Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Items filtered by date: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 - ParosIn.gr

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι οικισμοί στην Πάρο είναι από το 1978, ΦΕΚ 594Δ/78 χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί.

Είναι χαρακτηρισμένοι στο σύνολο τους, λόγω της μορφής τους, σαν σύμπλεγμα δρόμων και κτηρίων, σαν πολεοδομικός ιστός λόγω της ιδιαίτερης κάτοψης των κτηρίων, της αναλογίας τοίχων και ανοιγμάτων, των πόρτων και τα παράθυρων, ώστε να υπάρχει φωτισμός και αερισμός. Οι άνθρωποι που τα έκτισαν δεν είχαν πανεπιστημιακές γνώσεις, αλλά η εμπειρία τους είχε λύσει πολλά προβλήματα που σήμερα λύνονται με ευκολία, λόγω των νέων υλικών δόμησης.

Με τον νόμο που κήρυξε τους οικισμούς παραδοσιακούς, έγινε υποχρεωτική η διατήρηση της μορφής τους. Οι όροι δόμησης που θεσπίστηκαν, είχαν σαν στόχο την διατήρηση και το ανάδειξη τους.

Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι των κτηρίων στους παραδοσιακούς οικισμούς της Πάρου συντηρήθηκε και επισκευάστηκε. Σήμερα υπάρχουν όμως ακόμη κτίσματα, σε αρκετούς από τους οικισμούς του νησιού, που είναι είτε σε κακή κατάσταση, είτε μισό-ερειπωμένα, είτε κατεδαφισμένα (ερείπια). Βασική αιτία για την εγκατάλειψη τους είναι το μεγάλο κόστος επισκευής τους, η πολύ-ιδιοκτησία και η κακή οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών τους λόγω κρίσης.

Στην Μάρπησσα όπως και στους υπόλοιπους οικισμούς υπάρχουν κτήρια που έχουν κτιστεί πριν το 1700 και πραγματικά αποτελούν στολίδια όχι μόνο γιατί είναι απλά παλιά αλλά γιατί είναι ιδιαίτερα κτίσματα, λόγω του τρόπου κατασκευής, με μαρμάρινα υπέρθυρα και παραστάδες, τον αριθμό των δωματίων και τη θέση τους μέσα στο κτήριο, μεγέθη ανάλογα με την οικονομική τότε κατάσταση των ιδιοκτητών τους.

Κανένα δεν είναι όμοιο με το διπλανό του, γιατί το έδαφος και η θέση (κλίση) ήταν διαφορετικά. Η απουσία και ίσως η αδιαφορία της πολιτείας, στην καταγραφή των κτηρίων μέσω κτηματολογίου αλλά και αποτύπωσης των οικισμών αυτών δεν μας διευκολύνει στην διατήρηση τους. Δηλαδή σε έναν ενδεχόμενο σεισμό, δεν υπάρχει καμία καταγραφή ώστε να αναστηλωθούν οι οικισμοί , παρά μόνον κάποιες εργασίες φοιτητών αρχιτεκτονικής.

Ένα από αυτά τα κτήρια στην Μάρπησσα είναι και η οικία Ναυπλιώτη - Γαβαλά, που λόγω της ιδιαιτερότητας των αρχιτεκτονικών της στοιχείων είναι χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο κτήριο. Οι τωρινοί κύριοι ιδιοκτήτες του το 2010, αποφάσισαν να το δωρίσουν στον Δήμο Πάρου, οποίος δεν αποδέχτηκε αυτή την δωρεά λόγω έλλειψης πόρων και πιθανής ευθύνης του για ενδεχόμενα ατυχήματα. Οι ιδιοκτήτες με έξοδα τους και υποδείξεις της αρχαιολογίας και την σύμφωνη γνώμη του Δήμου υποστύλωσαν το κτήριο και πήραν μέτρα προστασίας των διερχομένων. Έκτοτε Δήμος και Αρχαιολογία αδιαφόρησαν για την σωτηρία του κτηρίου με αποτέλεσμα την σταδιακή χειροτέρευση της κατάστασης του.

Το 2016 μετά από προσπάθειές της τοπικής κοινότητας Μάρπησσας, η ΕΦΑ Κυκλάδων έκανε αυτοψία για την κατάσταση του κτηρίου και ενημέρωσε με λεπτομερή έκθεση, για τις απαιτούμενες άμεσες εργασίες για την όσο το δυνατόν καλύτερη συντήρηση του κτηρίου μέχρι την επισκευή του. Παράλληλα την Τοπική Κοινότητα Μάρπησσας ζήτησε και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου την ίδια γνωμάτευση. Αντί αυτού η υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου, χωρίς μέχρι εκείνη την στιγμή να έχει κάνει αυτοψία, κινήθηκε ενάντια στους ιδιοκτήτες και συνέταξε μια επιστολή προς την Εισαγγελία Σύρου , το Πολεοδομικό Γραφείο Νάξου και το Επαρχείο Πάρου, προκαλώντας αντιδράσεις που κανείς δεν κατάλαβε για ποιόν λόγο προκλήθηκαν. Κανείς δεν είχε ζητήσει να κριθεί το κτήριο κατεδαφιστέο ή επικίνδυνο. Η κατάληξη είναι, ότι οι ιδιοκτήτες είναι πλέον τρομοκρατημένοι από τα απειλούμενα πρόστιμα εκ μέρους του Δήμου, την απειλή επιδίκασης εξόδων για την υποστήριξη του κτηρίου από τον Δήμο (ο οποίος δεν έχει κατά δήλωσή του χρήματα), και τις απολογίες σε αστυνομικά τμήματα. Από την μεριά της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας έγινε προσπάθεια συνεννόησης για το θέμα αυτό μαζί με τον Δήμαρχο, τον Έπαρχο και τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου, όπου φάνηκε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει υπέρβαση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Η προσπάθεια μας είναι και θα είναι η προστασία του οικισμού της Μάρπησσας, η οποία χωρίς τα χαρακτηριστικά της κτήρια δεν θα είναι πλέον ούτε παραδοσιακή, ούτε επισκέψιμη.

Ζητάμε λοιπόν από τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και παράλληλα τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατοικούν μόνιμα στην Πάρο, να συμπαρασταθούν στις προσπάθειες της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας, για την, με τον καλύτερο τρόπο, διατήρηση του συνόλου των κτηρίων του οικισμού, ώστε να ξαναγίνει αυτό που κάποτε ήταν ένας ζωντανός οικισμός και όχι μόνο μουσειακός χώρος, σαν να έχει βομβαρδιστεί από εχθρούς. Εάν συνεχίσουμε να αδιαφορούμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κτίσματα μέσα στους παραδοσιακούς οικισμούς, θα φτάσουμε στο σημείο να μην υπάρχουν κτήρια αξιόλογα, ώστε να δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός των οικισμών σαν παραδοσιακοί.

Βασικά όμως ζητάμε από τη μεριά του Δήμου και των υπηρεσιών του μια αναθεώρηση της αντιμετώπισης των αιτημάτων των τοπικών κοινοτήτων. Να αντιμετωπίζουν τα αιτήματα μας σαν άξια λύσης και όχι αποποίησης ευθυνών που πιθανόν να προκύψουν. Να προσπαθούν να δικαιολογήσουν με έργα την ύπαρξη τους και όχι μόνον με την είσπραξη των επιβαλλόμενων δημοτικών φόρων.

Στο διάστημα που ανακινήθηκε το θέμα της δωρεάς και της αναπαλαίωσης του συγκεκριμένου κτηρίου έχουν ανακοινωθεί δύο προγράμματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με διαχειριστή το ΥΠΠΟ, προς το οποίο ο Δήμος δεν φρόντισε, λύνοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου, να προωθήσει το αντίστοιχο αίτημα για την μελέτη και την επισκευή του κτηρίου Γαβαλά.

Σήμερα ένα σχεδόν χρόνο από την ανακίνηση του θέματος από την Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας για το κτήριο Γαβαλά, φτάσαμε στο σημείο να κλείσει ο δήμος τους δρόμους γύρω από το εν λόγω κτήριο, δημιουργώντας πρόβλημα μετακίνησης των κατοίκων αλλά και λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου, και παράλληλα μη λύνοντας κανένα απολύτως πρόβλημα στην κατάσταση του κτηρίου.

Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι με αυτά τα «προληπτικά μέτρα» δημιουργούμε μεγαλύτερα προβλήματα και ότι θα πρέπει να σκεφτούμε λογικά και ψύχραιμα ώστε να βρεθεί λύση, ώστε και οι πεζοί να προστατεύονται και τα κτήρια να κρατηθούν στη «ζωή» με νέες χρήσεις. Αν δεν το καταλάβουμε έγκαιρα, θα βρεθούμε να έχουμε οικισμούς νεκρούς και ερειπωμένους. Το συγκεκριμένο κτήριο οι ιδιοκτήτες του συνεχίζουν να το δωρίζουν στο Δήμο, με νέα επικαιροποίηση της δωρεάς τους, πράγμα που αφαιρεί ένα μεγάλο τμήμα οικονομικής επιβάρυνσης για την απόκτηση του. Κατόπιν αυτού η απόρριψη της δωρεάς, για δεύτερη φορά, θα καταστήσει υπεύθυνο τον Δήμο ως υπαίτιο της υποβάθμισης του κτισμένου περιβάλλοντος του χωριού. Δεν πρέπει να προέχει πάντα η εξεύρεση χρημάτων για την αποκατάσταση, αλλά η εξεύρεση λύσης για την μη κατάρρευση και αλλοίωση του οικιστικού περιβάλλοντος στους οικισμούς μέσω ενός προγραμματισμού του ίδιου του Δήμου.

Επίκαιρη είναι αυτό το διάστημα η συζήτηση για την αλλοίωση της όψης της παραλίας της Παροικίας, με την προσθήκη γυάλινων πετασμάτων για την προστασία από τον αέρα. Για το θέμα αυτό καμία υπηρεσία του δήμου δεν έχει κινηθεί ούτε με αυτοψίες, ούτε με διοικητικά μέτρα, ούτε με πρόστιμα. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά αντιμετώπισης των προβλημάτων, αν τα κτήρια βρίσκονται στην παραλία ή μέσα στους οικισμούς.

Η ιεράρχηση των θεμάτων που αφορούν την παρουσία του νησιού διαμέσου της ιστορίας του με την ανάδειξη χρονολογικών σταθμών και μνημείων που αντιστοιχούν σε αυτούς, είναι αναγκαία για την ανάδειξη του. Υπάρχουν μνημεία στο νησί που είτε είναι σε άθλια κατάσταση, είτε είναι παντελώς άγνωστα ακόμα και από τους ίδιους τους κατοίκους του. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από πολιτιστικούς συλλόγους για την ανάδειξη τέτοιων περιοχών και ιστορικών περιόδων, αλλά δυστυχώς μένουν μέσα σε μικρά ακροατήρια. Δεν αρκεί λοιπόν ο Δήμος και οι υπηρεσίες του να είναι νομικά εξοπλισμένοι (και καλυμμένοι), για να αντιμετωπιστεί η όποια κατάσταση στους οικισμούς, χρειάζεται πολιτική ιεράρχηση και εφαρμογή προτάσεων ώστε να λυθούν κάποια στιγμή τα χρονίζοντα προβλήματα. Αλλιώς θα τρέχουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα και δυσάρεστες καταστάσεις.

Όλγα Μαρία Τζανετάκη - Ισιγώνη
Αρχιτέκτονας - Σύμβουλος ΚΕΠΟΣΑ

 

Στην κατηγορία: Απόψεις

Βάλια Καστρουνή, η Παριανή ταλαντούχα fashion designer μιλά στο www.ovalme.net για το πάθος της, τη μόδα!

Η Βάλια Καστρουνή είναι μια όμορφη fashion blogger που πραγματοποίησε κι εκείνη το όνειρο της, έγινε η ίδια σχεδιάστρια μόδας. Μέσα από τις συλλογές της μας μεταδίδει το πάθος και την αγάπη της για το ρούχο ενώ οι στιλιστικές της προτάσεις έχουν αρκετό ενδιαφέρον! Κατάγεται από το όμορφο κυκλαδίτικο νησί την Πάρο, σπούδασε φωτογραφία και οπτικοακουστικές τέχνες στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας και έχει παρακολουθήσει σεμινάριο Fashion Design, στην Accademia di Belle Arti στην Βενετία. Στον ανοιχτό διαγωνισμό σχεδίου μόδας Fashion Design Project της 18ης Athens Xclusive Designers Week, κέρδισε την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας 2.265 ψήφους του κοινού, και ήδη μας έχει παρουσιάσει δύο συλλογές με μεγάλη επιτυχία.

Ευγενική και δεκτική στην πρόταση μας, απαντά στις ερωτήσεις μας εκφράζοντας την άποψη της για τον χώρο της μόδας.

Βάλια, ξεκίνησες ως fashion blogger και μετά από κάποιο διάστημα έγινες κι εσύ σχεδιάστρια ρούχων. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για αυτό το πάθος σου; Ήταν όνειρο ζωής για εσένα;

Το θέσατε πολύ ωραία! Όντως το fashion design και γενικότερα η ενασχόληση με τη μόδα, ήταν όνειρο ζωής για εμένα. Από μικρή ηλικία είχα την ευχέρεια να σχεδιάζω αρκετά καλά και ό,τι ιδέα είχα μπορούσα να την αποτυπώσω. Όταν ξεκίνησα το 2013 το blogging, ήταν ένας τρόπος για να περάσω τις ιδέες και τις προτάσεις μου πάνω στη μόδα. Τον ίδιο χρόνο είχα κερδίσει σε δυο διαγωνισμούς με θέμα το styling που διοργάνωσε το κανάλι MAD. Ωστόσο πάντα ήθελα να δημιουργήσω το δικό μου brand, να δει ο κόσμος τις δημιουργίες μου και εγώ με τι σειρά μου να δω τον κόσμο να τις φοράει.
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα πιο γρήγορα από ότι φανταζόμουν καθώς πέρυσι έκανα την πρώτη μου επίδειξη στην εβδομάδα μόδας της Αθήνας.

Έχεις ήδη παρουσιάσει δύο υπέροχα fashion shows. Τι είναι αυτό που σε εμπνέει στην διαδικασία του σχεδιασμού και της παρουσίασης;

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσαν! Οι εμπνεύσεις μου και για τις δυο συλλογές μου προήλθαν κυρίως από το street style. Ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι της έμπνευσης μου προέρχεται από τους ανθρώπους που παρακολουθούν τα shows στις fashion week, που γίνονται στις πρωτεύουσες της μόδας. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ο καθένας τον δικό του τύπο, το δικό του style και κάνουν συνδυασμούς που πάνω στην πασαρέλα δεν θα δεις.

Στα ντεφιλέ βλέπουμε κάθε φορά ακραίες στιλιστικές προτάσεις για τις ανάγκες των shows. Ποια είναι η άποψη σου, πως τα βλέπεις ως σχεδιάστρια και blogger; Τι είναι αυτό που θα σου άρεσε να δεις;

Κατά την άποψη μου όταν ένα brand ή ένας σχεδιαστής προετοιμάζει ένα fashion show, δεν φτάνει απλά να δείξει στον κόσμο την καινούρια του συλλογή. Θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό θέαμα. Είναι θέμα marketing όλη αυτή η ιστορία. Όσο πιο πολύ συζητάνε μετά από το show για αυτό, τόσο πιο πετυχημένο είναι. Όσον αφορά για το τι θα μου άρεσε να δω... Πιστεύω ότι ο χώρος είναι έτσι διαμορφωμένος πλέον ώστε ανάλογα με το γούστο σου και τις προτιμήσεις σου να υπάρχει και η κατάλληλη επιλογή.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου σχεδιαστής;

Ως Ελληνίδα εκτιμώ και θαυμάζω από μικρή τις δημιουργίες της Mary Katrantzou. Από τις σπουδαιότερες -αν όχι η σπουδαιότερη- και πιο πετυχημένες Ελληνίδες σχεδιάστριες της νέας γενιάς παγκοσμίως. Λατρεύω όλες τις συλλογές της μία - μία. Σε μια εποχή όπου ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση, η Katrantzou έχει καταφέρει να πρωτοτυπήσει τόσο σε prints όσο και πατρόν.

Η μόδα στην Ελλάδα πιστεύεις πως μπορεί να συγκριθεί με τα ξένα πρότυπα; Πες μας την άποψή σου.

Αν με ρωτούσατε δυο χρόνια πριν θα σας έλεγα ότι θέλουμε πολύ δουλειά ακόμα για να φτάσουμε τα πρότυπα του εξωτερικού. Πλέον όμως, προς μεγάλη μου έκπληξη και χαρά, είμαστε σε ισάξιο επίπεδο. Οι Έλληνες έχουν αρχίσει και προσέχουν ιδιαίτερα το ντύσιμο τους και παρακολουθούν τις εξελίξεις της μόδας. Αυτό έχει βοηθήσει και στην άνοδο των ελληνικών brands. Πολλοί ταλαντούχοι νέοι της χώρας μας έχουν φτιάξει τις δικές τους βιοτεχνίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας κύκλος από brands που δημιουργούν μόδα εντός και εκτός συνόρων! Τα ακόμα καλύτερα νέα, είναι ότι το κοινό ανταποκρίνεται και κάπως έτσι η μόδα τον τελευταίο καιρό είναι να ντύνεσαι με ελληνικά brands.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Ποιο στοιχείο θα πρωταγωνιστήσει;

Αυτό το καιρό επενδύω στην εκπαίδευση μου πάνω στη μόδα, ώστε να βελτιώσω τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Παράλληλα συνεχίζω, με έντονους ρυθμούς, την ανάρτηση των στιλιστικών απόψεων και επιλογών μου στο blog. (www.KashionBlog.com).

πηγή: http://www.ovalme.net

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.parosin.gr/details/date/2017/2/17#sigProIdc73f1136f1

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 20:18

Σε έξι γλώσσες προσεχώς το site του Δήμου Πάρου!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε οτι το site του Δήμου Πάρου θα είναι διαθέσιμο το προσεχές διάστημα σε 6 γλώσσες, όπως έχουμε δεσμευτεί.

Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά είναι ήδη αναρτημένα ενώ Ιταλικά, Γερμανικά, Κινεζικά θα αναρτηθούν το προσεχές διάστημα

Προ ημερών ολοκληρώθηκε η ανάθεση και μας παραδόθηκε η μετάφραση του site σε 3 επιπλέον γλώσσες Ιταλικά, Γερμανικά, Κινεζικά.

Έχουμε ήδη παραδώσει το έργο στον διαχειριστή της ιστοσελίδας προκειμένου να προχωρήσει στην σταδιακή ανάρτηση ώστε να είναι διαθέσιμο το συντομότερο δυνατό εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δράσεων Τουριστικής Προβολής, εντός του 2017 θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες προκειμένου να προχωρήσουμε στην μετάφραση του site σε 2 ακόμη γλώσσες Ισπανικά και Ρώσικα και να υλοποιήσουμε έτσι την δέσμευσή μας για την δημιουργία ενός πολύγλωσσου τουριστικού site που θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τουριστικής προβολής της Πάρου.

Χρήστος Χριστόφορος

 

Στην κατηγορία: Πολιτική

Στο μέλλον όταν περπατάτε κολλημένοι στην οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου, δεν θα χρειάζεται καν να σηκώσετε τα μάτια για να δείτε αν μπορείτε να διασχίσετε τον δρόμο.

Η ολλανδική πόλη Μποντεγκράβεν ήδη δοκιμάζει ένα νέο σύστημα, που έρχεται να συμπληρώσει τους παραδοσιακούς φωτεινούς σηματοδότες. Πρόκειται για μια λεπτή φωτεινή λωρίδα από φώτα LED που τοποθετείται στο πεζοδρόμιο και, ανάλογα με το χρώμα της (πράσινο ή κόκκινο), δείχνει στον πεζό αν είναι ασφαλές να περάσει απέναντι.

Το πρόγραμμα με την ονομασία "+Light Line" υλοποιείται από την ολλανδική εταιρεία HIG Traffic Systems, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, «οι άνθρωποι όλο και συχνότερα είναι αφηρημένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βιντεοπαιχνίδια, το WhatsApp και τη μουσική, σε βάρος της προσοχής τους για την κυκλοφορία των οχημάτων».

Εκπρόσωπος της εταιρείας HIG επεσήμανε ότι «η χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων από πεζούς και ποδηλάτες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Τα τραμ συχνά αναγκάζονται να σταματούν απότομα, επειδή κάποιος κοιτά το κινητό του αντί για την κυκλοφορία».

Προς το παρόν, οι φωτεινές λωρίδες έχουν τοποθετηθεί σε πεζοδρόμια κοντά σε σχολεία, αλλά σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλα μέρη της ολλανδικής πόλης. Παρόμοια φωτεινά πεζοδρόμια δοκιμάζονται και στη γερμανική πόλη 'Αουγκσμπουργκ.

Υπάρχουν πάντως και οι σκεπτικιστές που δεν συμφωνούν με την ιδέα, θεωρώντας ότι απλώς βοηθά τους ανθρώπους να γίνονται «ζόμπι του κινητού» τους.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην κατηγορία: Κόσμος

Τα εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια του φυτού της Ποσειδωνίας, που αποτελούν το συχνότερο παράκτιο οικοσύστημα στη Γη, μπορούν να μειώσουν τα παθογόνα βακτήρια στο θαλασσινό νερό σε ποσοστό έως 50%, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπιστώνουν κάτι τέτοιο, δείχνοντας ότι η ποσειδωνία, που αφθονεί στη Μεσόγειο, ωφελεί τόσο τους οργανισμούς της θάλασσας (ψάρια, κοράλια κ.α.), όσο και τους ανθρώπους.

Τα θαλάσσια φυτά όπως η ποσειδωνία έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη φυσικών αντιβιοτικών και τώρα αποκαλύπτεται ότι δρουν προστατευτικά για την υγεία μέσα στο φυσικό περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την εξελικτική βιολόγο και οικολόγο Τζόλ Λαμπ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, μελέτησαν δείγματα νερού που είχαν ληφθεί από παραλίες διαφόρων νησιών της Ινδονησίας.

Διαπιστώθηκε ότι το νερό από περιοχές με λιβάδια ποσειδωνίας έχουν τρεις φορές λιγότερα επίπεδα εντερόκοκκου, ενός παθογόνου μικροοργανισμού που προκαλεί δυσεντερία.

«Η ποσειδωνία φαίνεται να καταπολεμά τα βακτήρια», δήλωσε η Λαμπ. Το εν λόγω θαλάσσιο φυτό έχει τον τρόπο να «φιλτράρει» το νερό και να μειώνει τα βακτήρια.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι μετά το 1990 τα λιβάδια ποσειδωνίας χάνονται με ετήσιο ρυθμό περίπου 7%. Όπως είπαν, «ας ελπίσουμε, ότι η νέα μελέτη θα μεταδώσει διεθνώς το ξεκάθαρο μήνυμα για τα οφέλη της ποσειδωνίας στη θαλάσσια και την ανθρώπινη υγεία».

Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία: http://science.sciencemag.org/content/355/6326/731

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην κατηγορία: Κόσμος

Συνέντευξη Δημάρχου Πάρου Μάρκου Κωβαίου στο «Κανάλι Ένα 90,4 FM Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά» την Πέμπτη 16/02/2017.

Ο Δήμαρχος Πάρου έκανε την πρόβλεψή του για τη φετινή τουριστική κίνηση, μίλησε για τον τομέα της υγείας, για τη βελτίωση της εικόνας του λιμανιού (επιβατικού & εμπορικού), για την περίοδο του Πάσχα και τα έθιμα που τηρούνται, για το καυτό θέμα των ανεμογεννητριών, για τη μη συνεργασία με τον Αρτέμη Σώρρα, κ.α.

Η συνέντευξη του Δημάρχου Πάρου στο «Κανάλι Ένα 90,4 FM Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά» στα δυο αρχεία που ακολουθούν:

Πατήστε εδώ για το 1ο μέρος της συνέντευξης

Πατήστε εδώ για το 2ο μέρος της συνέντευξης

πηγή: http://dimosparou.blogspot.gr/

 

Στην κατηγορία: Πολιτική

Η κ. Όλγα Μαρία Τζανετάκη - Ισιγώνη, Αρχιτέκτονας, Δημοτική σύμβουλος της ΚΕΠΟΣΑ στην Μάρπησσα, μας έστειλε κείμενο - δήλωσή της που αφορά το διατηρητέο κτήριο Γαβαλά στη Μάρπησσα Πάρου.

Ακολουθεί το κείμενο - δήλωση της κ. Όλγας Μαρίας Τζανετάκη - Ισιγώνη:

 

 

 

Στην κατηγορία: Πολιτική

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πάρος 17 Φεβρουαρίου 2017
Αριθ. Πρωτ.: 1745

Προς: 1. Δήμαρχο Πάρου

2. Τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (όπως πίνακας αποδεκτών)

3. Προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Πάρου

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010, σας προσκαλούμε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει την Τρίτη 21/02/2017 και ώρα 19.00΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για την συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση νέας προγραμματικής σύμβασης για την πράξη «Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κώστος – Παροικία Πάρου» μεταξύ της ΔΕΥΑΠ & του Δήμου Πάρου.

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση νέας προγραμματικής σύμβασης για την πράξη «Κατασκευή συνοδών έργων μονάδας αφαλάτωσης Παροικίας Πάρου» μεταξύ της ΔΕΥΑΠ & του Δήμου Πάρου.

ΘΕΜΑ 3ο: Χορήγηση δικαιώματος διέλευσης – άδεια εκτέλεσης εργασιών στην εταιρία «ΟΤΕ ΑΕ» για αποκατάσταση καλωδιακών βλαβών διάρκειας μέχρι 31-12-2017.

ΘΕΜΑ 4ο: Χορήγηση δικαιώματος διέλευσης – άδεια εκτέλεσης εργασιών στην εταιρία «ΟΤΕ ΑΕ».

ΘΕΜΑ 5ο: Ενημέρωση για τμήματα ιδιοκτησίας που κατελήφθησαν κατά την εκτέλεση εργασιών διάνοιξης οδού που οδηγεί στο ΧΥΤΑ.

ΘΕΜΑ 6ο: Γνωμοδότηση για την Μ.Π.Ε. που αφορά: «Αναβάθμιση και λειτουργία του υφισταμένου κέντρου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στη θέση ‘’Πάρος’’ του Δήμου Πάρου της DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος ΑΕ».

ΘΕΜΑ 7ο: Λήψη απόφασης για την κατεδάφιση της παλαιάς δεξαμενής ύδρευσης στη Δ.Κ. Μάρπησσας.

ΘΕΜΑ 8ο: Ψήφιση τεχνικού προγράμματος ΣΥΔΙΣΑΠΑ έτους 2017.

ΘΕΜΑ 9ο: Ψήφιση προϋπολογισμού ΣΥΔΙΣΑΠΑ οικ. έτους 2017 & του πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων έτους 2017.

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης προϋπολογισμού Δήμου Πάρου για το Δ’ τρίμηνο οικ. έτους 2016.

ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών Δ’ τριμήνου οικ. έτους 2016 του ΝΠΔΔ ΚΠΠΑ Δήμου Πάρου.

ΘΕΜΑ 12ο: Προκήρυξη νέας δημόσιας πλειοδοτικής φανερής & προφορικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση ακινήτου (περιπτέρου) το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους της Δ.Κ. Πάρου.

ΘΕΜΑ 13ο: Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμό 10/1994 απόφασης του Δ.Σ. Δήμου Πάρου που αφορά δωρεάν παραχώρηση δημοτικού χώρου στο ΝΟΠ.

ΘΕΜΑ 14ο: Γνωμοδότηση στην πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την αναοριοθέτηση και καθορισμό ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Υψώματος Κεφάλου στη περιοχή Μάρπησσας του Δήμου Πάρου.

ΘΕΜΑ 15ο: Λήψη απόφασης για την αποδοχή ή μη δωρεάς διατηρητέου κτίσματος (οικία Γαβαλά) στον παραδοσιακό οικισμό της Δ.Κ. Μάρπησσας.

ΘΕΜΑ 16ο: Λήψη απόφασης για την αποδοχή ή μη δωρεάς αγροτεμαχίου στη θέση «Αυκουλάκι» της Δ.Κ. Μάρπησσας (δωρεά κ. Βασιλικής Ασπροπούλου).

ΘΕΜΑ 17ο: Ανάκλησης υπαγωγής επιχειρήσεων στη διάταξη του άρθρου 5 του Ν.429/75 περί εποχικότητας επιχειρήσεων.

ΘΕΜΑ 18ο: Υπαγωγή επιχειρήσεων στη διάταξη του άρθρου 5 του Ν.429/75 περί εποχικότητας επιχειρήσεων.

ΘΕΜΑ 19ο: Διαγραφή προστίμου παράνομης στάθμευσης από βεβαιωτικό κατάλογο.

ΘΕΜΑ 20ο: Έγκριση τοποθέτησης αυτόματου πωλητή εισιτηρίων (ΚΤΕΛ Πάρου) στον οικισμό Πούντα της Δ.Κ. Πάρου.

ΘΕΜΑ 21ο: Αντικατάσταση μελών της επιτροπής ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς Δήμου Πάρου.

ΘΕΜΑ 22ο: Αντικατάσταση του εκπροσώπου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Πάρου – Αντιπάρου στην επιτροπή του Δήμου Πάρου για τις ανεμογεννήτριες.

ΘΕΜΑ 23ο: Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Πάρου στην τριμελή επιτροπή χορήγησης βεβαιώσεων σε παραγωγούς – πωλητές λαϊκών αγορών (άρθρο 11 του Ν.4264/2014).

ΘΕΜΑ 24ο: Έγκριση συμμετοχής του Αντιδημάρχου κ. Εμμανουήλ Μαλαματένιου στο σεμινάριο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. με θέμα «Βελτίωση δεξιοτήτων επικοινωνίας, ομαδικής συνεργασίας, διαχείρισης συγκρούσεων και κρίσεων» (Αθήνα 13/2/2017 – 17/2/2017).

ΘΕΜΑ 25ο: Διοργάνωση εκδήλωσης Δήμου Πάρου, ΚΔΕΠΑΠ, Αθλητικής Επιτροπής Δήμου Πάρου σε συνεργασία με τον Συνήγορο για τα δικαιώματα του παιδιού και του κέντρου πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων».

ΘΕΜΑ 26ο: Σύσταση επιτροπής αισθητικής της Δ.Κ. Πάρου.

ΘΕΜΑ 27ο: Ψήφιση προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων οικονομικού έτους 2017 του Κληροδοτήματος Παναγιώτη Κουτρέλη.

ΘΕΜΑ 28ο: Ορισμός εκπροσώπου διαχειριστή-ταμία των κατατεθειμένων στην ΕΤΕ χρημάτων του Κληροδοτήματος Παναγιώτη Κουτρέλη.

ΘΕΜΑ 29ο: Άσκηση προσφυγής ενώπιον του Εφετείου Αθηνών για την αλλαγή σκοπού του Κληροδοτήματος Παναγιώτη Κουτρέλη.

ΘΕΜΑ 30ο: Γνωμοδότηση ΔΣ για την παράταση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές.

ΘΕΜΑ 31ο: Αίτημα του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου (PAWS) για παραχώρηση χώρου για την προσωρινή λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ο Πρόεδρος

του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου

Σαραντινός Χριστόδουλος - Γεώργιος

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Δημοτικοί Σύμβουλοι

1. Άγουρος Άγγελος
2. Αντιπαριώτης Δημήτριος
3. Βλαχογιάννης Χρήστος
4. Βολοσυράκης Νικόλαος
5. Γκίκας Νέστωρ
6. Γκόκας Αλέξιος
7. Κάγκανη - Κορτιάνου Άννα
8. Καλακώνας Μηνάς
9. Καραχάλιος Σταύρος
10. Λεοντής Μικές
11. Λουκής Γεώργιος του Δημ
12. Λουκής Γεώργιος του Κων.
13. Μαλαματένιος Εμμανουήλ
14. Μαλινδρέτος Χαράλαμπος
15. Μαρινόπουλος Αθανάσιος
16. Πατέλης Άγγελος
17. Πετρόπουλος Ιωάννης
18. Πούλιος Γεώργιος
19. Ραγκούσης Γεώργιος
20. Ροκονίδας Κωνσταντίνος
21. Ρούσσος Βατίστας
22. Ρούσσος Πέτρος
23. Σαρρή - Παπακυρίλλου Θεοδώρα
24. Τριπολιτσιώτης Γεώργιος
25. Χανιώτη Μαρία
26. Χριστόφορος Χρήστος

 

Στην κατηγορία: Πολιτική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Νάουσα 17-2-2017

Αριθ. πρωτ.: 1759


Προς:
1. Bαβανού Αργυρώ
2. Σιμιτζή Παναγιώτη
3. Σπύρου Μαργαρίτα
4. Ταντάνη Γεώργιο

Παρακαλούμε την Τρίτη 21-2-2017 και ώρα 11.30’ να προσέλθετε σε συνεδρίαση στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας προκειμένου να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

1] Αίτημα προέγκρισης ίδρυσης καταστήματος RICONOSCIUTO GIANPIERO.

2] Αίτημα προέγκρισης ίδρυσης καταστήματος CENOLLARI IRFAN.

3] Συντήρηση και επισκευή Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου «Συλλογή Όθωνα Κάπαρη».

4] Σχετικά με την λειτουργία των αποχωρητηρίων στο «Μαντράκι» Νάουσας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας

Μπαρμπαρίγος Γεώργιος

 

Στην κατηγορία: Πολιτική

Η Δημοτική κοινότητα Μάρπησσας ενημερώνει για διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 20/2, για τη λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Μάρπησσας, αλλά και για τις εργασίες στην πολιτιστική αίθουσα της Αγροτολέσχης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1
ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20/2/2017 ΚΑΙ ΑΠΟ 09.00 - 10.30 πμ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΑΡΠΗΣΣΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΛΙΒΑΔΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2
ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28/2 ΚΑΙ ΑΠΟ ΩΡΑ 9.30 πμ.
ΟΠΩΣ ΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Η ΔΝΤΡΙΑ ΤΟΥ Κ.Υ. ΠΑΡΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΙΑΤΡΟΥ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 3
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΔΡΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΑΓΡΟΤΟΛΕΣΧΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.

m1

m2

m3

 

Στην κατηγορία: Κοινωνία
  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« February 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28