιες χώρες ο πρωταθλητισμός επιβραβεύεται. Στη δική μας χώρα υπονομεύεται”

Πρωτιά στο Νότιο Αιγαίο στους τουριστικούς δείκτες των εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος

Λίγες μόνο ώρες μετά την δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ, που τοποθέτησε το Νότιο Αιγαίο στο βάθρο του πρωταθλητή στον ξενοδοχειακό τομέα, μια νέα έρευνα, αυτή τη φορά της Τραπέζης της Ελλάδος, έρχεται να εδραιώσει και να αποτυπώσει στατιστικά την πρωτιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη του ελληνικού τουρισμού.

Για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος συνέλεξε, μέσω της Έρευνας Συνόρων, ταξιδιωτικά στοιχεία ανά περιφέρεια, με στόχο να δώσει την πληρέστερη και ακριβέστερη αποτύπωση των μεγεθών, που συνθέτουν την εικόνα των τουριστικών επιδόσεων σε κάθε μία από αυτές.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση στους δύο πιο βασικούς τουριστικούς δείκτες, των ταξιδιωτικών εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2016 διαμορφώθηκαν στα 12.749 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος αυτών, σε ποσοστό 87,5% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (3.136 εκατ. ευρώ), Κρήτης (3.095 εκατ. ευρώ), Αττικής (1.734 εκατ. ευρώ), Κεντρικής Μακεδονίας (1.688 εκατ. ευρώ) και Ιονίων Νήσων (1.504 εκατ. ευρώ). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.592 εκατ. ευρώ.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 190.402.000 το 2016. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας, το 85,1% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες : Νοτίου Αιγαίου (39.996.000), Κρήτης (39.378.000), Κεντρικής Μακεδονίας (36.330.000), Αττικής (24.769.000) και Ιονίων Νήσων (21.493.000). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών πραγματοποιήθηκαν 28.437.000 διανυκτερεύσεις.

Η πρωτιά του Νοτίου Αιγαίου είναι ακόμη μεγαλύτερη, λαμβανομένου υπόψιν του δυσμενούς περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε από μια σειρά αρνητικών παραγόντων, που στοχευμένα κατευθύνθηκαν στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η υπερφορολόγηση που έπληξε καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού των νησιών, η στοχοποίηση σε συνάρτηση με την δυσφήμιση που επιχειρήθηκε για λόγους που εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί, αλλά και η μείζονα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που μετέτρεψε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και κυρίως της Δωδεκανήσου, σε πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, διαμόρφωσαν το πλέον αρνητικό περιβάλλον για τον τουρισμό.

“Παρά ταύτα, το Νότιο Αιγαίο κατάφερε να ανέβει στο βάθρο του πρωταθλητή. Ένα μεγάλο επίτευγμα, απόρροια και επιβράβευση των ανθρώπων του τουρισμού, της βαθιάς γνώσης, του ζήλου με τον οποίο εργάζονται, της αγάπης για τον τόπο τους και γι αυτό που υπηρετούν. Αυτών που κρατούν όρθια την οικονομία των νησιών και της χώρας, μέσα σε συνθήκες παρατετάμένης και συνεχιζόμενης κρίσης”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Και πρόσθεσε: “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει τη δική της καταλυτική συμβολή στο εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα, που παρά τις δυσκολίες, μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον, για τις δυνατότητες και τις προοπτικές των νησιών μας. Πριν δύο χρόνια μιλήσαμε για πρωταθλητισμό, γιατί τον αντιλαμβανόμαστε ως την πειθαρχημένη διαδικασία συνεχούς ανόδου και βελτίωσης. Σε κάποιες χώρες, οι επιδόσεις επιβραβεύονται. Στη δική μας, δυστυχώς λοιδορούνται και υπονομεύονται. Στην Περιφέρεια με την μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, το μεγαλύτερο φοροκυνηγητό, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, δουλέψαμε με σχέδιο και επιμονή. Δώσαμε τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουμε αλώβητη την εικόνα των νησιών μας και της χώρας μας στο εξωτερικό. Φέραμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε στον Τουρισμό αυτό που ξέρουμε και πιστεύουμε: Πρωταθλητισμό!”.

Ρόδος, 27 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Γραφείο Περιφερειάρχη

aegean

 

 

Στην κατηγορία: Ν. Αιγαίο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Πάρου ενημερώνει τους πολίτες και επισκέπτες της Πάρου ότι από τη Τρίτη 30/05/2017 τα ξημερώματα έως και την Παρασκευή 02/06/2017 το μεσημέρι, θα πραγματοποιούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης στον παραλιακό δρόμο Παροικιάς, από το ύψος του Ταχυδρομείου έως τον ΟΤΕ.

Παρακαλούμε όπως κατά την διάρκεια των εργασιών αποφύγετε τη διέλευση των οχημάτων από την περιοχή για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Από τη Δευτέρα 29/06 δε θα επιτρέπεται η στάση και στάθμευση στη περιοχή και τα σταθμευμένα αυτοκίνητα θα απομακρύνονται. Ενώ η κίνηση των πεζών θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Μετά το πέρας των εργασιών η οδός θα τεθεί ξανά σε κυκλοφορία.

 

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« October 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31