Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Νάξος | Οι λύσεις για την κάλυψη των αναγκών σε νερό δεν λύνονται με τη βία

22 Οκτωβρίου, 2018

Λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας και η Νάξος φέτος βρέθηκε σε δυσμενή θέση σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών του νησιού για τους μόνιμους κατοίκους, τον τουρισμό και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής διαχρονικά είναι τεράστιες. Δεν υπήρξε ούτε μακροχρόνιος προγραμματισμός, ούτε ιεραρχήσεις στη διαχείριση δραστηριοτήτων ή περιοχών, ούτε πολιτικές εξοικονόμησης με καμπάνιες ενημέρωσης, αλλαγή των υδροβόρων καλλιεργειών και του μοντέλου τουρισμού, ούτε πολιτικές ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα, ούτε αξιοποίηση της μεγάλης απορροής του ΒΙΟΚΑ. Δεν αξιοποιήθηκαν χρηματοδοτικά προγράμματα, δεν έγιναν όσα έπρεπε για να επισκευαστεί η λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών και το φράγμα της Φανερωμένης (καθαρισμός, στεγανοποίηση, αποκατάσταση διαρροών του φράγματος), δεν έγινε ούτε καν μια στοιχειώδης ενημέρωση των δημοτών για τις σπασμωδικές ενέργειες που επιλέχθηκαν τελικά. Κατά συνέπεια, αυτά που ζούμε αυτές τις μέρες δεν έπεσαν από τον ουρανό.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της Νάξου να αξιοποιήσει τις γενναίες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα νέας γεώτρησης στη συγκεκριμένη περιοχή, μας βρήκε εξαρχής αντίθετους, γιατί δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και εξαντλεί τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Δαμαριώνα - Σαγκρίου.

Και βέβαια, καμία επιλογή δεν μπορεί να επιβληθεί με την παρουσία κατασταλτικών και αστυνομικών δυνάμεων και πολύ περισσότερο με τη χρήση βίας, η οποία μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Η λύση θα προέλθει από ένα συνολικό σχεδιασμό μακρόπνοης στρατηγικής που θα συνδυάζει την ταχεία ολοκλήρωση έργων, την επανάχρηση του νερού και την εξοικονόμηση πόρων, με ένα συνδυασμό ήπιων παρεμβάσεων στο περιβάλλον και με αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τη χρήση του νερού.

Με διάλογο και επιχειρήματα, με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνικής, θα πρέπει άμεσα ο δήμος να σταματήσει το εν εξελίξει έργο και όλες οι πλευρές της τοπικής κοινωνίας, μαζί με φορείς της επιστημονικής κοινότητας, να καθίσουν ψύχραιμα να συζητήσουν τις εναλλακτικές επιλογές. Προς μια τέτοια κατεύθυνση είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε αποφασιστικά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Οι Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

ίκος Μανιός - Αντώνης Συρίγος - Νίκος Συρμαλένιος

  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« September 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30