Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Δευτέρα, 01 Μαΐου 2017 - ParosIn.gr

Κυκλάδες, Πρωτομαγιά 2017

Όταν οι αγώνες τιμώνται με επίσημη αργία

«Δεν είναι Αργία είναι Απεργία!» ήταν το σύνθημα της Πρωτομαγιάς, τότε που πολλά από τα εργασιακά δικαιώματα ήταν δεδομένα και αυτονόητα.

Σήμερα, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την απορρύθμιση της εργασίας και των μισθών και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για εργασιακό μεσαίωνα, οι αγώνες των εργαζομένων είναι πιο επίκαιροι από ποτέ.

Οι «Μανωλάδες» είναι ακόμα εδώ, το ίδιο και οι άθλιες ατομικές συμβάσεις των πολυεθνικών, το ίδιο και η αδήλωτη εργασία που ευδοκιμεί στα νησιά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων χαιρετίζει τις προσπάθειες και τους αγώνες για ανάκτηση της αξιοπρέπειας της εργασίας και των μισθών. Προσπάθειες από τα κάτω όπως η ΒΙΟΜΕ, η ΕΝΚΛΩ, η ΕΒΖ που βρήκαν ανταπόκριση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθειες από τα πάνω όπως ο μεγάλος αγώνας της διαπραγματευτικής ομάδας για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και οι επιτυχίες της Επιθεώρησης Εργασίας, δείχνουν ότι ο αγώνας είναι συνεχής, πάντα επίκαιρος και δίνεται σε όλα τα επίπεδα.

Η καθιέρωση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας, δεν αντιστρατεύεται τον απεργιακό χαρακτήρα της μέρας, είναι μια κίνηση συμβολική στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση αλλά και ουσιαστική για όσους πρέπει να δουλέψουν αυτή τη μέρα και που σηματοδοτεί αυτό ακριβώς: ότι ο αγώνας είναι πάντα συνεχής και πάντα επίκαιρος. Και στο τέλος πάντα νικηφόρος.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

 

Στην κατηγορία: Κυκλάδες

Καλή Πρωτομαγιά!

Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί διαχρονική δύναμη ελπίδας, φωνή και βοή αγωνιστικότητας και διεκδικήσεων για τον εργαζόμενο λαό και όλους όσους μοχθούν προς το ζην. Ο στόχος της διεκδίκησης και της αλλαγής απαιτεί ενότητα και σύζευξη δυνάμεων, για να μπορέσει η φωτεινή Ελλάδα των μοχθούντων, να επικρατήσει στην αναμέτρηση με κάθε σκοτεινή κατάσταση και συγκυρία.

Η παραγωγική βάση των νησιών και της χώρας μας, οι εργαζόμενοι, οι φορείς της υγιούς ανάπτυξης και οι τοπικές δυνάμεις που πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο, γνωρίζουν ότι η πικρή γεύση της δεινής και εξελισσόμενης οικονομικής κατάστασης, η ανασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον, η ανεργία, η διασπάθιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αποτελούν το πλέον εχθρικό περιβάλλον σε μια οικονομία ευάλωτη. Η εικόνα όμως της πτώσης ας γίνει σάλπισμα ανάστασης και συναγερμού για τις παραγωγικές τάξεις και τις λαϊκές δυνάμεις που μπορούν να γίνουν το βήμα διαφυγής προς στέρεα γη. Ας βγούμε και σήμερα στους δρόμους, στην αγορά, στην κοινωνία με το σύνθημα ανατροπής, με το παράδειγμα της προσωπικής μας προσπάθειας και με έργα. Να παλέψουμε για να μείνει ζωντανή η σπίθα της αισιοδοξίας.

Η ευημερία της χώρας θα περάσει υποχρεωτικά από την ευημερία και την πρόοδο των πολιτών. Είναι γνωστό ότι «..μία Πολιτεία ωφελεί περισσότερο τους πολίτες όταν ακμάζει σαν σύνολο παρά όταν ευτυχούν τα άτομα μα δυστυχεί η Πατρίδα...». [Εγώ γάρ ηγούμαι πολιών πλείω ξυμπάσαν ορθουμένων ωφελείν τους ιδιώτας ή καθ΄ έκαστον των πολιτών ευπραγούσαν, αθρόαν δε σφαλλομένην, καλώς μεν γάρ φερόμενος ανήρ το καθ΄ εαυτόν διαφθειρομένης της πατρίδας ουδέν ήσσον ξυναπόλυται, κακοτυχών δ΄ εν ευτυχούση πολλώ μάλλον διασώζεται] Θουκυδίδης, Επιτάφιος Περικλέους Β΄60.

Σε δύσκολους καιρούς, η χειρονακτική εργασία, δεν πρέπει να αποτελεί τελευταία επιλογή και να υπάρχουν επαγγέλματα που αφήνονται να περνούν σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου σε ξένα χέρια. «Έργον δ΄ ουδέν όνειδος, αεργίη δε τ’ όνειδος», Ξενοφών, Απομνημονεύματα α’ (2,57).

Η Πρωτομαγιά διπλή και αρχαία γιορτή ανανέωσης, Ανάστασης και Αγώνα, ταυτίζεται με την Άνοιξη, το ξανάνιωμα φύσης και ψυχής, την αισιοδοξία για το μέλλον και τους αγώνες των εργαζομένων με θεμελιακό στοιχείο την διεκδίκηση και την πάλη.

Γιάννης Φλεβάρης
Αντιπεριφερειάρχης

 

Στην κατηγορία: Απόψεις

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο (από τα 5) διήμερο του Σχολείου Βασικών Γνώσεων & Αυτοπροστασίας της ΕΟΔ Κυκλάδων, το Σάββατο και την Κυριακή 29 & 30 Απριλίου, με εισηγητή-εκπαιδευτή τον Ιδρυτή και Διευθυντή Εκπαίδευσης της ΕΟΔ, κο Ζαφείρη Τρόμπακα.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σύντομη παρουσίαση- αναδρομή στα 40 χρόνια δράσης της ΕΟΔ και να ενημερωθούν, μεταξύ πολλών άλλων, για το πως μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό, σε ημερήσια βάση και πως προστατευόμαστε από τους κεραυνούς.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Πάρου κο Μ. Κωβαίο, τον Πρόεδρο του Κέντρου Υγείας Πάρου κο Σ. Λάβδα, τον Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πάρου, κο Γ. Τζανίδη, τον Δημ. Σύμβουλο και εκπρόσωπο του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων, κο Μ. Λεοντή, τους εκπροσώπους του Λιμεναρχείου Πάρου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πάρου, τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας καθώς και το ΔΣ του ΑΜΕΣ ΝΗΡΕΑΣ για τη συνεργασία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.parosin.gr/details/date/2017/5/1#sigProId7c687295ea

 

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« December 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31