Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Κυριακή, 22 Απριλίου 2018

Συμπληρώστε το email σας
και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Σκέψεις για το facebook

08 Μαΐου, 2017

Σκέψεις για το facebook (1)

Σε μυθιστόρημα θα κατέληγε αν έγραφα όλες τις εκπλήξεις με το facebook και τους συνειρμούς στους οποίους θα με πήγαινε η μνήμη.

Για να δούμε μερικά:
α) Έχω επαφή με φίλους που κάναμε μαζί στρατιώτες στην Έδεσσα. Δύσκολα χρόνια, αλλά περάσαμε καλά κι ας ήταν δικτατορία (1970).
β) Με μαθήτρια που είχα στην πόλη εκεί κρυφά που είναι τώρα κι αυτή συνταξιούχος εκπαιδευτικός (1970).
γ) Με μαθητές μου από την Αθήνα στα φροντιστήρια (1971-74).
δ) Με μαθητές μου απ’ τον πρώτο μου διορισμό στη Μύκονο (1975-77).
ε) Με μαθητές μου από την Άνδρο (1977-78).
στ) Με μαθητές μου από την Πάρο (1978-2007).
στ) Με συναδέλφους που γνώρισα στα χρόνια αυτά (1971-2017).
στ) Με παλιούς φίλους.
ζ) Με νέους φίλους.

Χωρίς τον υπολογιστή και το facebook που συνήθως τα λειτουργώ ως ταχυδρομείο δεν θα ήταν εφικτή μια τέτοια πλούσια επικοινωνία. Κρατώ ακόμα τα γράμματα που έλαβα με το ταχυδρομείο από τα χρόνια της Πάρου στο σχολείο μέχρι και σήμερα, μερικές εκατοντάδες. Με ορισμένα απ’ αυτά έφτιαξα ένα βιβλίο. Τα όσα δέχτηκα απ’ το διαδίκτυο σε μερικά χρόνια τα ξεπερνούν. Με τα δικά μου γίνεται επίσης ένα βιβλίο με πάνω από 1000 σελίδες.

Υπάρχουν τώρα μερικές «ενστάσεις».
1) Όλα αυτά τα συστήματα σε απομονώνουν απ’ την πραγματική ζωή, την έξω από την οθόνη.
2) Η συνήθεια είναι επικίνδυνη και αναπτύσσονται εθισμοί δεσμεύσεων.
3) Για τους νεότερους ενεδρεύουν κίνδυνοι.
4) Μπορεί στο μέλλον να ανακαλυφθεί ότι όλα αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα προξενούν μεγάλη ζημιά. Αυτά όλα πρέπει πολύ να προσέχονται.

Από την άλλη το facebook γίνεται καθημερινή ζωή. Το ζήτημα είναι πώς χρησιμοποιεί κανείς την τεχνολογία και πού αποσκοπεί. Να μην παίζουμε το γνωστό παιχνίδι των υπερβολών. Ούτε θεός το facebook, ούτε διάβολος. Τα έχει και τα δυο, όπως και η ζωή. Και στο δρόμο σου και στη δουλειά σου και στα ταξίδια σου συναντάς αγγέλους και δαιμόνους και αδιάφορους ή μεικτούς, αγγελοδιαβόλους. Την απόλυτη καθαρότητα δεν τη βρίσκεις πουθενά, όπως και το απόλυτο κενό δεν υπάρχει. Όλα είναι κράματα, μείγματα, ανακατώματα, μπερδέματα.

Με την ευκαιρία ευχαριστώ όσους ασχολούνται μαζί μου κι έχουμε στήσει μια αιθέρινη γέφυρα επικοινωνίας. Ο λόγος που θέλουμε να τους κερδίσουμε τους ανθρώπους, να τα πηγαίνουμε καλά μαζί τους, είναι γιατί αγαπήσαμε πολύ τη θάλασσα και γιατί ακόμα δεν καταλάβαμε γιατί ο ουρανός είναι μπλε ενώ το φως που λαμβάνει απ' τον ήλιο είναι άσπρο.

 

Σκέψεις για το facebook (2)

Εκτός των γνωριμιών και της επικοινωνίας, το facebook αποτελεί μια πρόκληση ισχυρή για να ελευθερώσει κανείς τον εαυτό του, αφού εκτίθεται σε κοινή θέα και να δώσει αυτό που ίσως να μην ξέρει, την ουσία της σκέψης του και την τάση για διάφορα τολμήματα δημιουργίας. Χαίρομαι όσους πότε με τη ζωγραφική, άλλοτε με το λόγο, είτε με τη φωτογραφία μιλούν για το σύμπαν τους. Ορισμένοι που ίσως δεν το ξέρουν ξεπερνούν το μέσο όρο και αγγίζουν την τελειότητα με τα «πειράματά» τους. Αρκεί να μην αντιγράφουμε, να μην περιττολογούμε να μην απεραντολογούμε και να μπορούμε κάποτε να ξεφεύγουμε από συμβατικότητες, που μάλλον πολύ τις αγαπούμε και πολύ μας καθηλώνουν στα ίδια και τα ίδια.

Είναι δημοκρατικό μέσον το facebook και όλες οι εξουσίες το φοβούνται, αλλά εκεί που χτίζονται ισχυρές δημοκρατίες, σταθερές, η ελεύθερη σκέψη θριαμβεύει. Ο Καβάφης, ο Παπαδιαμάντης αυτές οι κολόνες του ελληνικού πολιτισμού δεν αξιώθηκαν βιβλίο, τώρα όλοι μπορούν να είναι συγγραφείς και αυτό δεν είναι λίγο για το άπλωμα των ιδεών. Αφήνω την ταχύτητα με την οποία διαδίδεται μια σκέψη ή μια πληροφορία ή κάποια αξιοπρόσεχτη είδηση. Αυτό βέβαια σε βάζει σε ισχυρή δοκιμασία. Γιατί πρέπει διαρκώς να ανανεώνεις το λόγο σου και δεν είναι καθόλου εύκολο.

Κάποιοι φίλοι είναι θυμωμένοι και προτιμούν οργίλες δημοσιεύσεις, καλύτερα να βρουν τρόπο να γαληνέψουν. Κάποιοι άλλοι φαίνεται έχουν πάρα πολλά να πουν. Δεν υποχρεώνει βέβαια κανείς κανέναν να σταθεί σε κάποιο κείμενο υποχρεωτικά. Ωστόσο η ποιότητα είναι βασικό ζητούμενο σε ό, τι επιχειρούμε και καλό είναι να το ξέρει κανείς που αποφασίζει να βγει στην οθόνη. Γιατί με τα λεγόμενά του αφήνει τους άλλους να διαβάζουν τι κρύβει στην ψυχή του. Άλλοι «παράξενοι», ασφαλώς οι πιο λίγοι, όπου βλέπουν φως ορκίζονται να φέρουν σκοτάδι. Αυτό, είπαμε, γίνεται παντού όπου συνταξιδεύουν άνθρωποι και πρέπει να βρίσκουμε τρόπο να περνούμε αλώβητοι τις Συμπληγάδες.

Η ζωή είναι μάχη με το κακό κάθε μέρα και σε κάθε τόπο που βρίσκεται κανείς. Έτσι έχει νόημα να διαλέγουμε κατάλληλα μέσα και όπλα να το αντιμετωπίζουμε.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

 

 

  1. Δημοφιλή
  2. Τελευταία
« April 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30